ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

ο "καλλικρατης" δεν ειναι πανακεια

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΣΙΔΗ

Το κλίμα ευφορίας και υπεραισιοδοξίας που τείνει να διαμορφωθεί ενόψει της επίσημης εξαγγελίας της μεταρρύθμισης με την κωδική ονομασία "Καλλικράτης" δεν είναι φυσιολογικό και ρεαλιστικό για όσους γνωρίζουν από κοντά τις παθογένειες του ελληνικού κράτους και της ελληνικής Αυτοδιοίκησης.
Το γεγονός ότι ένας μικρός Καποδιστριακός δήμος, όπως π.χ. ο Δήμος Τραϊανούπολης, θα συνενωθεί και θα υπαχθεί στον μεγάλο Δήμο Αλεξανδρούπολης δεν σημαίνει ότι θα λύσει αυτόματα όλα τα προβλήματά του. Μια τέτοια προσδοκία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, όταν είναι γνωστό πως ένας δήμος με πολλά διαμερίσματα και πολλούς οικισμούς δυσκολεύεται πολύ να ανταποκριθεί στις πολλές ανάγκες τους. Κι ας αναφερθούμε, για παράδειγμα, στις πρώην Κοινότητες Μάκρης, Αισύμης, ΄Αβαντα, Συκορράχης, Κίρκης, που ενσωματώθηκαν στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, εάν έλυσαν τα προβλήματά τους και αν οι κάτοικοί τους είναι ικανοποιημένοι από την αναγκαστική συνένωση. Και βέβαια ο Δήμος Τραϊανούπολης δεν ήταν ένας βιώσιμος δήμος, αλλά είχε μια δική του διοικητική δομή με δικό του ανθρώπινο δυναμικό και είχε προγραμματίσει, είχε εκτελέσει και θα αφήσει συνεχιζόμενα έργα, για τα οποία δεν υπάρχουν εχέγγυα ότι θα ολοκληρωθούν. Διότι το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αποψιλωθεί και θα αποδυναμωθεί από έμψυχο δυναμικό, το οποίο ήταν κοντά στους δημότες και στα προβλήματά τους. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους 8 δορυφορικούς δήμους που θα συνενωθούν αναγκαστικά στους 5 επαρχιακούς δήμους. Το πώς θα λειτουργήσουν στον ΄Εβρο οι πέντε (5) μεγάλοι δήμοι του "Καλλικράτη" δεν είναι γνωστό. Εκείνο, όμως, που γνωρίζουμε, είναι ότι οι Καποδιστριακοί δήμοι της Τραϊανούπολης, των Φερών, του Τυχερού, του Ορφέα, των Μεταξάδων, της Βύσσας, του Κυπρίνου και του Τριγώνου, προσέφεραν σημαντικό έργο για την τοπική ανάπτυξη και για την αναβάθμιση ζωής των πολιτών τους, μέσα στα πλαίσια των περιορισμένων δυνατοτήτων τους.
Η Σαμοθράκη είχε και συνεχίζει να έχει τις ιδιαιτερότητες και τα χρόνια άλυτα προβλήματά της. Αυτό βέβαια δεν οφείλεται στο ότι ήταν ανίκανοι όλοι οι πρώην κοινοτάρχες ή πρώην δήμαρχοί της, όταν συνενώθηκε όλο το νησί σε έναν ενιαίο Καποδιστριακό δήμο. Τα δεινοπαθήματα της Σαμοθράκης θα συνεχιστούν και με τον πολλά υποσχόμενο "Καλλικράτη", επειδή την καταδίκασε στην απομόνωση, στην υπανάπτυξη και στη μιζέρια το επίσημο ελληνικό κράτος. ΄Ενα κράτος ανίκανο να κατασκευάσει έναν σύγχρονο και ασφαλή δρόμο από τη Χώρα μέχρι την Παχιά ΄Αμμο και από την Καμαριώτισσα μέχρι τους Κήπους. Τα πολλά και μεγάλα προβλήματα της Σαμοθράκης δεν θα λυθούν ούτε με τον "Καλλικράτη", διότι το μέγεθος των προβλημάτων ξεπερνά τις δυνατότητες ενός δήμου ή μιας νομαρχίας, ακόμη και μιας περιφέρειας, όπως π.χ. το άλυτο ακτοπλοϊκό-συγκοινωνιακό.
Ο Δήμος Τριγώνου, για παράδειγμα, εάν καταργηθεί και συνενωθεί αναγκαστικά με το Δήμο Ορεστιάδας, θα βρεθεί από όλες τις απόψεις σε δεινότερη θέση, όχι διότι δεν θα επιδείξει ενδιαφέρον και δεν θα διαθέσει χρήματα ο μητροπολιτικός Δήμος Ορεστιάδας. Αλλά διότι το ελληνικό κράτος θα επιδείξει την ίδια συμπεριφορά που επέδειξε απέναντι στη Σαμοθράκη. Εάν το ελληνικό κράτος δεν κάνει κρατικές επενδύσεις σε υποδομές και σε παραγωγικές μονάδες στην ακριτική περιοχή του Τριγώνου, εάν δεν δημιουργήσει θέσεις εργασίας, εάν δεν προσφέρει ικανοποιητικές τιμές στα αρίστης ποιότητας αγροτικά προϊόντα της περιοχής, δεν πρόκειται το Τρίγωνο να γνωρίσει προκοπή. Και με τον "Καλλικράτη" το Τρίγωνο θα συρρικνώνεται πληθυσμιακά, θα μαραζώνει οικονομικά και θα μετατρέπεται σε ένα καταθλιπτικό γηροκομείο.
΄Οσο λοιπόν το επίσημο κράτος, αλλά και το μεγάλο κεφάλαιο, δεν θέλει ή δεν μπορεί να επενδύσει και να προσφέρει οικονομική ανάπτυξη και ευκαιρίες εργασίας, τόσο οι δορυφορικοί και κυρίως οι αγροτικοί δήμοι του ΄Εβρου και όλης της Ελλάδας, θα συρρικνώνονται, θα αποψιλώνονται, θα εγκαταλείπονται και θα μαραζώνουν. ΄Ολοι αυτοί οι πληθυσμοί, με τους Καποδιστριακούς δήμους, είχαν τουλάχιστον την Τοπική Αυτοδιοίκηση κοντά τους και ανάμεσά τους. Τώρα, με τους μεγάλους δήμους του "Καλλικράτη" ενδεχομένως μπορεί να αποξενωθούν περισσότερο. Γι αυτό επι μένω ότι ο "Καλλικράτης" δεν είναι πανάκεια. εάν δεν συντρέχουν και οι προϋποθέσεις της γενναιόδωρης κρατικής παρουσίας...