ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ

Το νέο βιβλίο του βορειοελλαδίτη συγγραφέα και δημοσιογράφου Γιώργου Σκαμπαρδώνη «Όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας» θα παρουσιαστεί στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώνουν η Νομαρχία Έβρου και οι εκδόσεις «Ελληνικά γράμματα» στην Αλεξανδρούπολη το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου και ώρα 9 μμ στο «Περίτρανο».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης και ο ίδιος ο συγγραφέας. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής Μαρία Παπαδοπούλου. Την εκδήλωση συντονίζει η Μαρία Τολούδη, πεζογράφος.

Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη (από τη ζωή του οποίου είναι εμπνευσμένο το εν λόγω μυθιστόρημα) με τους αδερφούς Βασίλη και Πέτρο Τρανό.

«Ο φλογερός και νοσηρός έρωτας του Μάρκου για την γυναίκα του Ζιγκοάλα, που συζούσε με τον παιδικό του φίλο και κουμπάρο τους, είναι η βασική, οδυνηρή πηγή έμπνευσης του θεμελιωτή του ρεμπέτικου, στα χρόνια 1932- 1940. Το πάθος αυτό περνάει διάφορες φάσεις, κορυφώνεται τραγικά μέσα στη φθορά του και ξαναγεννιέται διαρκώς. Είναι η ίδια εποχή που ο Μάρκος, από άσημος εκδοροσφαγεύς, γνωρίζει την δόξα: γίνεται ο πρωτοπόρος που θα ανοίξει νέους δρόμους στην λαϊκή μουσική και στη διασκέδαση, όντας συνέχεια σε σύγκρουση με τις μουσικές αντιλήψεις της εποχής, την φτώχεια, την στείρα παράδοση, τον καθωσπρεπισμό, την αστυνομία, την οικογένειά του, την γυναίκα του που τον προδίδει, την δικτατορία Μεταξά – σχεδόν με όλους, κι ενώ πλησιάζει, σαν αναπότρεπτο ρεφρέν, ο πόλεμος. Ο Μάρκος, σ’ αυτά τα οχτώ χρόνια, εξελίσσεται, ανεβαίνει, δημιουργεί, δοξάζεται, νικά, ενώ γύρω του τα πάντα, κάθε μέρα, επιδεινώνονται. Όλα βαίνουν καλώς εναντίον του.» λέει ο συγγραφέας μιλώντας για το νέο του βιβλίο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗΣ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης έγραψε τα βιβλία «Μάτι φώσφορο, κουμάντο γερό», «Η ψίχα της μεταλαβιάς», «Η Στενωπός των Υφασμάτων», «Ακριανή Λωρίδα», «Πάλι κεντάει ο στρατηγός» «Σαββάτο απόγευμα», «Γερνάω επιτυχώς», «Ουζερί Τσιτσάνης», «Επί ψύλλου κρεμάμενος»  το «Πολύ βούτυρο στο τομάρι του σκύλου», και, πρόσφατα, το «Όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας»

Το βιβλίο του «Η Στενωπός των Υφασμάτων» τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 1993 και το «Επί ψύλλου κρεμάμενος» με το Βραβείο «Διαβάζω» 2004.

Τα μυθιστορήματά του «Γερνάω επιτυχώς» και «Ουζερί Τσιτσάνης», ανέβηκαν θεατροποιημένα στο Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη.

Έγραψε το σενάριο της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «Όλα είναι δρόμος» σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη, και τα κείμενα της μουσικοθεατρικής παράστασης «Σαν τραγούδι μαγεμένο», που ανέβηκε, τον Φεβρουάριο του 2008, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Βιβλία του και διηγήματά του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Ο συγγραφέας ζει στη Θεσσαλονίκη κι εργάζεται στην εφημερίδα «Μακεδονία». Εργάστηκε επίσης στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΡΤ-3, διεύθυνε την εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» και τα περιοδικά «Θ-97» (τιμήθηκε με το βραβείο «Ιπεκτσί»), «Τάμαριξ», «Χίλια Δέντρα», «Πανσέληνος» (τιμήθηκε με το ευρωπαϊκό βραβείο «European Awοrds Newspapersdesign, 2000»)  και «Επιλογές» της Κυριακάτικης «Μακεδονίας».