Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα λάθη και παραλείψεις της δημοτικής αρχής και ποιες είναι οι χαμένες «ευκαιρίες» για το Σουφλί;
Μου λέτε για χαμένες ευκαιρίες κι εγώ σκέφτομαι συνειρμικά τα «χαμένα κεκτημένα» του Σουφλίου. Τι να πρωτοπώ; Για το κλείσιμο της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, το παράρτημα της Τραπέζης της Ελλάδος, το εμπορικό τμήμα του ΟΣΕ; Θα μου πείτε ότι δεν άπτεται της αρμοδιότητας του δήμου η λειτουργία τους και θα συμφωνήσω. Όμως, είχα την απαίτηση ως πολίτης να μην τα παραδώσει ο δήμος αμαχητί. Χρειαζόταν προνοητικότητα, ενημέρωση και δράση για την αποφυγή όλων αυτών των δυσάρεστων εξελίξεων.
Και έπειτα με ρωτάτε για τα λάθη της δημοτικής αρχής. Μα όποιος δεν πράττει δεν κάνει και λάθη! Απλώς λείπει και παραλείπει. Παραλείπει πολλά και σημαντικά. Το μόνο ίσως που δεν παραλείπεται από την «ατζέντα» κάποιων μελών της κυβερνώσας παράταξης στα πλαίσια των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου είναι η ειρωνεία και η επιθετικότητα μέχρι του σημείου που έχει απειληθεί και αυτή ακόμη η σωματική μου ακεραιότητα. Την ένδεια φυσικά του πολιτικού τους πολιτισμού και την έλλειψη σεμνότητας την αποδεικνύουν τα πρακτικά των συνεδριάσεων που είναι προσβάσιμα στον καθένα.
Παράλειψη λοιπόν θεωρώ την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού αναπτυξιακής πολιτικής με σκοπό την οικονομική ανάταση του τόπου. Κακά τα ψέματα η ανάπτυξη ενός τόπου εξαρτάται από την οικονομία του και τις θέσεις εργασίας. Παράλειψη επίσης θεωρώ την εγκατάλειψη των δημοτικών διαμερισμάτων. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν υπάρχει μέριμνα για άμεση εξυπηρέτηση με την παρουσία ενός δημοτικού υπαλλήλου σε κάθε διαμέρισμα τουλάχιστον κάποιες μέρες της εβδομάδας. Δικαιολογημένη θεωρώ τη δυσαρέσκεια των προέδρων και των τοπικών συμβουλίων για την παντελή έλλειψη ενημέρωσης των θεμάτων των δημοτικών συμβουλίων.
Επιπλέον, ενδεικτικό της εγκατάλειψης αποτελεί το τραγικό γεγονός ότι στον οικισμό της Σιδηρούς και στο δημοτικό διαμέρισμα Λαγυνών το καλοκαίρι πέρασε χωρίς οι κάτοικοι να έχουν τις περισσότερες ώρες της ημέρας αν όχι ολόκληρη, νερό, τόσο πόσιμο όσο και για άλλες χρήσεις. Καταλαβαίνετε λοιπόν πολύ καλά τι σημαίνει υποβαθμισμένη ποιότητα προσφερόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη, όταν κι αυτό ακόμη το πολύτιμο αγαθό για τη ζωή ο πολίτης το στερείται.
Τέλος ελπίζω να μην γίνει χαμένη ευκαιρία και η δυνατότητα ένταξης του δήμου μας στο 4ο Κ.Π.Σ με δεδομένο ότι τη στιγμή αυτή δεν υπάρχει σχεδιασμός, ετοιμότητα και σχετικές μελέτες.
Εσείς και η δημοτική παράταξή σας, ποια θεωρείτε ότι είναι τα ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Σουφλίου που με την αξιοποίηση τους μπορεί να αναγεννηθεί η πόλη;
Πρώτ’ απ’ όλα η νευραλγική γεωγραφική του θέση. Ως κέντρο του Νομού θα μπορούσε να αποτελεί έδρα αρκετών κρατικών δραστηριοτήτων (ΑΕΙ, ΤΕΙ, οργανισμών κ.λ.π).
Έπειτα, το Σουφλί είναι γνωστό για πολλά προϊόντα του. Μετάξι, γαστρονομικά προϊόντα του, τσίπουρο, κρασί, τα οποία αυτό που χρειάζονται άμεσα είναι να γίνουν επώνυμα με ονομασία προέλευσης. Η παραγωγή και η διάθεσή τους στις αγορές που είναι το επόμενο στάδιο χρειάζεται προστασία, προβολή και ενίσχυση. Αυτό θα έδινε μεγάλη οικονομική ώθηση στο δήμο.
Επιπλέον, ο δήμος μας έχει μεγάλη δυνατότητα προσέλκυσης τουριστών η οποία μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερη κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Αναφέρομαι ειδικότερα στην ανάγκη εξωραϊσμού της εικόνας τόσο του Σουφλίου όσο και των χωριών μας με την αναπαλαίωση και ανάδειξη παραδοσιακών κτιρίων αλλά και με την βελτίωση του αστικού οδικού δικτύου.
Ειδικά για την πόλη του Σουφλίου θεωρώ ότι πρέπει επιτέλους να γίνει προσπάθεια μετατόπισης τις σιδηροδρομικής γραμμής προς τα ανατολικά αφού με την υπάρχουσα κατάσταση «ακρωτηριάζεται» η πόλη στα δύο με τεράστιο κίνδυνο ατυχημάτων τα οποία δυστυχώς κατά το παρελθόν συνέβησαν, στοιχίζοντας τη ζωή ακόμη και συμπολιτών μας. Με αυτή τη μετατόπιση αλλάζει ριζικά η όψη του Σουφλίου, με δυνατότητα πεζοδρόμησης της κεντρικής οδού και αξιοποίησης και άλλων σημείων που τώρα μένουν ανεκμετάλλευτα.
Και φυσικά δεν πρέπει να υποτιμάμε την παράδοσή μας. Αυτό μπορεί να γίνει με την ενίσχυση των συλλόγων που αναδεικνύουν τα ήθη και τα έθιμά μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πολύ σημαντική προσπάθεια της «Θρακικής Εστίας Σουφλίου» που φέτος οργάνωσε με πολύ μεγάλη επιτυχία τριήμερο εκδηλώσεων με συμμετοχή συλλόγων απ’ όλη την Ελλάδα. Και φανταστείτε ότι η δημοτική αρχή ήταν απούσα.
Φυσικά, εκτός από τα ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Σουφλίου πρέπει να χρησιμοποιούμε και άλλα εργαλεία, όπως η πληροφόρηση και η ενίσχυση δράσεων για να δημιουργήσουμε επιπλέον πλεονεκτήματα όπως η επιχειρηματικότητα ειδικά των νέων σε κρίσιμους τομείς, στη γεωργία, νέες τεχνολογίες κλπ.
Εκπόνηση συγκεκριμένων παραγωγικών projects στη γεωργία, εμπόριο, τουρισμό, οικοεπαγγέλματα, ώστε να διευκολύνουμε τους υποψήφιους επενδυτές.
Ένα επιπλέον σημαντικό πλεονέκτημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι η εξωστρέφεια που πρέπει να διακρίνει όλες μας τις δράσεις και τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς μας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ακόμη και για διασυνοριακότητα με διακριτή επιχειρηματικότητα
Ολόκληρη η συνέντευξη, στην εφημερίδα "Θάρρος" που κυκλοφορεί.