Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες κατά καιρούς παρακολουθούν τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή της Θράκης. Πρόσφατα βρέθηκαν προ ευρημάτων, τα οποία κατά τους παρατηρητές των εξελίξεων ενδέχεται να αποδειχθούν κρίσιμες παράμετροι στο παιχνίδι στρατηγικής των Βαλκανίων.
Σύμφωνα με προφορικές αναφορές, οι οποίες έχουν περιέλθει εις γνώση κυβερνητικών στελεχών αλλά και βουλευτών της αντιπολίτευσης, από τη στιγμή που η κυβέρνηση της Πρίστινας ανακήρυξε την ανεξαρτησία της περιοχής του Κοσσυφοπεδίου εμφανίστηκαν μηνύματα τα οποία έσπευδαν να συνδέσουν τις εξελίξεις στον (κατά πλειοψηφία) μουσουλμανικό θύλακο της πρώην Γιουγκοσλαβίας με τη βορειοανατολική περιοχή της Ελλάδας, όπου ζουν οι μουσουλμανικές μειονότητες.
Με βάση τις έρευνες της ΕΥΠ και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών, τους τελευταίους μήνες διακινούνται στη Θράκη ηλεκτρονικά μηνύματα και δημοσιεύματα στο Διαδίκτυο, τα οποία καλούν τους μουσουλμάνους να αναλάβουν περαιτέρω πρωτοβουλίες «για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και τη διασφάλιση των συμφερόντων τους».
Ενα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία που αξιολογείται από τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών είναι ότι τα μηνύματα και τα δημοσιεύματα αυτά προέρχονταν από sites-«φαντάσματα». Εν ολίγοις, από ηλεκτρονικές διευθύνσεις οι οποίες λειτουργούσαν για λίγες ώρες και στη συνέχεια διέκοπταν τη λειτουργία τους.
Με βάση την υπάρχουσα ενημέρωση, η οποία μέχρι στιγμής περιορίζεται σε προφορικές αναφορές, ένα από τα sites που έσπευσε να ενεργοποιηθεί, εντοπίστηκε ότι εδρεύει (ή έδρευε) στην περιοχή του Εχίνου. Πρόκειται για το κέντρο των μουσουλμανικών χωριών της ορεινής Ροδόπης, όπου κατά καιρούς έχουν καταγραφεί πολλές από τις πρωτοβουλίες μουσουλμάνων βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου, από την εποχή ακόμη του Αχμέτ Σαδίκ, αλλά και έως πρόσφατα, με κάποιες δημόσιες παρεμβάσεις του βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Μαντατζή Τσετίν.
Η κινητικότητα αυτή έχει προκαλέσει την ανησυχία αρκετών μελών του ελληνικού Κοινοβουλίου, δεδομένου ότι συνδυάστηκε και με κάποιες απόπειρες ανακίνησης ζητημάτων που αφορούν τη Θράκη, όπου ως γνωστόν εκλέγονται με το ΠαΣοΚ δύο εκπρόσωποι της μουσουλμανικής μειονότητας: ο κ. Αχμέτ Χατζηοσμάν και ο κ. Μαντατζή Τσετίν, στη Ροδόπη και στην Ξάνθη αντίστοιχα. Τουλάχιστον ένας από τους δύο έχει επιχειρήσει σε κατ' ιδίαν συζητήσεις με έλληνες συναδέλφους του να αποσπάσει σχόλια και εκτιμήσεις σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι σχετικές συζητήσεις έχουν τελειώσει προτού καν αρχίσουν, όμως η πρωτοβουλία μόνο συμπτωματική δεν θεωρήθηκε από τα στελέχη του Κοινοβουλίου, που έγιναν αποδέκτες των σχετικών κρούσεων.
Με τη διαπίστωση της πρόσφατης κινητικότητας, βουλευτές και των δύο μεγάλων κομμάτων έσπευσαν να ενημερώσουν τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλο, καθώς πολλά από τα ζητήματα που αφορούν την περιοχή εμπίπτουν στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του.
Ενα από αυτά αφορά τη συνεργασία με τις αυτοδιοικητικές αρχές της Θράκης τόσο σε επίπεδο νομαρχίας όσο και σε επίπεδο δήμων. Από τις επισημάνσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης σήμερα, δεν λείπει η εκτίμηση περί ενδεχόμενης «εθνικής κρίσης», σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν αναλάβει σύντομα τις δέουσες πρωτοβουλίες.
ΑΓΓ. ΚΩΒΑΙΟΣ Κυριακή 6 Απριλίου 2008
Εφ. ¨Το Βήμα"