ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

δημητρης μουζας για οσε

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΣΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
ΓΙΑ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΚΑΙ ΧΕΙΜΩΝΙΟ
Στις 9 Οκτωβρίου 2008, καταστράφηκε από πυρκαγιά το κεντρικό κτίριο των παλαιών εγκαταστάσεων του ΟΣΕ στη Νέα Ορεστιάδα. Ήταν ένα από τα σημεία αναφοράς της πόλης μας και μνημείο της τοπικής ιστορίας, αφού ταυτιζόταν και εξακολουθεί να ταυτίζεται με την ίδρυση της Νέας Ορεστιάδας. Από την ημέρα του θλιβερού γεγονότος, πολλά «κροκοδείλια» δάκρυα χύθηκαν και πολλοί «μετά Χριστόν προφήτες» εμφανίστηκαν. Για την αποκατάσταση της αλήθειας παραθέτουμε τα εξής πραγματικά γεγονότα:
Στις 30 Νοεμβρίου 1998 (επί Δημαρχίας Αναστασίου Αναγνώστου) υπογράφεται ιδιωτικό συμφωνητικό, με το οποίο ο ΟΣΕ εκμισθώνει το «Γραφείο Σταθμάρχου» και την «Αποθήκη Εμπορευμάτων» του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού στο Δήμο Ορεστιάδας, για έξι χρόνια, έναντι ευτελούς ποσού μηνιαίως (άρχιζε με 35.000 δρχ).
Έκτοτε τα ενοίκια αποδίδονταν στον ΟΣΕ και μάλιστα (επί Δημαρχίας Άγγελου Παπαϊωάννου) έγινε μελέτη και προσπάθεια να χρηματοδοτηθεί έργο για Αποκατάσταση και Επανάχρηση αυτών κτιρίων. Δυστυχώς για την Ορεστιάδα, η προσπάθεια αυτή δεν ολοκληρώθηκε και δεν υπήρξε χρηματοδότηση. Τα κτίρια πάντως παρέμεναν μισθωμένα στο Δήμο.
Από το Μάρτιο του 2002 και μετά (επί Δημαρχίας Άγγελου Παπαϊωάννου) ο Δήμος σταμάτησε να πληρώνει το ενοίκιο στον ΟΣΕ.
Η μη εξόφληση των ενοικίων συνεχίστηκε και μετά την 1η Ιανουαρίου 2003 (επί Δημαρχίας Γρηγόρη Τζότζολα).
Στις 25 Αυγούστου 2003 (επί Δημαρχίας Γρηγόρη Τζότζολα) ο ΟΣΕ με εξώδικο καταγγέλλει τη μίσθωση και ζητά τα καθυστερούμενα, συνολικού ύψους 3.722 ευρώ.
Στις 12 Ιανουαρίου 2004 (επί Δημαρχίας Γρηγόρη Τζότζολα), στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης συζητείται η αγωγή του ΟΣΕ κατά του Δήμου Ορεστιάδας, τον οποίο δεν εκπροσωπεί πληρεξούσιος δικηγόρος ή άλλος εκπρόσωπος.
Στις 8 Απριλίου 2004 (επί Δημαρχίας Γρηγόρη Τζότζολα), το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης δημοσιοποιεί την καταδικαστική για το Δήμο Ορεστιάδας απόφαση, πάλι χωρίς να υπάρχει πληρεξούσιος δικηγόρος ή άλλος εκπρόσωπος.
Στις 8 Νοεμβρίου 2006 (επί Δημαρχίας Γρηγόρη Τζότζολα), η πληρεξούσια δικηγόρος του ΟΣΕ ζητά να καταβληθούν συνολικά 5.250 ευρώ για τα καθυστερούμενα ενοίκια, τις προσαυξήσεις και τα δικαστικά έξοδα.


Στις 13 Δεκεμβρίου 2006 (επί Δημαρχίας Γρηγόρη Τζότζολα) επιδίδονται στο Δήμο Ορεστιάδας όλα τα σχετικά έγγραφα και οι προειδοποιήσεις (αρ. πρωτ. 31295).


Τέλος, αφού δεν γίνεται απολύτως τίποτα, δικαστικός επιμελητής στις 29 Δεκεμβρίου 2006 (επί Δημαρχίας Γρηγόρη Τζότζολα), συντάσσει έκθεση, πηγαίνει επί τόπου και αποβάλλει το Δήμο Ορεστιάδας από τα δύο κτίρια.
Έχει ενδιαφέρον η σημείωση του δικαστικού επιμελητή στην έκθεση αποβολής: «Γίνεται μνεία ότι δεν υπάρχουν πόρτες και παράθυρα, το οίκημα ήταν άδειο, δεν υπάρχει τίποτα μέσα, σχεδόν ήταν μισοερείπιο»!

Αυτά έγιναν μέχρι την 1 Ιανουαρίου 2007 (ανάληψη καθηκόντων από Δημήτρη Μουζά). Το κτίριο ήταν ερείπιο, ο Δήμος δεν είχε εξουσιοδότηση να κάνει το παραμικρό αφού είχε αποβληθεί και χρωστούσε τα καθυστερούμενα και τις προσαυξήσεις. Ταυτόχρονα είχε δημιουργήσει κακό προηγούμενο στις σχέσεις του με τον ΟΣΕ και ούτε καν εκπροσωπήθηκε στη συζήτηση της αγωγής.
Έκτοτε η δημοτική αρχή και ο Δήμαρχος Δημήτρης Μουζάς (απόγονος προσφύγων από την Αδριανούπολη και ως εκ τούτου ιδιαίτερα ευαίσθητος σε θέματα ιστορίας και μνήμης της Νέας και παλαιάς Ορεστιάδας), από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο του 2007, έθεσε ως στόχο τη διαφύλαξη και ανάδειξη των παλαιών εγκαταστάσεων του ΟΣΕ.
Ακολούθησε κύκλος επαφών και συζητήσεων με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, στους οποίους μετέφερε την αγωνία των Ορεστιαδιτών (και κυρίως των καταγομένων από το Κάραγατς και την Αδριανούπολη) για την τύχη του παλαιού σταθμού και την αναγκαιότητα να βρεθεί λύση.
Μέσα από αυτές τις συζητήσεις έγινε γνωστό στο Δήμαρχο ότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες με τον ΟΣΕ, για τις οποίες έδωσε διαβεβαίωση ότι ο Δήμος θα τις καλύψει, αρκεί να βρεθεί λύση για να του παραχωρηθούν τα κτίρια.
Μετά από συνεχείς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και αδυναμία του ΟΣΕ να δώσει έστω προφορικά μια διέξοδο, ο Δήμαρχος Δημήτρης Μουζάς απέστειλε ένα μήνα πριν την πυρκαγιά, επίσημο αίτημα παραχώρησης στις 12 Σεπτεμβρίου 2008 (αρ. πρωτ. 22632), στο οποίο, αναφέρει τα εξής:
«Στα πλαίσια της συνεργασίας του Δήμου Ορεστιάδας με την εταιρεία σας, η οποία αποδεικνύει το ενδιαφέρον της για τον τόπο μας από το έργο που εκτελεί αυτή την περίοδο για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου και όπου ο Δήμος μας παρέχει τη μέγιστη δυνατή στήριξη, θα παρακαλούσαμε να εξετάσετε την παραχώρηση του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού στους συμπολίτες μας.
Γνωρίζοντας ότι ο Δήμος μας σε προηγούμενη συνεργασία για το ίδιο θέμα δε μπόρεσε να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για το έργο «Αποκατάσταση – Επανάχρηση κτιρίων παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Ορεστιάδας σε ερευνητικό κέντρο για την προστασία του Περιβάλλοντος και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου», δεσμεύεται ότι σε περίπτωση παραχώρησης θα εντάξουμε το έργο σε πρόγραμμα από το Δ΄ ΚΠΣ, σε διαφορετική περίπτωση θα το χρηματοδοτήσουμε από πόρους του Δήμου».
Μετά την πυρκαγιά της 9ης Οκτωβρίου, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας έστειλε νέα επιστολή στον ΟΣΕ, στις 15 Οκτωβρίου 2008 (αρ. πρωτ. 25747), ζητώντας την παραχώρηση του σταθμού Χειμωνίου, για να μην έχει κι αυτός την ίδια τύχη:
«Με την παρούσα επιστολή σας παρακαλούμε να εξετάσετε την παραχώρηση του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού Χειμωνίου του Δήμου Ορεστιάδας, μετά την ολοκλήρωση του έργου που εκτελείτε στην περιοχή για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου.
Ο Δήμος μας ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει και να χρησιμοποιήσει το κτίριο του σταθμού για πολιτιστικές δράσεις και τη δημιουργία περιοδικού εκθεσιακού χώρου, μετά την εσωτερική ανακαίνιση και την κατάλληλη διαμόρφωσή του».
Έπειτά από τις ανωτέρω ενέργειες του Δήμου Ορεστιάδας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ Γεώργιος Γιαννούσης, υπογράφει δύο έγγραφα στις 10 Δεκεμβρίου 2008 (αρ. πρωτ. 1056742 και 1056905), με τα οποία ζητά τη σύμφωνη γνώμη των θυγατρικών του ΟΣΕ και απευθυνόμενος στο Δήμο Ορεστιάδας αναφέρει τα εξής:
«Πληροφορούμε ότι σύμφωνα με το Ν. 2671/98 (άρθρο 6 παρ. 1), ο ΟΣΕ δεν δύναται να παραχωρεί ιδιοκτησία του άνευ ανταλλάγματος (αντιπαροχή, ανταλλαγή, αυτοχρηματοδότηση ή με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο). Κατόπιν αυτού, θα πρέπει να μας γνωρίσει ο Δήμος αν είναι διατεθειμένος να προβεί στην αγορά του παλαιού σταθμού σε τιμή που θα προκύψει από εκτίμηση του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι χώροι του παλαιού σταθμού αφενός μεν δεν είναι απαραίτητοι για τη σιδηροδρομική υποδομή, αφετέρου δε, δεν πρόκειται να αξιοποιηθούν κατ’ άλλο τρόπο για λογαριασμό του ΟΣΕ».
Από όλα τα ανωτέρω προκύπτει ότι όσο και να προσπαθούν κάποιοι, δεν υπάρχει περίπτωση να καλυφθούν λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος. Όσοι φωνασκούν αντί να σιωπούν, θα ήταν προτιμότερο να συνταχθούν με την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής προκειμένου να διασωθεί ό,τι έχει απομείνει.
Ανακεφαλαιώνουμε:
Στα τέλη του 1998 (επί Αν. Αναγνώστου) ο ΟΣΕ ενοικιάζει τα κτίρια στο Δήμο, με ευτελές μηνιαίο μίσθωμα.
Επί Άγγ. Παπαϊωάννου γίνεται προσπάθεια να βρεθεί χρηματοδότηση για αποκατάσταση και επανάχρηση των κτιρίων. Όταν αυτό δεν επιτεύχθηκε, ο Δήμος σταμάτησε να πληρώνει τα ενοίκια.
Επί Γρ. Τζότζολα συνεχίστηκε η μη πληρωμή, με αποτέλεσμα εξώδικο, αγωγή και καταδίκη του Δήμου, χωρίς να παραστεί εκπρόσωπός του.
Επί Γρ. Τζότζολα ο Δήμος αποβάλλεται από τα κτίρια.
Επί Δ. Μουζά γίνεται προσπάθεια να αποκτήσει ο Δήμος τα κτίρια. Στην εξέλιξη της προσπάθειας και μετά από συνεχείς επαφές με τον ΟΣΕ, μαθαίνει ο Δήμαρχος όλο το ιστορικό και τις παραλείψεις που προηγήθηκαν.
Ο κύριος Δήμαρχος, θέλοντας να αποκαταστήσει τη σχέση με τον ΟΣΕ, διαβεβαιώνει ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του Δήμου και στέλνει επίσημο έγγραφο ζητώντας την παραχώρηση ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ. Μετά το θλιβερό γεγονός στέλνει δεύτερο έγγραφο ζητώντας την παραχώρηση του σταθμού Χειμωνίου, προκειμένου να μη συμβούν τα ίδια και εκεί.
Ο ΟΣΕ απάντησε χθές (10/12/08) ότι αν οι υπηρεσίες του διαβεβαιώσουν ότι οι συγκεκριμένοι χώροι δεν χρειάζονται για τη λειτουργία του, μπορεί να τους παραχωρήσει έναντι χρηματικού τιμήματος ή ανταλλαγής.
Μετά την παράθεση όλων των παραπάνω, γίνεται εύκολα αντιληπτό ποιος έκανε κάτι και ποιος όχι για τον παλιό σταθμό της Ορεστιάδας.
Ο κύριος Μουζάς ευχαριστεί το βουλευτή κ. Δερμεντζόπουλο για την ενέργειά του να καταθέσει αναφορά στη Βουλή και το Νομάρχη κ. Ζαμπουνίδη για την υπόσχεσή του να ασχοληθεί με το θέμα στο μέλλον.
Επειδή όμως το πρόβλημα είναι του παρόντος, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας άμεσα επανέρχεται στο αίτημα της παραχώρησης, ακόμη και με ανταλλαγή ή χρηματική αποζημίωση εύλογου ύψους. Είναι σίγουρος ότι οι απόγονοι των Καραγατσιανών, των Αδριανουπολιτών και των άλλων προσφύγων, θα σταθούν αλληλέγγυοι σ’ αυτή την προσπάθεια. Το ίδιο αναμένει από το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων και των υπολοίπων δημοτών.