ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Ρεσιτάλ προκλητικότητας και αδιαλλαξίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των Σκοπίων «Ουτρίνσκι Βέσνικ» κατηγορεί την Ελλάδα ότι διέκοψε τις διμερείς συναντήσεις μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων των δύο χωρών, διαβλέπει στην υπουργοποίηση Σαμαρά προαναγγελία άσκησης πιέσεων από την Αθήνα προς τα Σκόπια και ζητά τη σύσταση «κοινής εκπαιδευτικο-ιστορικής επιτροπής» που «θα βοηθήσει και τους Έλληνες και τους Μακεδόνες να μάθουν να μοιράζονται κάποια πράγματα από την πλούσια ιστορία» της περιοχής.

Ειδικότερα ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, υποστηρίζει ότι «τον Νοέμβριο του 2004, άμεσα μετά την αναγνώριση της συνταγματικής μας ονομασίας από την πλευρά της Ουάσιγκτον, η ελληνική κυβέρνηση υιοθέτησε την απαγόρευση διμερών επισκέψεων μεταξύ της Ελλάδας και της Μακεδονίας. Η απαγόρευση αυτή, δυστυχώς, ισχύει ακόμη και αυτό περιορίζει τους Έλληνες ομολόγους μας να μας προσκαλέσουν ή να μας επισκεφθούν όταν τους προσκαλούμε σε διμερείς συναντήσεις».

Ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων θεωρεί ότι «η άσκηση της Προεδρίας του ΟΑΣΕ δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί επαφή, στη διάρκεια αυτής της θητείας» και αναμένει ότι, η ομόλογός του Ντ. Μπακογιάννη «θα εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία ώστε να επισκεφθεί τη Μακεδονία κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους».

Ο κ. Μιλόσοσκι σχολιάζει και την επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά στην ελληνική κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «επιστροφή ατόμων με ακραίες πεποιθήσεις», η οποία, όπως αποκαλύπτει «ανησυχεί σοβαρά» την ΠΓΔΜ. Και αυτό γιατί η γειτονική κυβέρνηση ερμηνεύει την κίνηση αυτή ως «προαναγγελία για ακόμη πιο επιθετική πολιτική άσκησης πιέσεων στη Μακεδονία από την ελληνική πλευρά».

«Αυτού του είδους οι πολιτικές αλλαγές αποτελούν μία επιπρόσθετη ένδειξη ότι το μακεδονικό ζήτημα στην Ελλάδα και στην επερχόμενη περίοδο θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται για τη χειραγώγηση της εγχώριας κοινής γνώμης και για την απόσπαση της προσοχής από κάποια σκάνδαλα διαφθοράς ή κοινωνικές ταραχές. Δυστυχώς, τέτοιες συμπεριφορές θα κάνουν πιο σύνθετα τα πράγματα», σημειώνει ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.

Με αφορμή τις μετονομασίες του αεροδρομίου των Σκοπίων, δρόμων και δημοσίων εγκαταστάσεων στην ΠΓΔΜ, ο κ.Μιλόσοσκι εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα δεν έχει το αποκλειστικό προνόμιο στη διεκδίκηση της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Στον πολιτισμένο κόσμο, οι χώρες, οι πόλεις, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και πρωτίστως τα μεμονωμένα άτομα έχουν το απόλυτο δικαίωμα να εκφράζουν τον σεβασμό τους έναντι προσωπικοτήτων που ανήκουν στη δική τους ή την παγκόσμια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά. Γίνεται λόγος για μια αρχή. Το 1988, η ελληνική κυβέρνηση έλαβε απόφαση για τη μετονομασία της περιφέρειας της Βόρειας Ελλάδας σε Μακεδονία και Θράκη. Το 1992 η Ελλάδα μετονόμασε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης «Μίκρα» σε αεροδρόμιο ``Μακεδονία``. Γι' αυτό τον λόγο η ``Δημοκρατία της Μακεδονίας`` έχει το ίδιο σχεδόν δικαίωμα με την Ελλάδα να κάνει χρήση αυτής της οικουμενικής αρχής».

Ο κ. Μιλόσοσκι κάνει λόγο για «υστερικές αντιδράσεις κάποιων Ελλήνων εθνικιστών» και «πολιτικές πιέσεις που ασκούνται στη Μακεδονία» και οιοποίες όπως αναφέρει «δεν υποβαθμίζουν αυτή την αρχή, ενώ έχουν μόνον αντίθετο αποτέλεσμα στην προκειμένη περίπτωση» καθώς «η ελληνική μονοπωλιακή συμπεριφορά έναντι της αρχαιότητας της προσδίδει τη διάσταση του απαγορευμένου καρπού και έτσι την καθιστά αντιφατική».

Ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ προχωρεί ένα βήμα παραπάνω από τις μέχρι σήμερα προκλητικές σκοπιανές θέσεις υποστηρίζοντας ότι «αυτή η μονοπωλιακή προσέγγιση είναι και η βασική αιτία για τις διϊσταμένες απόψεις σε θέματα που συνδέονται με μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες» και προτείνοντας «τη σύσταση μιας κοινής εκπαιδευτικο-ιστορικής επιτροπής θα είναι ωφέλιμη και θα βοηθήσει και τους Έλληνες και τους Μακεδόνες να μάθουν να μοιράζονται κάποια πράγματα από την πλούσια ιστορία, η οποία συσσωρεύτηκε σε αυτόν τον στενό γεωγραφικό χώρο των Βαλκανίων». «Σε τελική ανάλυση, η κοινή επιτροπή αποτελεί ένα θετικό εγχείρημα, διότι είναι πλέον συνετό η ιστορία να αφήνεται στους ιστορικούς», καταλήγει ο κ. Μιλόσοσκι.

Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, στην ίδια συνέντευξη, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι, η Ελλάδα, με τις αντιρρήσεις που προέβαλε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, για την πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ, παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών από το 1995.


www.e-tipos.com