ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

βυζαντινη μουσικη

O Σύλλογος Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας – Θράκης, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κυρίων & Διδων Αλεξανδρούπολης, διοργανώνει διάλεξη της καθηγήτριας της Βυζαντινής Μουσικολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δρ. Αλεξάνδρου Μαρίας με θέμα: Ο Μέγας Βασίλειος (329/330-379) και η Μουσική, το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου και ώρα 9:00 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των 1630 ετών από την κοίμηση του Ιεράρχη, γεγονός που αποτέλεσε κίνητρο απόδοσης τιμής στον κορυφαίο στοχαστή της Ορθοδοξίας σε πολλά μέρη του κόσμου. Τα συγγράμματα του επισκόπου της Καισαρείας αποτελούν, μεταξύ άλλων, ένα χρυσορυχείο πληροφοριών περί της ψαλτικής τέχνης και της μουσικής γενικότερα. Η ομιλία της Δρ. Αλεξάνδρου θα προσεγγίσει αθάνατους στοχασμούς και διδασκαλίες του σπουδαίου Καππαδόκου Πατέρα, σχετικά με τους ρόλους της ψαλμωδίας, την φιλοσοφία της μουσικής και τα μουσικά γένη. Επίσης θα παρουσιαστούν διάφοροι τρόποι παλαιοχριστιανικής ψαλμωδίας, σύμφωνα με τις μαρτυρίες του Μεγάλου Βασιλείου. Τέλος θα γίνει αναφορά στο πρωτοχριστιανικό ύμνο Φως ιλαρόν, σε άσματα της Αγίας αναφοράς, καθώς και σε τροπάρια, εμπνευσμένα από τα συγγράμματα αυτού του Ιεράρχη, που θεωρείται ένας από τους ευγενέστερους ανθρώπους της παγκόσμιας ιστορίας.
Η Δρ. Μαρία Αλεξάνδρου γεννήθηκε στο Βουκουρέστι. Σπούδασε μουσική παιδαγωγική στη γενέτειρα της, καθώς και μουσικολογία, κλασική λατινική φιλολογία και βυζαντινολογία στα Πανεπιστήμια της Βόννης, της Κοπεγχάγης και του Μονάχου. Σήμερα διατελεί επίκουρος καθηγήτρια της Βυζαντινής Μουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.