ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

αθλητικη παρακμη της αλεξανδρουπολης

Του Παναγιώτη Κουσίδη
e-mail: kousidp@yahoo.gr

Η αθλητομάνα Αλεξανδρούπολη, με τη βαριά αθλητική κληρονομιά και αθλητική παράδοση ανάμεσα στις επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας, αυτό το χρονικό διάστημα βρίσκεται σε καθοδική και φθίνουσα πορεία. ΄Οχι βέβαια σε όλα τα αθλήματα. Μπορεί να πρόκειται για μια πρόσκαιρη και προσωρινή πτωτική πορεία, αλλά πρέπει να μείνει συγκυριακή και να μην αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα.
Στο άθλημα του βόλεϊμπολ με τη μεγαλύτερη αθλητική παράδοση του ακριτικού ΄Εβρου, όπου για πολλά χρόνια είχε ταυτόχρονα δύο ομάδες στην Α΄ εθνική κατηγορία (Εθνικός Αλεξ\πολης και Ορεστιάδα), το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται μια σοβαρή υποχώρηση-πτώση. Ο Εθνικός Αλεξ\πολης, ύστερα από πολλά χρόνια (7) υποβιβάστηκε στην Α2 κατηγορία και η Ορεστιάδα υποβιβάστηκε άδοξα στη Β΄εθνική. Το μόνο παρήγορο σημείο είναι ότι οι ομάδες αυτές συνεχίζουν να παράγουν ταλέντα του Βόλεϊ. τα οποία σύντομα θα δώσουν νέα ώθηση-άνοδο στο άθλημα.
Μόλις κατόρθωσε η Αλεξ\πολη, μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών, να κάνει ένα ποδοσφαιρικό βήμα ανόδου στη Γ΄εθνική κατηγορία, δυστυχώς δεν πρόλαβε να το χαρεί, να σταθεροποιηθεί και να συνεχίσει σε υψηλότερες κατηγορίες, Από έλλειψη αφενός διοικητικών και οικονομικών παραγόντων και αφετέρου από έλλειψη οικονομικών πόρων (μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ) αναγκάστηκε η ΄Ενωση Θράκης να εγκαταλείψει και να αποχωρήσει από τη διοργάνωση, παρόλο που στα πρώτα παιχνίδια της (με απλήρωτους ποδοσφαιριστές) είχε καλή αγωνιστική εικόνα και συγκομιδή επαρκούς βαθμολογίας για την παραμονή της στην κατηγορία. Δυστυχώς όμως όλα κατέρρευσαν, γιατί δεν υπήρξε επαρκής στήριξη από παράγοντες και φορείς της τοπικής κοινωνίας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προέδρου του ΑΟΔΑ.
Εμείς οι Εβρίτες, που αναδείξαμε πολλά αθλήματα και μια πλειάδα αθλητικών αστεριών, δεν ζηλοφθονούμε για τις αθλητικές επιτυχίες των δύο άλλων πόλεων της Θράκης, δηλαδή της Κομοτηνής και της Ξάνθης. Αντίθετα πρέπει να δείχνουμε θαυμασμό και ευγενή άμιλλα απέναντί τους. Είμαστε περήφανοι και θαυμάζουμε την ξέφρενη πορεία της Κομοτηνής στο ποδόσφαιρο. όπου μέσα σε τρία χρόνια αναρριχήθηκε τρεις κατηγορίες και εκτινάχθηκε από τη Γ΄εθνική κατηγορία στα σαλόνια της Σούπερ Λίγκα και όπου έκανε μια εκπληκτική πορεία παραμονής. Θαυμάζουμε επίσης την άλλη πόλη και την ποδοσφαιρική ομάδα της Ξάνθης, που έχει κατορθώσει κάτι πρωτοφανές και ανεπανάληπτο για μια επαρχιακή πόλη, επί μονίμου βάσεως μιας εικοσαετίας. Αυτό κι αν δεν αποτελεί ποδοσφαιρικό άθλο για τα δεδομένα της επαρχίας. Και βέβαια είναι θεμιτό να στηρίζουν τέτοιες προσπάθειες οι τοπικοί πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες.
Η υστέρηση της Αλεξ\πολης σε αθλητικές υποδομές και εγκαταστάσεις είναι εμφανής σε πολλά αθλήματα. Η Αλεξ\πολη δεν διαθέτει σήμερα σύγχρονους αθλητικούς χώρους για σοβαρές ελληνικές και διεθνείς διοργανώσεις. Αντίθετα, οι πόλεις της Κομοτηνής και της Ξάνθης αναλαμβάνουν με επιτυχία τέτοιου είδους διοργανώσεις, με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται η πόλη τους, η τοπική οικονομία τους και ο τουρισμός τους.
Θέλω να πιστεύω ότι ακρογωνιαίος λίθος του κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού και αθλητικού οικοδομήματος της Κομοτηνής, υπήρξε το γεγονός ότι στην Κομοτηνή είναι η έδρα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και οι περισσότερες πανεπιστημιακές σχολές. Η Κομοτηνή συναγωνίζεται πλέον σε αριθμό φοιτητών την Πάτρα, το Ηράκλειο και τα Γιάννινα. Σε αυτόν τον ισχυρό αναπτυξιακό πυλώνα του Δ.Π.Θ. προστέθηκε το γεγονός ότι η Κομοτηνή έγινε η διοικητική πρωτεύουσα της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και συγκέντρωσε πολλές διοικητικές υπηρεσίες. Αλλά και η βιομηχανική ζώνη της Κομοτηνής, που τώρα περνάει κρίση, ήταν μια από τις καλύτερα οργανωμένες και δυναμικές βιομηχανικές ζώνες της ελληνικής επαρχίας. Τα ίδια συγκριτικά πλεονεκτήματα ως πρωτεύουσες νομών, αλλά μικρότερης κλίμακας, διέθεταν η Ξάνθη που ξεχώριζε για τις αγροτικές βιομηχανίες, το γνωστό της καρναβάλι και το καζίνο της, αλλά και η πρωτεύουσα του ΄Εβρου Αλεξανδρούπολη με την ιδιαίτερη επίδοσή της στον συνεδριακό τουρισμό.
Αναφέροντας τα παραπάνω, δεν επιδιώκω να αναζωπυρώσω τον παραδοσιακό ανταγωνισμό και τοπικισμό αυτών των πόλεων. ΄Αλλωστε, σε όλες τις κινητοποιήσεις και δράσεις των Θρακιωτών για την αναπτυξιακή θωράκιση της Θράκης, κανείς μας δεν διαφωνούσε να δοθούν ιδιαίτερα ισχυρά αναπτυξιακά κίνητρα και ιδιαίτερη προσοχή της πολιτείας στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη, λόγω της ιδιαιτερότητάς τους σε πληθυσμιακή σύνθεση, όπου εκεί υπάρχει αυξημένος αριθμός μειονότητας.
Πάντως, αυτή τη δεδομένη συγκυρία η Αλεξανδρούπολη και ο νομός ΄Εβρου διέρχεται βαθιά αθλητική κρίση και βρίσκεται σε παρακμιακή πορεία. Γι αυτό οφείλουμε όλοι μας να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για μια νέα πορεία προς τις επιτυχίες και προς τη δόξα.