ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

σουφλι

Στην ανάδειξη της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής των κτιρίων του Σουφλίου, στην τουριστική αξιοποίηση του συγκροτήματος Τζίβρε, και στη σωτηρία των κουκουλόσπιτων στοχεύει ο Δήμος σύμφωνα με τη Δήμαρχο κα Αθανασία Κακαλή. «Τα νέα είναι καλά για το Τζίβρε» λέει η κα Κακαλή μιλώντας στη «Γνώμη» διευκρινίζοντας όμως, ότι οι καλές προθέσεις του Υπουργείου και της Περιφέρειας πρέπει να περάσουν από τις προφορικές θετικές εισηγήσεις στα χαρτιά και προσθέτει: «Στόχος είναι, το Τζίβρε να υιοθετηθεί από το Υπουργείο Τουρισμού, εάν όχι όλο το συγκρότημα τουλάχιστον τα κτίρια για τα οποία ήδη υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη αναπαλαίωσης. Θέλουμε δηλαδή να χρηματοδοτηθεί η αναπαλαίωση και ανακαίνιση για τουριστική χρίση. Υπάρχει θετική εισήγηση από την πλευρά της περιφέρειας και προφορική δέσμευση από το Υπουργείο Τουρισμού για τη χρηματοδότηση των κτιρίων για τα οποία ήδη έχουμε τη στατική μελέτη για την ανακαίνισή τους. Ελπίζω, ότι σύντομα θα μπορούμε να πούμε περισσότερα» λέει η κα Κακαλή.
Στην ερώτηση για το πώς λειτουργεί ο Δημοτικός ξενώνας που υπάρχει στο Σουφλί η Δήμαρχος απαντά «Το Κουκούλι, μετά την ανακαίνιση του μέσα από ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα δόθηκε προς χρήση το 2002 και αποτελεί στολίδι για την περιοχή μας. Δένει απόλυτα με το χρώμα τη φυσιογνωμία και την ιστορία του Σουφλίου και έχει γίνει γνωστό πανελλαδικά. Είναι ένας πόλος έλξης και πιστεύουμε ότι μαζί με άλλους ξενώνες θα δώσει τη δυνατότητα να φιλοξενούμε περισσότερους ανθρώπους Σε εξέλιξη βρίσκεται ιδιωτική πρωτοβουλία ήδη. Από πλευράς Δήμου είμαστε προσανατολισμένοι στο συγκρότημα Τζίβρε, όπου προβλέπεται η δημιουργία ξενώνα όπως σας έχω ήδη πει. Μιλάμε για 13 κτίρια μέσα στο Τζίβρε από τα οποία κάποια με την αναπαλαίωση και ανακαίνισή τους θα δώσουν ζωή στον τόπο». Για τα κουκουλόσπιτα και την προσπάθεια διάσωσής τουςλέει: «Πράγματι υπάρχουν κουκουλόσπιτα τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες και είναι δύσκολο να συντηρηθούν και να αξιοποιηθούν. Κοστίζουν ιδιαίτερα όπως γνωρίζετε οι εργασίες αυτές. Όσα ανήκουν στο Δήμο όλα έχουν ανακαινιστεί. Μέσα στο 2009 το αρχοντικό του Μπρίκα θα λειτουργήσει ως λαογραφικό Μουσείο, γίνεται η μελέτη για το κτίριο όπου παλιά στεγαζόταν το ΚΑΠΗ προκειμένου να γίνει μουσείο για τη θρακική αρχιτεκτονική, ενώ συνεχώς προτείνουμε ανακαινίσεις και αναπαλαιώσεις. Ελπίζω ότι στο μέλλον μέσα από ειδικά προγράμματα θα βοηθηθούν και οι ιδιώτες να χρηματοδοτηθούν για τα μοναδικά τους κουκουλόσπιατα». Στην ερώτηση για το εάν η ίδια θεωρεί ότι αυτή η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αποτελεί ξεχωριστό πλούτο για το Σουφλί τονίζει: «πρόκειται για πλούτο μοναδικό στην Ελλάδα για τον οποίο ο επισκέπτης μπορεί και να μάθει πολλά ερχόμενος στο Σουφλί. Για το λόγο αυτό ακριβώς επιμένουμε στην ανάδειξή του».

Ιωάννα Παρασχάκη