Σήμερα, Πέμπτη, 21 Μαΐου 2009 και ώρα 11 π.μ. αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων ακαδημαϊκών του πανεπιστημίου της Σόφιας Βουλγαρίας μαζί με τον πρόξενο του Γενικού Προξενείου της Βουλγαρίας κ. Γκεόργκι Γκεοργίεβ πραγματοποίησαν εθιμοτυπική επίσκεψη στον Νομάρχη Έβρου κ. Νικόλαο Ζαμπουνίδη, παρουσία του προέδρου της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης Έβρου κ. Γιώργου Μηνόπουλου και του Αντινομάρχη Τουριστικής Ανάπτυξης – Πολιτισμού Νεότητας κ. Παναγιώτη Ατζανού.
Κατά τη διάρκεια της δίωρης επίσκεψης, ο Νομάρχης Έβρου αφού τους καλωσόρισε, έκανε μία σύντομη παρουσίαση του Νομού, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και πλεονεκτημάτων του, αναφέρθηκε στις δράσεις της Νομαρχίας, στο ρυθμό ανάπτυξης της περιοχής δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις δράσεις που αφορούν στην αξιοποίηση της διασυνοριακότητας, θέμα που ενδιέφερε και τα μέλη της 10 μελούς αποστολής.
Η Αντιπρύτανης του πανεπιστημίου της Σόφιας με την σειρά της παρουσίασε τα μέλη της αντιπροσωπείας, το δυναμικό και τις δυνατότητες του πανεπιστημίου και εξήγησε τους λόγους της επίσκεψης. Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της γειτνίασης των δύο χωρών αναζητείται φόρμα και δράσεις συνεργασίας από πλευράς Αυτοδιοίκησης και Ακαδημαϊκής Κοινότητας.
Εμείς, ως Νομαρχία Έβρου είπε ο Νομάρχης «Έχουμε μια εμπειρία τόσο στο INTERREG, διασυνοριακό πρόγραμμα, αλλά και σε άλλα προγράμματα. Θεωρούμε χρήσιμη την τεχνογνωσία και την εμπειρία του διδακτικού προσωπικού και ερευνητικού του πανεπιστημίου ένθε και ένθε των συνόρων». Δήλωσε δε, ότι η όποια συνεργασία με τον πανεπιστημιακό χώρο απέβη ιδιαίτερα αποτελεσματική και χρήσιμη.
Διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης κ. Μηνόπουλος, ως καθηγητής και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής και με την ιδιότητα του ως Αυτοδιοικητικός, έχει την δυνατότητα να καταθέσει την εμπειρία του και τις προτάσεις του.
Ο κ. Μηνόπουλος αφού διευκρίνισε τα επίπεδα συνεργασίας, σε πανεπιστημιακό επίπεδο και σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης, μετέφερε στους επισκέπτες την εμπειρία και τα πεπραγμένα ως μέλος της ιατρικής κοινότητας, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, την συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Φιλιππούπολης & Αδριανούπολης, καθώς και τα Ευρωπαϊκά προγράμματα που έτρεξαν και τρέχουν σε επίπεδο Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Ο Νομάρχης έδωσε λεπτομερή περιγραφή του Δικτύου Νομαρχιών και των δυνατοτήτων συνεργασίας όπως επίσης και για τις συνεργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί. Ήταν ιδιαίτερα παραστατικός χρησιμοποιώντας και φωτογραφίες από τις δράσεις που αφορούν πολιτιστικά, περιβάλλον, καταπολέμηση των κουνουπιών, πλημμύρες, ανάδειξη μνημείων, ζωονόσοι, θέματα πολιτικής προστασίας κ.α.
Κατά την διάρκεια της σύσκεψης ο κύριος Ζαμπουνίδης αναφέρθηκε εκτενώς στην εμπειρία των μεγάλων προγραμμάτων, των ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΩΝ και των ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, καθώς και για τα οφέλη που προέκυψαν κυρίως στους νέους της περιοχής.
Έμφαση έδωσε στο ΤΡΕΝΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, την επιτυχή μέχρι τώρα πορεία του καθώς και την δυνατότητα επέκτασης ή αναπαραγωγής του προγράμματος από την πλευρά του πανεπιστημίου επισημαίνοντας ότι η ήδη υπάρχουσα τεχνογνωσία αποτελεί πολύτιμη βάση.
Ο Νομάρχης αναφέρθηκε επίσης στην προοπτική υλοποίησης προγράμματος εκκλησιαστικού και προσκυνητικού τουρισμού.
Περιέγραψε τον σχεδιασμό και την πρωτοβουλία από την πλευρά της Νομαρχίας Έβρου, προκειμένου να αναδείξει ιστορικά, αρχαιολογικά, φυσιολατρικά την περιοχή Δοξιπάρας - Ζώνης επεκτείνοντας την και στο Ιβαΐλοβγκραντ, εάν βεβαίως υπάρξει επιθυμία και βούληση από την πλευρά της όμορης περιοχής.
Τόνισε, ότι για την συνεργασία των δύο χωρών στο εν λόγω θέμα συνάδουν ο περιβάλλον υψηλού κάλλους χώρος (πράσινο, φράγματα), κυρίως τα μοναδικής σημασίας αρχαιολογικά ευρήματα στην Δοξιπάρα - Ζώνη καθώς και η αναστηλωμένη βίλα με τα εξαιρετικά μωσαϊκά στο Ιβαΐλοβγκραντ, της ιδίας χρονικής περιόδου με τα ευρήματα της Δοξιπάρας. «Αποτελούν μιας μοναδικής σπουδαιότητας ενότητα, που θα πρέπει να αναδείξουμε και θα το κάνουμε άμεσα». δήλωσε ο κ. Ζαμπουνίδης.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ευχαριστίες, ανταλλαγές δώρων και με την υπόσχεση να προχωρήσουν άμεσα σε αξιοποίηση των όσων ελέχθησαν, Τονίστηκε επίσης η χρησιμότητα της περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων πανεπιστημίου Σόφιας και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Έβρου.
1 σχόλια:
Σιγά σιγά βρε παιδιά !
Έχουμε τη δυνατότητα να απορροφρήσουμε και να τακτοποιήσουτμε τόσους τουρίστες μαζί; Ρώσοι, Ρουμάνοι, που να προλάβουμε!!
Δημοσίευση σχολίου