ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

τουρκια

Δεύτερο μέρος

Χτυπούν ξανά την ελληνική προεδρία
Ενδεικτικό του κλίματος αντιπαλότητας που καλλιεργείται είναι η τουρκική στάση στον ΟΑΣΕ εν όψει της ελληνικής προεδρίας. Μετά τη συντονισμένη προσπάθεια σε συνεργασία με ΜΚΟ για τη συκοφάντηση της Ελλάδας ως χώρας που δεν σέβεται τα μειονοτικά δικαιώματα, η Αγκυρα την περασμένη εβδομάδα προέβη σε διπλωματικά ανορθόδοξο διάβημα προς την Ελλάδα με αφορμή τον διορισμό νέων απεσταλμένων της προεδρίας για την προώθηση της μεγαλύτερης ανεκτικότητας και την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων.
Ενας εκ των τριών «προσωπικών εκπροσώπων της προεδρίας» ήταν ο Τούρκος διπλωμάτης Ομούρ Ορχούν, που είχε ως ιδιαίτερο αντικείμενο την αντιμετώπιση της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων εναντίον των μουσουλμάνων. Η θητεία τους είχε ανανεωθεί από το 2005 και έληξε στο τέλος του 2008. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική αντιπροσωπεία στον ΟΑΣΕ, υπό την πρέσβη κ. Μαρινάκη έπειτα από συνεννοήσεις με τις άλλες μόνιμες αντιπροσωπείες, κατέληξε στην απόφαση να μην ανανεωθεί η θητεία των τριών εκπροσώπων (καθώς θα δινόταν η εντύπωση ότι δημιουργούνται προσωποπαγείς... θεσμοί στον ΟΑΣΕ) και να διορισθούν άλλοι στις θέσεις τους.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Αγκυρας, η οποία έσπευσε να επιδώσει και διάβημα διαμαρτυρίας στην ελληνική πρεσβεία, υποστηρίζοντας έτσι ότι η Ελλάδα επιχειρεί να μεταφέρει στον ΟΑΣΕ τα διμερή προβλήματά της... Μάλιστα, ο κ. Ορχούν θεωρώντας τη θέση που κατείχε ως «εργαλείο» άσκησης τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, είχε ενημερώσει την Αθήνα από το φθινόπωρο ότι προτίθεται να περιοδεύσει στη Θράκη για να συντάξει έκθεση για τη μειονότητα.
Παιχνίδι μειονοτικών εντυπώσεων
Σε μια συμβολική κίνηση, ότι κρατά ψηλά στην ατζέντα το μειονοτικό θέμα, η τουρκική ηγεσία κάλεσε παραμονή Χριστουγέννων στην Αγκυρα την πολιτική ηγεσία της μειονότητας της Θράκης και για πρώτη φορά στην αντιπροσωπεία συμπεριελήφθησαν εκτός των ενεργών βουλευτών και όλοι οι πρώην μειονοτικοί βουλευτές.
Η 11μελής αντιπροσωπεία με επικεφαλής τους βουλευτές Ξάνθης και Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ, κ. Ματατζή και Χατζηοσμάν, μετέβησαν στην Αγκυρα την Τετάρτη όπου έγιναν δεκτοί διαδοχικά από τον πρόεδρο της Τουρκίας Α. Γκιουλ και από τον πρωθυπουργό Τ. Ερντογάν.
Διεκδικήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση οι δύο βουλευτές, επιδεικνύοντας και τον... αντιπολιτευτικό ζήλο τους, διεκτραγώδησαν την κατάσταση της μειονότητας και έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στον νόμο για τη διαχείριση των βακουφικών περιουσιών, τον οποίο χαρακτήρισαν απαράδεκτο, εμφάνισαν ως τραγική την εικόνα της μειονοτικής εκπαίδευσης, ενώ επέμειναν στο θέμα της εκλογής μουφτήδων, όπου με τη συμπαράσταση και τουρκικών παραγόντων υιοθετείται η σκληρή στάση, η διεκδίκηση δηλαδή εκλογής των μουφτήδων χωρίς προηγούμενη κατάργηση των δικαστικών αρμοδιοτήτων τους.
Η πρόσκληση των βουλευτών στην Αγκυρα δεν είναι άσχετη με τον γενικότερο σχεδιασμό της τουρκικής κυβέρνησης για το δύσκολο διπλωματικά 2009, όπου αναμένεται να επαναξιολογηθεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και εκ των πραγμάτων θα υπάρχει κλίμα αντιπαράθεσης με την Ελλάδα.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ