Ολο σχεδόν το πακέτο των θεμάτων που βάζει η Αγκυρα όχι μόνο για τη Θράκη αλλά και για τη Ρόδο και την Κω, ζητώντας αναγνώριση μειονότητας κι εκεί, έσπευσε να θέσει με ανακοίνωση-μανιφέστο η αυτοαποκαλούμενη «Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης», εν όψει των ευρωεκλογών και μετά την αλλαγή που υπήρξε τελευταία στο προεδρείο της αποτελούμενης από 74 μέλη Επιτροπής, στο οποίο τη θέση του προέδρου κατέλαβε ο «ψευτομουφτής» Ξάνθης Αχμέτ Μετέ.
Το νέο προεδρείο έσπευσε με μια μακροσκελή ανακοίνωση να θέσει από μέρους της Συμβουλευτικής Επιτροπής όλο το πακέτο της Αγκυρας, ενώ χαρακτηριστικά για τη Ρόδο και την Κω αναφέρεται ότι «πρέπει να αναγνωριστεί το μειονοτικό καθεστώς των ομοεθνών μας στη Ρόδο και την Κω και πρέπει να τους αποδοθούν τα δικαιώματά τους».
Στην ανακοίνωση εκφράζεται μεν ικανοποίηση για τη διεθνοποίηση της υπόθεσής τους, αλλά υποστηρίζεται ότι οι διάφορες εκθέσεις διεθνών οργανισμών περιέχουν ελλιπείς αξιολογήσεις.
Ετσι ζητείται να καταργηθεί το όριο του 3% στις εκλογές, να καταργηθούν οι διευρυμένες νομαρχίες (υπερνομαρχίες) στη Θράκη και να αναγνωριστούν μια σειρά σύλλογοι της μειονότητας ως «τουρκικοί», επικαλούμενοι τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αν και το θέμα βρίσκεται αυτή την περίοδο στην ελληνική Δικαιοσύνη.
Αιτήματα
Να αρθούν τα εμπόδια που υπάρχουν, όπως υποστηρίζεται, στον τομέα της θρησκευτικής ελευθερίας και της ελευθερίας της συνείδησης, και να αναγνωριστούν και να αναλάβουν καθήκοντα οι λεγόμενοι «ψευτομουφτήδες», με παράλληλη κατάργηση του νόμου περί διορισμού των ιεροδιδασκάλων. Ζητείται η διαχείριση των βακουφικών περιουσιών να ανατεθεί στα χέρια ατόμων που θα εκλέξει η μειονότητα.
Υποστηρίζεται, επίσης, πως για περίπου 60.000 μέλη της μειονότητας από το 1955 μέχρι το 1998 έχει αφαιρεθεί η υπηκοότητα και ζητείται να τους αποδοθεί και πάλι αναδρομικά, έστω κι αν ζουν στο εξωτερικό, όπως αναφέρεται.
Ακόμη να ιδρυθούν μειονοτικά νηπιαγωγεία, στα οποία η εκπαίδευση θα γίνεται στην τουρκική και την ελληνική γλώσσα και να ιδρυθούν νέα μειονοτικά Γυμνάσια - Λύκεια στους Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης.
Απορρίπτεται κάθε συζήτηση περί κατάργησης της Σαρίας, ενώ με σφοδρότητα επιτίθεται η «Συμβουλευτική» σε όσους υποστηρίζουν ότι υπάρχουν κάποιες «ομάδες εντός της», εννοώντας τους Πομάκους και τους Ρομ.
Για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια στο νέο προεδρείο δεν συμμετέχουν βουλευτές ή πρώην βουλευτές της μειονότητας. Στο προηγούμενο προεδρείο, η θητεία του οποίου έληξε τους πρώτους μήνες του 2009, πρόεδρος ήταν ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μαντατζή, με αντιπροέδρους τον πρώην βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ Ιλχαν Αχμέτ, την υποψήφια του ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες ευρωεκλογές Γκιούλ Μπεγιάζ Κρα Χασάν και γραμματέα τον 47χρονο «νεολαίο», πρόεδρο της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής» Αντνάν Σελίμ.
Η συμφωνία που είχε γίνει ήταν να αντικαταστήσει τον Τ. Μαντατζή ο άλλος μειονοτικός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Ροδόπη Αχμέτ Χατζηοσμάν και να παραμείνει ο Ιλ. Αχμέτ. Ομως, μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε με αφορμή μια προκλητική επιστολή της Συμβουλευτικής Επιτροπής στην τουρκική Βουλή, φέρεται πως ασκήθηκαν πιέσεις από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να μη δεχτεί τελικά να αναλάβει τη θέση του προέδρου, ενώ στο νέο προεδρείο δεν συμμετέχουν πολιτικά πρόσωπα.
Τις δύο θέσεις των αντιπροέδρων έχουν πάρει ο δήμαρχος Σελέρου Ξάνθης, Μπιρόλ Ιντζεμεχμέτ, και ο εκτελών καθήκοντα δημάρχου Αρριανών Ροδόπης, Χαλίπ Μεχμέτ. Ενώ παραμένει ο Αν. Σελίμ.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ
www.ethnos.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου