«ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ ΑΘΛΟΥΜΕΝΩΝ»
Στην έκδοση ενός εύχρηστου εντύπου με θέματα προληπτικού ιατρικού ελέγχου και ατομικής υγιεινής κατά την διάρκεια της άθλησης, ιδιαίτερα για νεαρούς αθλητές, προχώρησε η Ε.Π.Σ. Έβρου με την οικονομική συνδρομή της Επιτροπής Παιδείας- Κοινωνικού τομέα και Ποιότητας Ζωής της Νομαρχίας Έβρου. Πρόκειται για μια σοβαρή προσπάθεια ενημέρωσης των σωματείων και των αθλητών σχετικά με ευαίσθητα θέματα που αφορούν στη σωματική και ψυχική υγεία των αθλητών κατά τη διάρκεια της άσκησης: Πότε πρέπει να γίνεται ο ιατρικός έλεγχος; Τι πρέπει να περιλαμβάνει; Ποια είναι η αξία της γνώσης του ατομικού και οικογενειακού ιστορικού του αθλητή ; Ποιες εξειδικευμένες παθολογικές και καρδιολογικές εξετάσεις χρειάζονται οι αθλητές, όταν εντοπιστούν προβλήματα υγείας;
Από την άλλη, η ατομική υγιεινή και η καθαριότητα, η διατροφή, οι κατάλληλες ώρες για προπόνηση , η φροντίδα και ο σεβασμός των χώρων άσκησης είναι μερικές από τις παραμέτρους που αναλύονται με απλό, κατανοητό και σύντομο τρόπο στο συγκεκριμένο έντυπο.
Παρακάτω αναφέρονται ορισμένες σημαντικές ενότητες από το συγκεκριμένο έντυπο :
«… 1.Τι είναι ο προληπτικός ιατρικός έλεγχος;
Ο προληπτικός ιατρικός έλεγχος έχει ως σκοπό να καθορίσει εάν η κατάσταση υγείας ενός παιδιού του επιτρέπει την ασφαλή συμμετοχή σε αθλήματα. Η ευθύνη της ιατρικής γνωμοδότησης είναι μεγάλη αν σκεφτούμε ότι η αναφερόμενη συχνότητα αιφνιδίου θανάτου έφηβων αθλητών στις ΗΠΑ αναφέρεται ότι είναι 1 στους 200.000 ενώ ανεξάρτητα στατιστικών η απώλεια ενός φαινομενικά υγιούς παιδιού ή έφηβου έχει τεράστιο κοινωνικό και συναισθηματικό αντίκτυπο. Πριν ξεκινήσει λοιπόν το παιδί ή ο έφηβος να ασχολείται με κάποιο άθλημα, θα πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστεί από γιατρό, ο οποίος θα αξιολογήσει τα δεδομένα από το ατομικό και το οικογενειακό ιστορικό, τα ευρήματα από τη φυσική εξέταση και τα αποτελέσματα από εργαστηριακές εξετάσεις που πιθανώς να χρειαστούν.
2. Πότε πρέπει να ξεκινάει;
Η εξέταση θα πρέπει να ξεκινάει τέσσερις με έξι εβδομάδες πριν ξεκινήσει να ασχολείται με το συγκεκριμένο άθλημα.
3. Τι πρέπει να καλύπτει ;
ü Αναγνώριση των ιατρικών προβλημάτων που μπορεί να καταστήσουν επικίνδυνη τη συμμετοχή του παιδιού στο άθλημα. Οι απαραίτητες ενέργειες που σε πρώτο στάδιο πρέπει να γίνουν από το γιατρό είναι
1. Λήψη Ατομικού ιστορικού
2. Λήψη Οικογενειακού ιστορικού
3. Διενέργεια Αντικειμενικής εξέτασης (Μέτρηση αρτηριακής πίεσης, έλεγχος μηριαίων αρτηριών για τον αποκλεισμό στένωσης αορτής, έλεγχος μυοσκελετικού κ.λ.π.)
ü Παραπομπή για έλεγχο από παιδοκαρδιολόγο ή καρδιολόγο παιδοπνευμονολόγο ή πνευμονολόγο ή άλλων ειδικών:
1. Παιδιά με ατομικό ιστορικό δύσπνοιας ή θωρακικού άλγους ή έντονης κόπωσης επιδεινούμενης στην άσκηση, συγκοπτικού επεισοδίου στην άσκηση, κυάνωσης, υπέρτασης.
2. Παιδιά με οικογενειακό ιστορικό αιφνιδίου θανάτου, βαρειά καρδιοπάθειας σε συγγενή<50 ετών,υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας, συνδρόμου Marfan
3. Παιδιά με παθολογικά ευρήματα από την αντικειμενική εξέταση καρδιάς πνευμόνων ή άλλων συστημάτων
.. Τελειώνοντας πρέπει να τονισθεί ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που ασκούνται, όπως όλοι οι συνομήλικοι τους, είναι απαραίτητο να παρακολουθούνται τακτικά από γιατρό και να συμπληρώνονται σχολαστικά ,πάντα μετά από ιατρική εξέταση τα δελτία υγείας, που από το νόμο είναι υποχρεωτικά πριν τη συμμέτοχη του παιδιού στο μάθημα της γυμναστικής Οκτώ «χρυσοί» κανόνες
H ατομική υγιεινή κατά και πριν την άθληση περιλαμβάνει το σύνολο των ενεργειών που έχουν ως σκοπό τη διασφάλιση της υγείας των αθλουμένων Ο νεαρός αθλητής θα πρέπει να :
· Διατηρεί καθαρά τα ρούχα που φοράει στις προπονήσεις ή στους αγώνες.
· Διατηρεί καθαρά και να πλένει συχνά τα αθλητικά του παπούτσια ώστε να αποφεύγει τις μυκητιάσεις των άκρων ποδών (πόδι αθλητού) ή τις μολύνσεις με μικρόβια όπως η ψευδομονάδα μετά από τραυματισμούς.
· Φροντίζει τα πόδια του . Οφείλει να τα πλένει καθημερινά 1-2 φορές με χλιαρό νερό και σκουπίζει καλά τις πατούσες και το δέρμα ανάμεσα στα δάκτυλα για τους ίδιους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω.
· Φροντίζει τα χέρια του. Καλό πλύσιμο με σαπούνι για 20’’ τουλάχιστον κάθε φορά ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική απολύμανση.
· Πλένει το σώμα του μετά από κάθε προπόνηση με χλιαρό νερό και σαπούνι, να σκουπίζει καλά το σώμα του και αλλάζει εσώρουχα και κάλτσες.
· Φροντίζει τα δόντια του.Η στοματική υγιεινή αποτελεί βασικό παράγοντα υγείας. Εξέταση από οδοντίατρο οφείλει να γίνεται τουλάχιστον1 φορά το χρόνο.
· Χρησιμοποιεί μόνο τα προσωπικά του αντικείμενα στα αποδυτήρια (κάλτσες, παντόφλες, παπούτσια , σαπούνι, κ.τ.λ) για την αποφυγή μετάδοσης μυκητιάσεων ή δερματικών νοσημάτων …»
Την επιμέλεια της έκδοσης είχαν ο επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής του Δ.Π.Θ. κ. Παρασχάκης Ευάγγελος και ο Καθηγητής Φυσικής Αγωγής κ. Παπαπαντελής Νικήτας.
Συγχαρητήρια στην Ε.Π.Σ. Έβρου για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου