ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

που κρυβονται τα αποθεματα

Η Ελλάδα διαμορφώνει ένα μεγάλο μέρος του εθνικού εσωτερικού ακαθαρίστου προϊόντος της από την γεωργία. Η βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα ο νομός Έβρου παίζει σημαντικό ρολό.
Με τις δικές τις εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες ,παρουσιάζεται σαν βάση για την καλλιέργεια πολλών γεωργικών εκμεταλλεύσιμων .
Μια από τις βασικές εκμεταλλεύσεις είναι το βαμβάκι το οποίο καλλιεργείται στο μεγαλύτερο μέρος του νομού . Είναι γνωστό ότι το βαμβάκι διαμορφώνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό πολλών νοικοκυριών . Αυτό εκτός από οικονομικό έχει και κοινωνικό όφελος, το οποίο εκφράζεται στην απασχόληση του πλυθησμου .
Η παραγωγή είναι σχετικά καλή, όμως εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες κάθε χρονιάς.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που λόγω ισχυρών και παρατεταμενων βροχοπτώσεων η μηχανική συγκομιδή δυσκολεύεται , να μην αναφερθούμε ότι πολλές φορές πρέπει να μεταφερθεί για τον χειμώνα η την ερχομένη ανοιξη.Βασικη αιτία είναι η ποικιλία που χρησιμοποιείται .Στην περιοχή κυριαρχούν οι ποικιλίες ΚΟΡΟΝΑ & ΑΛΠΙNΑ , γνωστές παγκοσμίως για τις μεγάλες αποδώσεις και την υψηλή ποιότητα των ινών τους .Είμαστε όμως υποχρεωμένοι εδώ να υπογραμμίσουμε ότι και οι δυο ποικιλίες έχουν μεγάλο βιολογικό κύκλο και ο νομός δεν μπορεί να τα εξασφαλίσει.
Συμφωνά με τις δικές μας έρευνες δεν επαρκούν οι τιμές των θερμοκρασιών καθώς και η διάρκεια η οποία δεν είναι μεγαλύτερη των 15 C.
Έχοντας υπόψη όλα αυτά ,θεωρήσαμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει ένα πείραμα στην περιοχή του χωριού Βάλτος (Δημοτικό Διαμέρισμα Ορεστιάδας) ,που εκτός από τις γνωστές ποικιλίες να συμπεριλάβουμε και δυο βουλγαρικές τις οποίες σε αυτό το στάδιο θα τις ονομάσουμε ποικιλίες Νο1 & Νο2 .Το πείραμα έγινε συμφωνά με τους προβλεπόμενους κανονισμούς.
Ο σκοπός μας ήταν:
1) Να διαπιστώσουμε την καταλληλότερη για την περιοχή ποικιλία με σκοπό στην φθινοπωρινή συγκομιδή την δυνατότερη ,μεγαλύτερη παραγωγή.
2) Να διευκρινίσουμε την τεχνολογία της καλλιέργειας έχοντας υπόψη τις απαιτήσεις των διάφορων ποικιλιών και τις συνθήκες της περιοχής.
Είναι γνωστό ότι η Βουλγαρία αναπτύσσει την συλλογή βάμβακος με συλλεκτικές μηχανές νέου τύπου με βάση την πρωιμότητα της ποικιλίας. Να γιατί σε αυτόν τον τομέα αυτή κατέχει την πιο πλούσια αν όχι την πλουσιότερη ποικιλομορφία. Γίνονται σαφείς οι αιτίες που μας παρακινούν στην πραγματοποίηση αυτού του πειράματος.
Καλλιεργήσαμε και τις τρεις ποικιλίες με την παραδοσιακή τεχνολογία, αποδεκτή στην Ελλάδα και τη γύρω περιοχή, δηλαδή την βασική ετοιμασία πριν την σπορά , λίπανση , σκάλισμα , και πότισμα .
Τώρα , μετά από πέντε χρονιά πειράματος , εμείς τολμούμε να συμπεράνουμε τα ακολουθά:
1) Η ποικιλία ΑΛΠΙΝΑ έχει την μεγαλύτερη παραγωγή 500-550κιλα/στρέμμα.
2) Οι ποικιλίες από τη Βουλγαρία με νούμερα 1 και 2 , έχουν παραγωγή 480-500 κιλά /στρέμμα.
3) Η ποιότητα των ινών και των τριών ποικιλιών είναι στα ιδία επίπεδα
4) Δεν διαπιστώνονται διαφορές στο καθαρό βάρος των ινών.
5) Η περιεκτικότητα σε νερό των ποικιλιών με νούμερα 1 και 2 είναι σημαντικά λιγότερη , η οποία είναι και η αιτία για πιο μεγάλη ανθεκτικότητα των ινών.
6) Η συγκομιδή κατά τον μηνά Σεπτέμβριο (η ποσότητα του βαμβακιού που έχει συγκομισθεί μέχρι 30 Σεπτεμβρίου ) για την ΑΛΠΙΝΑ είναι 25% ενώ για τις βουλγαρικές ποικιλίες είναι 80%-90%. Αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά τα έτη 2002-2003 αυτή η συγκομιδή ήτανε 100% της συνολικής παραγωγής.
7) Στις συνθήκες του νομού Έβρου , σαν πιο πρώιμες και παραγωγικές αποδεικνύονται οι πειραματικές ποικιλίες από την Βουλγαρία.
Όλα αυτά μας δίνουν λογούς να σκεφτούμε ότι ήρθε ο καιρός να επανεξετάσουμε την ερώτηση για τα είδη ποικιλιών τουλάχιστον για την βόρεια Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα για τον νομό Έβρου. Το θέμα της πρωιμότητας του βαμβακιού πρέπει να πάρει την πρώτη θέση έχοντας υπόψη τις περιορισμένες δυνατότητες τις περιοχής. Αυτό θα λύσει και αλλά θέματα που έχουν σχέση με την παραγωγή άλλων όψιμων καλλιεργειών, όπως:
1) Πρώιμη αποδέσμευση των εκτάσεων από το βαμβάκι και η δυνατότητα για πιο ποιοτική προετοιμασία του εδάφους για την επόμενη καλλιέργεια , η οποία μπορεί να είναι και φθινοπωρινή .
2) Δημιουργία δυνατοτήτων για αμειψισπορά.
3) Φθηνότερη βαμβακοπαραγωγή με βάση οικονομικότερα φυτοπροστατευτικα μετρά –αποτέλεσμα της αμειψισποράς.
Εκτός από τα παραπάνω προαναφερθέντα έχει σημαντικό οικονομικό και οικολογικό αποτέλεσμα , διότι θα μπορεί να εναλλάσσεται το βαμβάκι με το σκληρό σιτάρι το οποίο έχει ψιλή τιμή και αυξάνει την ποσότητα των υποπροϊόντων , που αυξάνει την δημιουργία και την ποιότητα χούμους στο έδαφος.
Με βάση τις δικές μας μελέτες θεωρούμε ότι με την λύση συγκεκριμένων ερωτήσεων σε μικρο και μάκρο περιβάλλον όπως και η ανάπτυξη των καινούργιων στοιχειών πάνω στην τεχνολογία της βαμβακοπαραγωγής μεγάλο μέρος των αποθεμάτων των καλλιεργειών θα είναι ενεργό έτσι ώστε να αναπτυχθεί η αποδοτικότητα της γεωργικής παραγωγής.

Υποψήφιος Διδάκτωρ Γεωπονικών επιστημών
ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗΣ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ