ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Κυριακή 17 Μαΐου 2009

ερυθροποταμος

Ο ΕΡΥΘΡΟΠΟΤΑΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ.
ΕΥΛΟΓΙΑ Ή ΚΑΤΑΡΑ;
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ, ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΙ.

1)Οικολογικής Εταιρεία Έβρου
Παράρτημα Διδυμοτείχου
2)Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ταμπακιάς
Διδυμοτείχου « Οι Καλιόπορτες »


Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γειτονιάς Ταμπακιάς «Οι Καλιόπορτες» και η Οικολογική Εταιρεία Έβρου – Παράρτημα Διδυμοτείχου συνδιοργάνωσαν ημερίδα, το Σάββατο 9 Μαΐου 2009 στο χώρο του δημοτικού θεάτρου στο Διδυμότειχο, με θέμα «Τα Ποτάμια μέσα στις πόλεις: Ευλογία ή κατάρα ;».
Ομιλητές ήταν ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Ξάνθης Νικόλαος Κωτσοβίνος και ο Δήμαρχος Τρικάλων Μιχάλης Ταμήλος, που για λόγους ανωτέρας βίας δεν μπόρεσε να παρευρεθεί αλλά μας απέστειλε την παρουσίαση-ομιλία του.
Εκ μέρους του Εκπολιτιστικού Συλλόγου γειτονιάς Ταμπακιάς «Οι Καλιόπορτες» συντονίστρια ήταν η κυρία Γκουγκούδη Αθανασία και από την πλευρά της Ο.Ε.Ε. η κυρία Κεραμιτσόγλου Κυριακή, η οποία παρουσίασε και εργασία των μαθητών του ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου με θέμα « Ο Ερυθροπόταμος στον χώρο και τον χρόνο», που έγινε στα πλαίσια του μαθήματος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Η εκδήλωση είχε πολύ μεγάλη επιτυχία, καθώς το θέμα του Ερυθροποτάμου της πόλεως του Διδυμοτείχου, ήρθε στο προσκήνιο συγκροτημένα και επιστημονικά τεκμηριωμένα. Το παράδειγμα πόλεων όπως τα Τρίκαλα που έχουν ένα μικρότερο αλλά καλά διαμορφωμένο ποτάμι μέσα στην πόλη, αποτελεί πρότυπο και όνειρο για τους Δημοτιανούς. Το φωτογραφικό και ηλεκτρονικοοπτικό υλικό του ποταμού Ληθαίου των Τρικάλων που μας απέστειλε ο Δήμαρχος Τρικάλων, μας άφησε άφωνους.
Η φωτογραφική έκθεση για τον Ερυθροπόταμο, που παρουσιάζονταν ταυτόχρονα στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου, μας γύρισε σε εποχές που το ποτάμι ήταν το πιο ζωντανό κομμάτι της πόλης, πηγή ζωής, πλούτου, χαλάρωσης και στολίδι για την πόλη. Οφείλουμε δημόσια, να επισημάνουμε τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την ημερίδα ώστε ο κόσμος της πόλεως να ενημερωθεί συνολικά, σχετικά με όσα αφορούν τον Ερυθροπόταμο, να λάμψει επιτέλους με εγκυρότητα η αλήθεια και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε κάποια πράγματα να υλοποιηθούν, γιατί όλα κρίνονται πρακτικά, από το αποτέλεσμα.
Από τις εισηγήσεις έγινε φανερό ότι σοβαρό θέμα χημικής ρύπανσης του ποταμού δεν υπάρχει . Οι μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες απέχουν αρκετά. Ελάχιστα απόβλητα φτάνουν μέχρι το ποτάμι. Καταλήγουν όμως χωρίς να περνούν εξολοκλήρου, από το βιολογικό καθαρισμό, απόβλητα παρακείμενης επεξεργασίας γάλακτος
(τυροκομικά… ).
Ο συλλεκτήριος αγωγός μέχρι να γίνει ο διαχωρισμός ομβρίων και οικιακών λυμάτων θα στέλνει μικτά λύματα στο βιολογικό καθαρισμό της πόλης, έτσι ώστε είναι αποτελεσματικός μόνο το καλοκαίρι, το χειμώνα λόγω του μεγάλου όγκου των λυμάτων, είναι αδύνατον αυτά να υποστούν επεξεργασία. Όπως και τα αντιαισθητικά φρεάτια πρέπει να ενσωματωθούν όσο είναι δυνατό στον περιβάλλοντα χώρο.
Η περιοχή και οι όχθες του Ερυθροποτάμου, όμως έχουν πάρα πολλά σκουπίδια. Παρά τις πινακίδες που υπάρχουν και τις εθελοντικές εκστρατείες καθαρισμού που κατά καιρούς γίνονται, και την κάλυψη που γίνεται με μπάζα σε όλο το μήκος του αναχώματος, ειδικά στο χώρο πλησίον της Αγίας Πέτρας ( αρχαία Πλωτινούπολη) το θέαμα είναι οικτρό. Για τη ρύπανση βέβαια ευθύνονται εν μέρει και οι πολίτες.
Η άσκηση ελέγχου όμως αφορά το Δήμο και τα Τμήματα Περιβάλλοντος και Υγείας του Επαρχείου Βορείου Έβρου. Μέτρα με κλιμάκωση από την απλή σύσταση, επίπληξη μέχρι και τα σοβαρά πρόστιμα, θα λειτουργήσουν σίγουρα αποτρεπτικά, όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκαν, το πολιτικό κόστος δυστυχώς δεν το επέτρεψε.
Με βάση τα παραπάνω θα πρέπει να επικεντρωθούμε κυρίως στην ανάπλαση και την αρχιτεκτονική διαμόρφωση του τοπίου γύρω από τον ποταμό.
Στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο του Διδυμοτείχου, δίδονται γενικές κατευθύνσεις, στην πολεοδομική μελέτη περιγράφονται οι χώροι και η συγκεκριμένη χρήση τους, με βάση αυτή έγινε εδώ και πέντε χρόνια περίπου από ιδιώτη μηχανικό αρχιτεκτονική μελέτη ανάπλασης όλων των χώρων που γειτονεύουν με το ποτάμι, η οποία δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε ακόμα από την υπάρχουσα δημοτική αρχή.
Βέβαια οι πολίτες ποτέ δεν ενημερώθηκαν για τα θετικά βήματα που έχουν γίνει σ’ αυτή την κατεύθυνση , το μόνο που μπορούν να δουν είναι η ενίσχυση και διαπλάτυνση του αναχώματος και στο μεγαλύτερο μήκος του είναι έτοιμο για κατασκευαστικές εργασίες.
Επιτέλους μπορεί άμεσα να γίνει πεζόδρομος-ποδηλατόδρομος που θα διατρέχει το βόρειο περιμετρικό και όλο το ανάχωμα, την Πλωτινούπολη και θα κάνει το γύρο της πόλης , μια ήπια δραστηριότητα που θα φέρει επισκέψεις κι από τις γειτονικές πόλεις και θα δώσει διέξοδο στα παιδιά μας κι σε όσους θέλουν να χαλαρώσουν και να αθληθούν.
Ακόμη τα λεωφορεία θα μπορούν να σταθμεύουν στη περιοχή της Αγ. Μαρίνας κάτω από τον «Καλέ» κι από εκεί να ανεβαίνουν οι τουρίστες στο Κάστρο, μια και η πόλη στο εσωτερικό της είναι απροσπέλαστη για τους ταξιδιώτες και τουριστικά λεωφορεία.
Συνεχίζεται.