ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

"νεα" δεδομενα για τον αγωγο πετρελαιου

ΚΑΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΩΡΑ οι Βούλγαροι από τις αρχικές δηλώσεις τους ότι θα ματαιώσουν το σχέδιο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, μετά τις πιέσεις της Μόσχας και την υπογραφή την Πέμπτη συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για την κατασκευή του αγωγού Σαμψούντα- Τσεϊχάν.

Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο του σίριαλ για τα μεγάλα ενεργειακά έργα που προωθεί η Ρωσία επί βουλγαρικού εδάφους (αγωγοί Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, Σάουθ Στριμ, πυρηνικό εργοστάσιο Μπέλενε), το οποίο άρχισε μετά τη νίκη του κεντροδεξιού κόμματος στις πρόσφατες εκλογές στη χώρα αυτή.
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή η βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα μεταβιβάσει όλες τις αρμοδιότητες για την προώθηση του έργου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης στη βουλγαρική ενεργειακή εταιρεία χαρτοφυλακίου ΒΕΗ (Βulgarian Εnergy Ηolding). Αυτό σημαίνει πως πλέον δεν τίθεται θέμα αποχώρησης της χώρας από το σχέδιο, στο οποίο ως γνωστόν συμμετέχουν η Ελλάδα και η Ρωσία.
Δεν είναι τυχαίο ότι η δήλωση του Βούλγαρου υπουργού έγινε μία ημέρα μετά την υπογραφή σειράς συμφωνιών για την ενέργεια ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία στην Άγκυρα, στις οποίες περιλαμβάνεται και η κατασκευή πετρελαιαγωγού από τη Σαμψούντα, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, μέχρι το Τσεϊχάν της Νότιας Τουρκίας. Ο αγωγός φαίνεται να λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τον Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, αφού και οι δύο θα προμηθεύονται ποσότητες πετρελαίου από το Καζαχστάν.

Παιχνίδι για ανταλλάγματα
Δεν είναι επίσης τυχαίο πως ο ίδιος υπουργός, λίγο πριν αναλάβει το χαρτοφυλάκιό του, είχε χαρακτηρίσει τον αγωγό μη βιώσιμο οικονομικά, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια δηλώσεις των υπουργών Οικονομίας για εξοικονόμηση περίπου 2 δισ. ευρώ με την ακύρωση της συμμετοχής της χώρας σε αυτά τα προγράμματα. Εξ αρχής, πάντως, η στάση της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης είχε αποδοθεί μάλλον σε προσπάθειά της να αποσπάσει περισσότερα οικονομικά ανταλλάγματα από τη Μόσχα, παρά σε πρόθεση της να αποχωρήσει, όπως η ίδια δήλωνε, από αυτά τα σχέδια.
Η διαφορά πάντως ανάμεσα στους δύο αγωγούςτον ελληνικού ενδιαφέροντος και τον ρωσοτουρκικό- είναι ότι τα πεδία πετρελαίου από τα οποία θα προμηθεύονται δεν είναι τα ίδια, γεγονός που δεν τους καθιστά αναγκαστικά ανταγωνιστικούς, όπως δήλωσε και ο πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας Τransneft Νικολάι Τόκαρεφ από την Άγκυρα. Στον εν λόγω αγωγό, εκτός από την Γκάζπρομ, συμμετέχουν η ιταλική ΕΝΙ και η τουρκική Calik Group.




Εφ. "Τα Νέα"
Εικόνα: in.gr