ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

γοργοπεθαινει ο εβρος

Μόνοι μένουν οι κάτοικοι του Έβρου. Οι δημόσιες υπηρεσίες είναι ξεκάθαρο ότι αποχωρούν από το νομό, αδιαφορώντας για τους ακρίτες της Ελλάδας. Πλέον ήρθε η ώρα της Ορεστιάδας να καταλάβει ότι δεν αρκεί να είναι η βορειότερη πόλη της χώρας για να τη στηρίζει το κεντρικό κράτος. Η Δ.Ε.Η. στην Ορεστιάδα από χθες υπολειτουργεί. Το ταμείο είναι ανοιχτό μόνο τρεις μέρες την εβδομάδα και αυτό εκτιμούν όσοι γνωρίζουν ότι είναι μόνο η αρχή. Όταν έκλεισε η ΔΕΗ στο Σουφλί, οι διαμαρτυρίες ήταν χλιαρές. Όταν καταργήθηκε η ταμειακή υπηρεσία της επιχείρησης στο Διδυμότειχο οι αντιδράσεις ήταν υποτονικές. Τώρα έφτασε η σειρά της Ορεστιάδας και οι αντιδράσεις έρχονται αφού προηγουμένως η απόφαση ελήφθη. Τα γεγονότα είναι αδιάψευστα. Η ΔΕΗ φεύγει, ο ΟΣΕ έχει χαθεί από το κεντρικό τμήμα του νομού εδώ και χρόνια, ουσιαστικές κρατικές επενδύσεις δεν υπάρχουν, το Εργοστάσιο Ζάχαρης Ορεστιάδας είναι αφημένο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, στο Τρίγωνο δεν υπάρχουν νέοι, στη Βύσσα τα μηνύματα είναι άκρως απαισιόδοξα, αναζητούνται με το κιάλι επιχειρήσεις στους Μεταξάδες…
Κάποτε η Θράκη χαρακτηρίζονταν τόπος εξορίας. Παρά τους αναπτυξιακούς νόμους, τα πανεπιστήμια, τα κίνητρα που δόθηκαν μέσα από γενικότερα πλαίσια, η Θράκη επιστρέφει σε δύσκολες εποχές. Ο μοναδικός σε ομορφιά Έβρος χάνει δυνάμεις, χάνει τις δημόσιες υπηρεσίες του. Τα αγροτικά προϊόντα του Έβρου πωλούνται πιο φθηνά λόγω των μεταφορικών. Ο κάθετος άξονας παραμένει ακόμα εργοτάξιο. Η σιδηροδρομική γραμμή υπό κατασκευή και η ανεργία καλπάζει. Η Ορεστιάδα νοιώθει τα κτυπήματα που είναι κάτω από τη ζώνη.
Με έκπληξη οι κάτοικοι του Δήμου άκουσαν από το Δημοτικό Σύμβουλο κ. Άγγελο Παπαϊωάννου στο συμβούλιο της Δευτέρας να ανακοινώνει ότι το ταμείο της ΔΕΗ στην Ορεστιάδα θα λειτουργεί μόνο τρεις μέρες την εβδομάδα. Ο κ. Παπαϊωάννου διαμαρτυρήθηκε σε εντονότατο ύφος και ζήτησε από τη δημοτική αρχή να πράξει αναλόγως. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να εκδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας ενώ ο Δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Δημήτρης Μουζάς τόνισε ότι μία εβδομάδα πριν ξεκίνησε επαφές με τη διοίκηση της επιχείρησης για να αλλάξει η απόφαση. Παράλληλα ο κ. Μουζάς ανέφερε ότι ο δήμος παρακολουθεί πολύ στενά το θέμα. Η ΔΕΗ είναι η πρώτη δημόσια υπηρεσία που ανακοινώνει δυσμενείς αποφάσεις για τους κατοίκους. Όσοι επιθυμούν να πληρώσουν λογαριασμούς πρέπει να επισκεφτούν την επιχείρηση τη Δευτέρα την Τρίτη ή την Πέμπτη. Να πληρώνουν δηλαδή όποτε θα υπάρχει υπάλληλος κι όχι όποτε θα μπορούν οι ίδιοι. Στο Διδυμότειχο οι λογαριασμοί αποπληρώνονται σε φαρμακεία, στο ταχυδρομείο και σε σούπερ μάρκετ.
Η μείωση προσωπικού έχει σημαντικότατες επιπτώσεις στην τοπική οικονομία. Λιγότεροι υπάλληλοι στον Έβρο, λιγότερα χρήματα στο νομό. Αυτή είναι η αλήθεια και δυστυχώς είναι πικρή, γιατί εδώ δεν υπάρχουν πολυτέλειες και περίσσευμα ανθρώπινου δυναμικού. Οι φόβοι ότι θα έρθουν τα χειρότερα υπάρχουν, όμως μέχρι τώρα αντιδράσεις που να αναστρέψουν το κλίμα δεν ήρθαν.
Νέες εισφορές
Οι μικροί επαγγελματίες, κυρίως αγρότες που διατηρούν παράλληλα ένα καφενείο θα κλιθούν να πληρώνουν στον ΟΑΕΕ ασφαλιστικές εισφορές και μάλιστα χωρίς να έχουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα από τον οργανισμό. Τα χρήματα που βγάζουν οι συγκεκριμένοι ακρίτες ίσα ίσα που αρκούν για να συντηρηθούν. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα να κλείσουν σύντομα τα καταστήματά τους και κατ’ επέκταση τα φώτα που είναι ανοιχτά τα βράδια στα χωριά.
Χωρίς δρομολόγια τρένων ξανά το Τρίγωνο
Στο Τρίγωνο οι κάτοικοι στο άκουσμα ότι θα σταματήσουν για λίγους μήνες τα δρομολόγια των τρένων λόγω εργασιών στο δίκτυο ξέρουν ότι θα υποστούν ακόμα μία ταλαιπωρία. Ο Δήμαρχος κ. Μανώλης Χατζηπαναγιώτου αναφέρει ότι στο παρελθόν όταν τα λεωφορεία αντικατέστησαν τα τρένα σε κάποια χωριά οι κάτοικοι δεν επιβιβάζονταν γιατί περίμεναν στη στάση χωρίς να τους παραλάβουν. Εκτός βέβαια των παραπάνω δρομολόγια που να εξυπηρετούν τους ηλικιωμένους δεν υπάρχουν καθώς για να επισκεφτούν ένα γιατρό στην Ορεστιάδα θα πρέπει να φύγουν χαράματα από το σπίτι τους και να επιστρέψουν το απόγευμα. Αυτές οι συμπεριφορές απέναντι σε ανθρώπους που πολέμησαν το 40, που καλλιέργησαν με κόπο τη γη τους, που έφυγαν μετανάστες στο εξωτερικό και γύρισαν στα χωριά τους για να περάσουν τα τελευταία τους χρόνια.