ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

διασπορα


Δύο εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας Τσερνοπόλιε στην περιοχή της Κριμαίας Ουκρανίας, την Ιρίνα Ζέκοβα, πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου και την δασκάλα Ελένη Κουτσουγκούρναγια, προσκάλεσε στον Έβρο ο Νομάρχης κ. Νικόλαος Ζαμπουνίδης, τις οποίες και υποδέχθηκε στο γραφείο του μαζί με την Αντινομάρχη Ανάπτυξης και Υποδομών κα Ελένη Τσιαούση.
Η ελληνική κοινότητα αριθμεί 200 μέλη κι έχει ιστορία 180 ετών. Οι κάτοικοι προέρχονται από την περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών της Ανατολικής Θράκης απ’ όπου και μετανάστευσαν την περίοδο 1829 – 1930 για την Κριμαία.
«Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που υποδέχομαι σήμερα στον Έβρο, στη Θράκη, δύο Θρακιώτισσες, δύο γνήσιες ελληνίδες, που μαζί με τους υπολοίπους Έλληνες του θρακικού χωριού της Κριμαίας κράτησαν όλα αυτά τα χρόνια ζωντανή τη θρακιώτικη γλώσσα, τον θρακιώτικο πολιτισμό, την θρακιώτικη παράδοση. Πριν από 180 χρόνια έφυγαν από ένα χωριό της Ανατολικής Θράκης, απέναντι από τα Μαράσια, και σήμερα καλέσαμε τις δύο εκπροσώπους του χωριού, να γνωρίσουν την περιοχή και να τις βοηθήσουμε να πάνε μέχρι το χωριό τους, το οποίο σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο, για μια επίσκεψη-προσκύνημα. Είναι πολύ συγκινητικό γιατί ακούγοντάς τες να μιλάνε τα θρακιώτικα, ήταν σαν να άκουγα τη γιαγιά μου. Μιλάνε τα θρακιώτικα, όπως ακριβώς τα μιλάει και η γιαγιά μου.» είπε ο Νομάρχης Έβρου κ. Νικόλαος Ζαμπουνίδης
Οι δύο ελληνίδες της Κριμαίας εξέφρασαν τη χαρά τους που βρίσκονται στη Θράκη. «Πρώτη φορά πατάω στο χώμα της Θράκης και η χαρά και η συγκίνηση μου είναι πολύ μεγάλη. Ευχαριστούμε τον Νομάρχη που μας προσκάλεσε να έρθουμε στη Θράκη, καθώς και για τη δυνατότητα που μας δίνει να επισκεφθούμε το χωριό μας, να φιλήσουμε τη γη των προγόνων μας, να πάρουμε μαζί μας χώμα, και να το φέρουμε στην Κριμαία.» είπε η Ιρίνα Ζέκοβα που τραγούδησε κι ένα θρακιώτικο παραδοσιακό τραγούδι.
Η δασκάλα Ελένη Κουτσουγκούρναγια διδάσκει στο σχολείο του χωριού την ελληνική γλώσσα σε 57 παιδιά.
Οι δυο Θρακιώτισσες επισκέφθηκαν τη Σαμοθράκη με αφορμή το δημοσιογραφικό συνέδριο, ενώ μετέβησαν και στο χωριό τους συνοδευόμενες από υπηρεσιακό στέλεχος της Νομαρχίας.