ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

τριγωνο

Καθαρά Δευτέρα στο Τρίγωνο, όπου θα αναβιώσει το πατροπαράδοτο έθιμο «Μπέης» στα Κόμαρα ή αλλιώς «Βασιλιάς» στα Πετρωτά.
Σύμφωνα με το έθιμο, κάτοικος του χωριού, ντυμένος με παραδοσιακή φορεσιά διακωμωδώντας τον άρχοντα «Μπέη» ή «Βασιλιά» περιφέρεται σ’ όλο το χωριό, από σπίτι σε σπίτι και μοιράζει ευχές για καλή σοδειά, για τη χρονιά που έρχεται. Στη συνέχεια, στην πλατεία του χωριού αναπαριστώνται γεωργικές εργασίες και ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι!

v ΚΟΜΑΡΑ: Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του χωριού, από τις 3 το μεσημέρι. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την αναβίωση του εθίμου (όργωμα, σπορά, θέρισμα) και την παρουσίαση τοπικών παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων από τα Κόμαρα, τον Πεντάλοφο και την Ελιά. Βέβαια, δεν θα λείπουν τα πεντανόστιμα πατροπαράδοτα εδέσματα του Συλλόγου Γυναικών Κομάρων και το άφθονο τοπικό κρασί! Αναμένεται εφέτος, τα Κόμαρα να κλέψουν την παράσταση! Και δικαιολογημένα, αφού η θερμή φιλοξενία των ντόπιων κατοίκων και το τρικούβερτο λαϊκό γλέντι θα πείσει και τον πιο δύσκολο επισκέπτη!

v ΠΕΤΡΩΤΑ: «Αυτήν την Καθαρά Δευτέρα όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα Πετρωτά!», διατυμπανίζει η διαφημιστική αφίσα της εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί στα Πετρωτά. Πραγματικά, μια ευχάριστη Καθαρά Δευτέρα θα περάσετε όσοι από εσάς προτιμήσετε το παραδοσιακό χωριό των Πετρωτών. Διότι, όσοι βρεθείτε από τις 10 το πρωί στο ύψωμα ‘‘Ανεμόμυλος’’, θα δικαιωθείτε πολλαπλά για την επιλογή σας! Οι λόγοι πολλοί: θα γευτείτε το μεθυστικό τοπικό κρασί, τη ζεστή παραδοσιακή φασολάδα και τη σπιτική λαγάνα, που θα ετοιμάσουν για όλους τους επισκέπτες και με περίσσια φροντίδα οι γυναίκες του χωριού, θα πετάξετε τους χαρταετούς σας και θα κερδίσετε πλούσια δώρα και βέβαια, θα απολαύσετε την πανοραμική θέα από τα 500 μέτρα! Στη συνέχεια, από τις 1 το μεσημέρι, το γλέντι θα μεταφερθεί στην πλατεία του χωριού με χορό, τραγούδι και γλέντι ως αργά το απόγευμα, με συνοδό τους ήχους παραδοσιακής ορχήστρας!

Οι παραπάνω εκδηλώσεις, συνδιοργανώνονται από τα αντίστοιχα Τοπικά Συμβούλια και τους τοπικούς φορείς των χωριών, με τη συνεργασία της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης και τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Τριγώνου.