ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

νεα προβληματα στη θρακη

Η Vivartia δεν αγοράζει γάλα από Μακεδονία και Θράκη
Στα αζήτητα η παραγωγή γάλακτος, σε αδιέξοδο οι κτηνοτρόφοι

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στην αγορά του γάλακτος μετά την απόφαση της Vivartia ΑΕ- της μεγαλύτερης γαλακτοβιομηχανίας της χώρας- να αποχωρήσει από τη ζώνη γάλακτος της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Απέστειλε ήδη σχετική επιστολή στους κτηνοτρόφους με τους οποίους συνεργαζόταν ως τώρα και τους ειδοποιεί ότι πλέον δεν θα αγοράζει το γάλα τους. Οι εσωτερικές ανακατατάξεις στην αγορά που χαρακτηρίζονται από τη συνολική μείωση της κατανάλωσης του παστεριωμένου γάλακτος, την εντυπωσιακή αύξηση της κατανάλωσης του γάλακτος υψηλής παστερίωσης, σε συνδυασμό με τη σοβαρή μείωση του μεριδίου της Vivartia, έχουν ως συνέπεια η πώληση του παστεριωμένου γάλακτος να αποτελεί εξαιρετικά ζημιογόνο δραστηριότητα για την εταιρεία. Κατά τις πληροφορίες το «περίσσευμα» γάλακτος που έχει η Vivartia λόγω της κρίσης που την πλήττει είναι 100-120 τόνοι ημερησίως. Η πρώτη ορατή συνέπεια αυτής της απόφασης στην περιοχή- όπου παρεμπιπτόντως δραστηριοποιούνται άλλες δύο γαλακτοβιομηχανίες: η Ροδόπη των αδελφών Σαράντη και η Εβροφάρμα- θα είναι η κατάρρευση της τιμής παραγωγού. Σήμερα η τιμή παραγωγού στην περιοχή κυμαίνεται από 32 ως και 39 λεπτά το κιλό και η μέση τιμή είναι περίπου στα 37 λεπτά. Αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι τιμές αυτές είναι έτσι κι αλλιώς χαμηλές και οι κτηνοτρόφοι είναι στην πλειονότητά τους χρεωμένοι στις τράπεζες, αντιλαμβάνεται κανείς το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται.
Πηγή της αγοράς έλεγε χαρακτηριστικά ότι «οι κτηνοτρόφοι της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας ταλαιπωρούνται από τις χαμηλές τιμές». Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», δεν αποκλείεται και άλλη μεγάλη γαλακτοβιομηχανία να ακολουθήσει τη Vivartia σε αυτή την επιλογή. Λέγεται συγκεκριμένα ότι το μερίδιό της στην αγορά του παστεριωμένου γάλακτος έχει μειωθεί σημαντικά και είναι πλέον μονοψήφιο ποσοστό και δεν αποκλείεται να συρρικνώσει και το δίκτυο διανομής του παστεριωμένου γάλακτος, να αποχωρήσει δηλαδή από την Αττική.
Ειδικότερα η αγορά του παστεριωμένου γάλακτος έχει μειωθεί κατά περίπου 2,5%- σύμφωνα με πληροφορίες, τον περασμένο Φεβρουάριο η μείωση της ζήτησης του γάλακτος έφτασε στο 7,5%-, την ίδια στιγμή που η κατανάλωση του γάλακτος υψηλής παστερίωσης τρέχει με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 8%-10%, ενώ η συνολική αγορά του γάλακτος έχει μειωθεί κατά 2%-2,5%. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στη συνολική αγορά του λευκού γάλακτος (αποκλείονται το εβαπορέ και το σοκολατούχο) η σχέση μεταξύ του παστεριωμένου και υψηλής παστερίωσης είναι 73% προς 27%. Επίσης η Vivartia ΑΕ, δεδομένου ότι είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στην αγορά του παστεριωμένου γάλακτος, έχει χάσει σημαντικό μερίδιο αγοράς τόσο προς όφελος των μικρών εταιρειών, που έχουν κατορθώσει να διεεισδύσουν στην περιοχή της Αττικής (Δωδώνη, Εβόλ, Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, Αγνό κτλ.) συγκεντρώνοντας ένα αξιοσέβαστο μερίδιο αγοράς, όσο και προς όφελος του γάλακτος υψηλής παστερίωσης. Η απώλεια του μεριδίου στην προκειμένη περίπτωση αύξησε σημαντικά τον κοστολογικό παράγοντα των επιστροφών, με αποτέλεσμα η δραστηριότητα να είναι πλέον ζημιογόνος. Τις ποσότητες που εγκαταλείπει η Vivartia δεν θα μπορούσε να τις χρησιμοποιήσει στην παραγωγή γιαούρτης διότι της είναι ασύμφορο, δεδομένου ότι για το σύνολο σχεδόν της γιαούρτης που παράγεται σήμερα στην Ελλάδα χρησιμοποιείται εισαγόμενο συμπυκνωμένο γάλα το οποίο αγοράζουν οι εταιρείες προς 28-29 λεπτά κιλό, ενώ η μέση τιμή των 37-38 λεπτών είναι αρκετά υψηλή σε μια αγορά όπως είναι της γιαούρτης που έτσι κι αλλιώς βρίσκεται σε πόλεμο τιμών τα τελευταία δύο χρόνια.
Πηγή της αγοράς έλεγε ότι η μόνη ελπίδα για τους κτηνοτρόφους είναι να «ανοίξει» από τον Σεπτέμβριο η αγορά της Κίνας, όπου μπορεί να εξάγει σημαντικές ποσότητες η Γερμανία. Η αύξηση της ζήτησης θα ανεβάσει τις τιμές παραγωγού και το «ντόμινο» θα φτάσει και στην ελληνική αγορά. Είναι η μόνη ελπίδα γιατί «διαφορετικά θα ζήσουμε άσχημες ημέρες».

Δ. Χαροντάκης
Εφ. "Το Βήμα"

Διαβάστε: http://tomadakis.blogspot.com/2009/03/blog-post_4699.html

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν κάνουμε καναδυό φυλακές παραπάνω, εκτός από τη ανάπτυξη που θα δώσουν θα λύσουν και το στεγαστικό πρόβλημα των κτηνοτρόφων δε νομίζεις?!