ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

καπνισμα και προβληματα

Η έναρξη του 17ου Πανελληνίου Πνευμονολογικού Συνεδρίου στην Αλεξανδρούπολη θα πραγματοποιηθεί σήμερα, μία μέρα μετά, την Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, που είναι η19 Νοεμβρίου 2008. Πρόκειται για το κορυφαίο επιστημονικό γεγονός της χρονιάς στο χώρο της Πνευμονολογίας. Έλληνες και ξένοι επιστήμονες θα αναπτύξουν θέματα εφαρμοσμένης κλινικής και βασικής έρευνας που σχετίζονται με τα νοσήματα του Αναπνευστικού συστήματος. Άλλα κύρια θέμα του συνεδρίου, εκτός της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, είναι το κάπνισμα και οι μέθοδοι διακοπής του, ο καρκίνος του πνεύμονα, το βρογχικό άσθμα ή φυματίωση και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Οι ανακοινώσεις του συνεδρίου, προέρχονται κυρίως από πνευμονολογικές κλινικές όλης της χώρας. Σημαντικά ευρήματα αποτελούν τα εξής: Η επιθυμία διακοπής του καπνίσματος είναι μικρή (32%) στους άνδρες και (46,5%) στις γυναίκες. Φαίνεται όμως ότι οι άνδρες τελικά διακόπτουν το κάπνισμα για μεγαλύτερο διάστημα. Αυτό έδειξε μελέτη των Πνευμονολογικών Τμημάτων του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη. Αντίστοιχα ήταν τα αποτελέσματα από τη λειτουργία του ιατρείου διακοπής καπνίσματος στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Όταν προσφέρεται ψυχολογική υποστήριξη, τα ποσοστά των μη καπνιστών αυξάνονται. Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, κατέχει ένα σημαντικό κόστος νοσηλείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι ασθενείς νοσηλεύονται για περισσότερο από 6 ημέρες και το κόστος ξεπερνά τα 1.000 ευρώ σε κάθε παρόξυνση. Αυτό έδειξε μελέτη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Η ΧΑΠ είναι μία συστηματική νόσος. Οι ασθενείς που έχουν πνευμονικό εμφύσημα έχουν σοβαρότερη διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας και σοβαρότερη συστηματική φλεγμονή. Αυτό έδειξε μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Η ίδια ερευνητική ομάδα, έδειξε ότι ασθενείς με άσθμα, έχουν σημαντικότερες βλαπτικές συνέπειες από το κάπνισμα σε σχέση με τους υγιείς. Άλλη μία κατηγορία που ταλαιπωρείται από το κάπνισμα είναι οι γυναίκες. Μελέτη της Πνευμονολογικής Κλινικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συμπεραίνει ότι οι γυναίκες αναπτύσσουν καρκίνο πνεύμονος, με λιγότερη καπνιστική συνήθεια, σε σχέση με τους άνδρες. Η επιβίωση των ασθενών, με καρκίνο του πνεύμονος, εξαρτάται από μεταβολικές παραμέτρους, τις χαμηλές τιμές αιμοσφαιρίνης και λευκωματίνης και τις συγκεντρώσεις λεπτίνης και το λόγο λεπτίνης προς αντιποεκτίνη. Αυτά έδειξαν μελέτες από τα Νοσοκομεία «Παπανικολάου» και το Πανεπιστημιακό Λάρισας αντίστοιχα.
Εργασίες σε Νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Σισμανόγλειο», έδειξαν σταδιακή αύξηση των νέων κρουσμάτων της φυματίωσης, τα έτη 2000-2001 και στη συνέχεια πτωτική πορεία. Το 31% των αλλοδαπών που εξετάσθηκαν είχαν θετική δερμοαντίδραση Mantoux.
Επίσης, η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία, σχετίζεται με μειωμένη αναπνευστική λειτουργία και είναι παράγοντας κινδύνου για ατοπία σε αγόρια και κορίτσια (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης). Ενώ στα παιδιά που είχαν αποφρακτική διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο, η συστολική λειτουργία της Αριστεράς Κοιλίας της καρδιάς, σχετίζεται αρνητικά, με τη βαρύτητα της απόφραξης των αεραγωγών στο ύπνο (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).

εφ ¨Η Γνώμη"