ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

κατασκοποι, ενα αγνωστο περιστατικο

Πριν 4 χρόνια, στρατιωτικός που υπηρετούσε στο Λαγό, με υπηρεσιακό σημείωμα κατευθύνονταν στην Ορεστιάδα για προσωπικούς λόγους.
Την ώρα που πλησίαζε στην πρώτη στροφή μετά το χωριό, εντόπισε άνδρα να φωτογραφίζει το στρατόπεδο.
Αμέσως ειδοποίησε και αστυνομικοί συνέλαβαν τον "φυσιολάτρη".
Το περιστατικό έμεινε άγνωστο και θαμμένο, άγνωστο γιατί.
Τώρα μετά την αποκάλυψη ότι οι σύμμαχοί μας στην Ε.Ε. και γείτονές μας Βούλγαροι, προφανώς εξυπηρετώντας συμφέροντα και εντολές τρίτων μας κατασκοπεύουν είναι η ευκαιρία να το αναδείξουμε.

Γ.Τ. Επιστρέφω μετά από μεγάλη απουσία στο ιστολόγιο, για τη συγκεκριμένη ανάρτηση. Στο θέμα, όπως έγραψαν και οι περιφερειακοί συνεργάτες, θα επανέλθουμε με εκτενές ρεπορτάζ και αποκαλυπτικές πληροφορίες. Διαβάστε περισσότερα...

αοο


Παίκτης του Αθλητικού Ομίλου Ορεστιάδας είναι εδώ και λίγες ώρες ο 19χρονος Αργεντίνος ακραίος Αλεχάντρο Τόρο. Ο Αλεχάντρο Τόρο την περασμένη αγωνιστική περίοδο αγωνίστηκε στην A1 της Αργεντινής με την φανέλα της UPCN και συμμετείχε στις Εθνικές ομάδες U-18 και U-23 των μπιανκοσελέστε με τις οποίες και διακρίθηκε, ενώ πρόσφατα ήρθε στην Ευρώπη (Ιταλία) με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του. Ο 19χρονος Τόρο έχει ύψος 1.96 έχει καλά ποσοστά σε επίθεση, υποδοχή και σύμφωνα με τους ανθρώπους της χώρας της Λατινικής Αμερικής θεωρείτε απο τα ανερχόμενα και πολλά υποσχόμενα ταλέντα του Αργεντίνικου βόλεϊ.Στην Ελλάδα έρχεται με τις καλύτερες συστάσεις, καθώς ο πρώην παίκτης του ΑΟΟ και σύμβολο του βόλεϊ της Αργεντινής, Χόρχε Ελγκέτα μίλησε με τα κολακευτικότερα λόγια. “Ο Αλεχάντρο είναι πολύ καλός παίκτης. Θεωρείται απο τα καλύτερα ταλέντα της Αργεντινής και για αυτό είναι σε όλες τις Εθνικές ομάδες της ηλικίας του” τόνισε ο Ελγκέτα και συνέχισε “Πιστεύω στο παιδί αυτό. Έχει όλο το μέλλον μπροστά του. Δουλεύει σκληρά στις προπονήσεις και νομίζω πως σε 1 με 2 χρόνια θα είναι έτοιμος να παίξει σε μεγάλη ομάδα της Ελλάδας. Με την μικρή Εθνική ομάδα της Αργεντινής είχε έρθει στην Ιταλία σε τουρνουά πριν απο ένα περίπου μήνα και άφησε πολύ καλές εντυπώσεις σε όλους. Είναι η πρώτη φορά που θα αγωνιστεί σε ομάδα εκτός Αργεντινής, αλλά δεν πιστεύω να έχει πρόβλημα. Αγαπώ την Ορεστιάδα και νομίζω θα τον αγκαλιάσει αμέσως και θα εγκλιματιστεί γρήγορα”. Ο Αλεχάντρο Τόρο είναι ο πέμπτος Αργεντίνος παίκτης που θα φορέσει την φανέλα του Αθλητικού Ομίλου Ορεστιάδας μετά τον Γκιγέρμο Κουανίνι, τον Χόρχε Ελγκέτα και τους Σαντιάγκο Νταραϊντου και Τζερόνιμο Μπιντεγκέϊν.
Διαβάστε περισσότερα...

η ελλαδα ειναι φιλοξενη χωρα... μπραβο μας



Με ανθελληνικά συνθήματα, γέμισε το κέντρο της Χειμάρρας, λίγες ημέρες μετά την απόφαση της «Ομόνοιας», του πολιτικού φορέα που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, να ζητήσει την αναγνώριση της ελληνικής γλώσσας, ως δεύτερης επίσημης γλώσσας στη χώρα.
Το Γενικό Συμβούλιο της «Ομόνοιας» ζήτησε από τα Τίρανα, να ακολουθήσει το παράδειγμα των Σκοπίων, που θέσπισε νομοθετικά την αλβανική, ως δεύτερη επίσημη γλώσσα στην ΠΓΔΜ.
«Ζητάμε από την Αλβανία, να σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, όπως απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις και να ακολουθήσει το παράδειγμα της ΠΓΔΜ, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της εκεί αλβανικής μειονότητας», δηλώνει στη zougla.gr, ο πρόεδρος της «Ομόνοιας» και δήμαρχος Χειμάρρας, Βασίλης Μπολάνος.
Επίσημη απάντηση δεν υπάρχει από την αλβανική κυβέρνηση, αν και αξιωματούχοι δήλωσαν σε εφημερίδες των Τιράνων, πως δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση ανάμεσα στις δύο μειονότητες, αφού στην ΠΓΔΜ το 25% του πληθυσμού είναι Αλβανοί, ενώ οι Έλληνες στην Αλβανία δεν ξεπερνούν το 4%.
Το ποσοστό αυτό, αμφισβητείται ευθέως από την «Ομόνοια», που ζητάει τη διεξαγωγή έγκυρης πληθυσμιακής απογραφής, ώστε να αποτυπωθεί το πραγματικό μέγεθος της ελληνικής μειονότητας, όχι μόνο στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα.
«Κόκκινο» πανί, ο δήμαρχος Χειμάρρας
Για τους Αλβανούς εθνικιστές και μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ της χώρας, ο δήμαρχος Χειμάρρας, Βασίλης Μπολάνος, αποτελεί «κόκκινο πανί», αφού δημόσια αμφισβητεί τον αλβανικό χαρακτήρα της παραθαλάσσιας περιοχής, που αποτελεί το σημαντικότερο τουριστικό θέρετρο στη χώρα.
Η επίσημη αλβανική πολιτική θεωρεί τους Χειμαρριώτες… δίγλωσσους Αλβανούς, ανάμεσά τους και τον χρυσό μας Ολυμπιονίκη, Πύρρο Δήμα και το ποδοσφαιρικό ταλέντο, Σωτήρη Νίνη, άσχετα αν τα μαθήματα στο ιδιωτικό ελληνικό σχολείο της Χειμάρρας, που λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια, παρακολουθούν 150 μικροί μαθητές.
Η περιοχή της Χειμάρρας, όπως και άλλες περιοχές με έντονο το ελληνικό στοιχείο, δεν ανήκει στη μειονοτική ζώνη που αναγνωρίζει η Αλβανία και καλύπτει μόλις 99 χωριά της επαρχίας Αργυροκάστρου.
Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε στη Χειμάρρα πορεία διαμαρτυρίας κατοίκων της πόλης, κατά των μεθοδεύσεων της αλβανικής κυβέρνησης, για αυθαίρετη υφαρπαγή παραθαλάσσιων εκτάσεων, που ανήκουν σε μειονοτικούς και τη παραχώρησή τους σε αλβανικά ή ξένα επενδυτικά σχήματα, στα οποία συμμετέχουν η κόρη και ο γαμπρός του Σαλί Μπερίσα.
Τα ανθελληνικά συνθήματα, ακόμη και στους τοίχους του δημαρχιακού καταστήματος της Χειμάρρας, γράφτηκαν μετά τις τελευταίες κινητοποιήσεις για το ζήτημα των περιουσιών.
«Για να γράφουν τέτοια συνθήματα και να βρίζουν την Ελλάδα, σημαίνει πως από κάτι ενοχλούνται. Τα συνθήματα αυτά, αποδεικνύουν, αυτό που θέλουν να κρύψουν. Την ταυτότητά μας», τονίζει με νόημα ο δήμαρχος Χειμάρρας, συμπληρώνοντας πως δεν ανησυχεί για τη σωματική του ακεραιότητα και πως θα συνεχίσει τον αγώνα του για βελτίωση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας και για τον περεταίρω εκδημοκρατισμό της Αλβανίας.
Παναγιώτης Σαββίδης
zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

κατασκοποι;

Σε άδεια ήταν οι τρεις Βούλγαροι πολίτες, οι οποίοι συνελήφθηκαν πρόσφατα στην Ελλάδα κοντά στο Ορμένιο, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της Βουλγαρίας με αφορμή τη σύλληψη και καταδίκη σε 15 μήνες φυλάκιση δύο Βούλγαρων στρατιωτικών με την κατηγορία ότι φωτογράφιζαν στρατιωτική μονάδα κοντά στο Ορμένιο.
«Από τους τρεις συλληφθέντες Βούλγαρους πολίτες, οι δύο είναι επαγγελματίες στρατιωτικοί στο βουλγάρικο στρατό με βαθμό λοχία και στρατιώτη αντίστοιχα. Οι ίδιοι βρίσκονταν στην Ελλάδα ως τουρίστες, στη διάρκεια της τακτικής ετήσιας άδειας τους. Στην Ελλάδα βρίσκονταν ως ιδιώτες, ενώ η παραμονή τους δεν συνδέεται με κανένα τρόπο με το επάγγελμα τους» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του βουλγαρικού υπουργείου Αμυνας.
Το βουλγαρικό υπουργείο Αμυνας ζήτησε με επιστολή του από το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας να ληφθούν μέτρα για άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης και να υπάρξει ενημέρωση από τον ακόλουθο Αμυνας της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια, όπως προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Ο υπουργός Αμυνας αναμένει να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες ενέργειες εκ μέρους των αρμόδιων αρχών στη βάση του σεβασμού των αρχών και των κανόνων του διεθνούς δικαίου» καταλήγει η ανακοίνωση.

in.gr Διαβάστε περισσότερα...

για τα μεταλλεια κασσανδρας χαλκιδικης


Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής δίνουν το δικό τους αγώνα. Ήταν δίπλα στους κατοίκους του Έβρου και της Ροδόπης και συνεχίζουν να είναι στο πλευρό μας.
Ενημερωθείτε: www.antigold.gr, http://blog.antigold.gr/
Διαβάστε περισσότερα...

αρση απαγορευσης κυκλοφοριας

1.ΑΙΡΟΝΤΑΙ σήμερα ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29-08-08 τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας πολιτών και μέσων, τα οποία είχαν αποφασισθεί με την αρ. πρω.:Φ.311.4./301/26-08-2008 απόφασή μας στις 26 ΑΥΓ.-2008, λόγω της μετάπτωσης του δείκτη επικινδυνότητας από πολύ υψηλό (κατηγορία 4) σε υψηλό (κατηγορία 3).
3.Από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του Νομού εφαρμόζεται το επιχειρησιακό Σχέδιο Αντιμετώπισης Πυρκαγιών, που αντιστοιχεί στον δείκτη 3 (πρώτο στάδιο ετοιμότητας).
3.Ο ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ενεργεί αντίστοιχα σύμφωνα με τα αναφερόμενα.- Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

κατασκοποι;

Οι αρχές ασφαλείας συνέλαβαν στην Ορεστιάδα τρία άτομα βουλγαρικής υπηκοότητας, δύο εκ των οποίων στρατιωτικοί, με την κατηγορία της κατασκοπίας καθώς συνελήφθησαν επειδή φωτογράφιζαν στρατόπεδα της περιοχής.
Οι δύο Βούλγαροι στρατιωτικοί, ένας άντρας και μία γυναίκα, καθώς και ένας πολίτης που τους συνόδευε είχαν φωτογραφίσει, δεκάδες ελληνικά στρατόπεδα και άλλες ελληνικές «μονάδες», στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου. Η σύλληψη τους έγινε όταν σκοπός στρατιωτικής μονάδας αντιλήφθηκε ότι φωτογράφιζαν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες Αρχές.
Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη με την αυτόφωρη διαδικασία στην Ορεστιάδα και καταδικάστηκαν σε 15μηνη φυλάκιση για κατασκοπία, ποινή την οποία εξαγόρασαν για να ακολουθήσει η διαδικασία της απέλασης.
in.gr


Ένα κατασκοπευτικό θρίλερ εξελίχθηκε τα τελευταία 24ωρα στη Β. Ελλάδα με Βούλγαρους στρατιωτικούς, οι οποίοι συνελήφθησαν να φωτογραφίζουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Ελέγχεται αν υπηρετούν σε αμερικανική βάση.
Η περίεργη υπόθεση κατασκοπίας σε βάρος της Ελλάδας με πρωταγωνιστές δύο Βούλγαρους στρατιωτικούς, έναν άνδρα, μία γυναίκα και έναν ακόμα Βούλγαρο πολίτη απασχολεί από χθες τις ελληνικές υπηρεσίες ασφάλειας της χώρας.
Οι Βούλγαροι συνελήφθησαν να φωτογραφίζουν στρατιωτική μονάδα, ενώ αποδείχτηκε ότι είχαν φωτογραφίσει, δεκάδες άλλα ελληνικά στρατόπεδα και άλλες ελληνικές «μονάδες», στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου.
Το πρωί της Τετάρτης, παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη με την αυτόφωρη διαδικασία στην πόλη της Ορεστιάδας και καταδικάστηκαν σε 15μηνη φυλάκιση για κατασκοπία.
Η υπόθεση έχει κινητοποιήσει την EΥΠ, ενώ επισήμως τηρούνται χαμηλοί τόνοι. Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό διότι πρόκειται για υπόθεση σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων από στρατιωτικούς γειτονικής χώρας, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ήδη βρίσκονται στην περιοχή στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ενώ παρουσιάζεται και διπλωματική κινητικότητα, προκειμένου να αποσαφηνισθεί ο λόγος της περίεργης δράσης των Βουλγάρων στρατιωτικών.
Ελέγχεται η πληροφορία που φέρει τους δύο Βούλγαρους να υπηρετούν σε στρατιωτική βάση της γειτονικής χώρας στην οποία εδρεύει επισήμως και αμερικανική στρατιωτική αποστολή.
zougla.gr


Σε 15μηνη φυλάκιση καταδικάσθηκαν ζευγάρι Βούλγαρων στρατιωτικών και ένας ακόμη Βούλγαρος αυτοκινητιστής, κατηγορούμενοι για κατασκοπεία, σε μονάδες του Έβρου.Στην κατοχή των τριών Βουλγάρων βρέθηκε μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή με φωτογραφικό υλικό από στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Οι τρεις Βούλγαροι εντοπίστηκαν στις 8 το βράδυ της Τρίτης, από στρατιώτη που εκτελούσε υπηρεσία σκοπού, να φωτογραφίζουν το χώρο του στρατοπέδου. Ο στρατιώτης είδε τις πινακίδες του αυτοκινήτου των τριών, οι οποίες του κίνησαν υποψίες επειδή ήταν βουλγαρικές και ειδοποίησε τους ανωτέρους του. Η αστυνομία συνέλαβε τους τρεις υπόπτους, μισή ώρα αργότερα στο τελωνείο Ορμενίου. Οι τρεις συλληφθέντες με την αυτόφωρη διαδικασία οδηγήθηκαν στην δικαιοσύνη και καταδικάστηκαν.Οι τρεις καταδικασθέντες αφού κατέβαλαν 1000 ευρώ ο καθένας, που τους επέβαλε το δικαστήριο, κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας, για να απελαθούν.
flash.gr

Διαχειριστές blog: Η υπόθεση δεν είναι τόσο απλή, όσο την παρουσιάζουν τα κεντρικά Μ.Μ.Ε.
Παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί και στο παρελθόν.
Στο θέμα θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία τις επόμενες μέρες. Διαβάστε περισσότερα...

χειροτεροι απο ζωα


Ούτε οι 12 θεοί του Ολύμπου κατάφεραν να προστατέψουν από ασυνείδητους ανθρώπους την τελευταία αρκούδα που κατοικούσε στο βουνό και βρέθηκε νεκρή, πιθανότατα από δηλητηριασμένο δόλωμα ή όπλο.
Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Τετάρτης ομοσπονδιακός θηροφύλακας συνοδεία δασοφύλακα του δασαρχείου Ελασσόνας και κατόπιν συνεννόησης με την περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ βρήκαν νεκρή μια αρκούδα μέσα σε ρέμα.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, η αρκούδα βρέθηκε σε κατάσταση που δείχνει ότι δεν κατέληξε από κάποιο φυσικό αίτιο, καθώς το στόμα της ήταν ανοιχτό, ένδειξη πως είχε σπασμούς πριν πεθάνει, ενώ δεν αποκλείονται κάποια τραύματα στο θώρακα από πυροβόλο όπλο. Τα αίτια θα διευκρινιστούν από κτηνίατρο της οργάνωσης Καλλιστώ.
Η επαναποίκιση περιοχών από ένα μεγάλο θηλαστικό, όπως η αρκούδα, θεωρείται ένα απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο, αλλά και μία διαδικασία που εξελίσσεται πολύ αργά. Ωστόσο, οι εποχικές ζημιές που προκαλούν οι αρκούδες σε μελίσσια, μικροκαλλιέργειες και κτηνοτροφικά ζώα αποτελούν και την πιθανότερη αιτία θανάτωσής τους, παρά το ισχύον καθεστώς αποζημιώσεων.
in.gr
Διαβάστε περισσότερα...

πλατεια ορεστιαδας


Το νέο στέγαστρο, το κατασκευάσαμε. Θα αξιοποιηθεί από επαγγελματία, πριν τελειώσουν οι ζεστές ημέρες;
Διαβάστε περισσότερα...

πανελληνιο φεστιβαλ ερασιτεχνικου θεατρου

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α

Κυριακή 31/8/2008
Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα: «Η λέξη “πρόοδος” στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα» του Ματέι Βισνιέκ (μετάφραση: Έρση Βασιλικώτη)
Δευτέρα 1/9/2008
Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Μουδανιών «Ο Φάρος»: «Νυφικό Κρεβάτι» του Jan de Hartog (μετάφραση: Μάνθος Κρίσπης)
Τρίτη 2/9/2008
- Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ: «Μαρία Πενταγιώτισσα» του Μποστ (εκτός συναγωνισμού)
- Τιμώμενο Πρόσωπο η Κάτια Δανδουλάκη, την οποία παρουσιάζει ο Σταμάτης Κραουνάκης
Τετάρτη 3/9/2008
Καλλιτεχνικό Σωματείο «οι Αθεράπευτοι» Ιωαννίνων: «Όλα όσα πρέπει για τις γυναίκες» του Woody Allen (διασκευή: Δημήτρης Παππάς)
Πέμπτη 4/9/2008
Θεατρικό Εργαστήρι «Εν Δράσει» Δήμου Ταύρου: «Αρσενικό και παλιά δαντέλα» του Joseph Kesselring (μετάφραση: Παύλος Μάτεσις)
Παρασκευή 5/9/2008
Θεατρικό Τμήμα Πνευματικού Κέντρου Δήμου Νέας Ιωνίας: «Δάφνες και Πικροδάφνες» του Δημήτρη Κεχαΐδη
Σάββατο 6/9/2008
Θεατρική Ομάδα Δήμου Πυλαίας: «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή (μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς)
Κυριακή 7/9/2008
- Τελετή Λήξης με μουσική και τραγούδια του Κώστα Λιάκουρη και άλλων συνθετών. Ερμηνεύει η Νένα Βενετσάνου που έχει ξεχωρίσει στις επί σειρά ετών συνεργασίες της με τους συνθέτες Μάνο Χατζηδάκη, Μίκη Θεοδωράκη και Νίκο Μαμαγκάκη, και αποτελεί πρότυπο υπεράσπισης του καλού ελληνικού τραγουδιού.
- Απονομή βραβείων Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

ακόμα μία συλληψη blogger

Ένας 40χρονος ιδιωτικός υπάλληλος συνελήφθη τη Δευτέρα στα Κάτω Πατήσια από αστυνομικούς του τμήματος ηλεκτρονικού εγκλήματος κατηγορούμενος για συκοφαντική δυσφήμιση μέσω Ιντερνετ αλλά κυρίως για διέγερση σε τέλεση κακουργήματος-αφαίρεση ζωής.Συγκεκριμένα όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία ο 40χρονος είχε δημιουργήσει blog στο Ιντερνετ μέσω του οποίου στρεφόταν εναντίον 48χρονου δημοσιογράφου κάνοντας κριτική για τον τρόπο παρουσίασης των ειδήσεων και καλούσε τους χρήστες του διαδικτύου να τον σκοτώσουν αυτόν και το παιδί του.Ο δημοσιογράφος πριν από λίγο καιρό κατέφυγε στην αστυνομία κι αμέσως άρχισε έρευνα από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, από την οποία εντοπίστηκαν τα ψηφιακά ίχνη του blogger. Τη Δευτέρα έγινε έφοδο στο σπίτι του και συνελήφθη επ αυτοφώρω την ώρα που έγραφε στον υπολογιστή του. Ο δράστης οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.
flash.gr

Διαχειριστές Ιστιολογίου: Ναι στην ελευθερία της έφρασης, όχι στην κατάχρηση αυτής. Διαβάστε περισσότερα...

αναγνωστης, εστειλε φωτο απο τις διακοπες του





Τον «φουσκωτό» της Michelin τον έχετε δει. Τη μάνα του την έχετε δει;


















Διαβάστε περισσότερα...

φωτια

Για ακόμα μία φορά, οι πυροσβέστες του νομού, έδρασαν έγκαιρα και έθεσαν υπό έλεγχο μεγάλη φωτιά σε καλαμιές στο Πύθιο Διδυμοτείχου. Διαβάστε περισσότερα...

τοπικα προϊοντα, αγγουρι


Άμεση και σωστή η απάντηση αναγνώστη, που απέστειλε mail. Στα τοπικά προϊόντα, συγκαταλέγεται και το αγγούρι. Και οι τομάτες, φίλε μας.
Διαβάστε περισσότερα...

παμε σε εκλογες;



Αν πάμε τελικά σε εκλογές, όποτε πάμε, σκεφτείτε καλά, τι θα ρίξετε στην κάλπη. Οι χαμένες ευκαιρίες πλέον έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Δεν είναι μόνο τα κόμματα και οι τελείες. Είναι και οι κομματάρχες.

Διαβάστε περισσότερα...

τοπικα προϊοντα, πεπονι



Συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει αναπτύξει το Νομαρχιακό Διαμέρισμα Έβρου με στόχο την ανάπτυξη της παραγωγής του πεπονιού στο νομό, το οποίο κάποτε ήταν ένα από τα σημαντικότερα τοπικά προϊόντα με μεγάλες εξαγωγές στη Γερμανία.
Χθες επισκέφθηκε τις περιοχές του Πέπλου και του Τυχερού, στις οποίες εφαρμόζονται πρωτοποριακές τεχνικές για την ανάπτυξη του πεπονιού ο γεωπόνος και καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Παναγιώτης Ευθυμιάδης μαζί με ομάδα γεωπόνων της Νομαρχίας.
Το πρωί ο κ. Ευθυμιάδης είχε συνεργασία για τα αποτελέσματα των τεχνικών αυτών με τον αντινομάρχη Αγροτικού Τομέα κ Μιχάλη Κογιομτζή
«Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με τα πανεπιστήμια της χώρας μας συνεργαζόμαστε με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συγκεκριμένα με τον καθηγητή κ Ευθυμιάδη και την έδρα του, ο οποίος έχει απασχοληθεί και στο παρελθόν με το προϊόν αυτό. Μας απασχολεί έντονα το πρόβλημα με το φουζάριο που εμφανίστηκε από το 1982. Είχαμε 15.000 στρέμματα καλλιέργεια πεπονιού στον Έβρο και σήμερα η καλλιέργεια είναι σχεδόν μηδενική. Γι αυτό ζητήσαμε τη συνεργασία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως συνεργαζόμαστε και με άλλα πανεπιστήμια, της Ορεστιάδας και της Θεσσαλονίκης. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε το συγκεκριμένο προϊόν, να το κάνουμε επώνυμο και να του δώσουμε γεωγραφική ένδειξη..»δήλωσε ο κ. Κογιομτζής
«Ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση της Νομαρχίας Έβρου για συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που έχει η παραγωγή του πεπονιού στον Έβρο, η οποία καταστράφηκε από τη μεγάλη προσβολή στα χωράφια από το φουζάριο. Η ζημιά προκλήθηκε γιατί τα παλαιότερα χρόνια δεν εφαρμόσθηκαν γεωπονικές τεχνικές. Προσπαθούμε να διορθώσουμε το πρόβλημα εφαρμόζοντας νέες τεχνικές και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και τα πειράματα αυτά θα τα επαναλάβουμε και τον επόμενο χρόνο. Εφαρμόζουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και την Ευρώπη μια νέα τεχνική επεξεργασίας του σπόρου με ακίνδυνο τρόπο, με μαγνητικά πεδία και τα πρώτα αποτελέσματα, όπως προανέφερα είναι πολύ αισιόδοξα κι αυτό το έχουν ήδη αντιληφθεί οι παραγωγοί. Το πεπόνι είναι εθνικό προϊόν και όταν κάποτε οι παραγωγοί εδώ στον Πέπλο και στο Τυχερό είχαν 20.000 τόνους εξαγωγές και σήμερα η παραγωγή είναι μηδενική αυτό σημαίνει πολλά και πιστεύω ότι είναι έγκλημα να χάσουμε αυτό το προϊόν. Γι αυτό θα προσπαθήσουμε σε συνεργασία με τη Νομαρχία Έβρου και τους γεωπόνους της να αναπτύξουμε ξανά στο νομό το πολύτιμο αυτό προϊόν» τόνισε ο κ. Ευθυμιάδης
Διαβάστε περισσότερα...

ο εβρος ψηλα

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ
ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΕΒΡΟΥ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΖΑΜΠΟΥΝΙΔΗ

«Στο πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Κωφών που διεξήχθη στην Πάτρα η Ελληνική Ομάδα απέσπασε την πέμπτη θέση.
Ιδιαίτερη τιμή για τον τόπο μας αποτελεί η συμμετοχή στην διακριθείσα εθνική ομάδα του Δημήτρη Μάνγκου και του Παρασκευά Στογιαννίδη, παιδιά του Έβρου. Τους εύχομαι πάντα νίκες και διακρίσεις και ο λαός του Έβρου να καμαρώνει και να στηρίζει τα παιδιά του.
Συγχαρητήρια για τη νίκη, μια νίκη που κερδήθηκε με κόπο, επιμονή, αγώνα τόσο από τους ίδιους, όσο και από τις οικογένειές τους, καθώς και τους προπονητές Νικήτα Παπαπαντελή και Αντώνιο Καμπακάκη.» Διαβάστε περισσότερα...

κινδυνος πυρκαγιας

Σας γνωρίζουμε ότι λόγω του υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς (δυνατοί άνεμοι
– υψηλές θερμοκρασίες, κ.λ.π) δείκτης επικινδυνότητας 4, ισχύουν τα παρακάτω
μέτρα στις ζώνες ευθύνης των Δασαρχείων ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ και ΣΟΥΦΛΙΟΥ
συμπεριλαμβανομένης και της Νήσου ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ πολιτών και μέσων στις 27-08-2008 ημέρα Τετάρτη και από ώρες 00.00 μέχρι νεωτέρας στους παρακάτω οδικούς άξονες:
Από διασταύρωση ΛΟΥΤΡΟΥ προς διασταύρωση ΔΑΔΙΑΣ – ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ
Από ΔΑΔΙΑ (Βόρεια) προς ΚΑΤΡΑΤΖΗΔΕΣ και ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ
Από ΛΕΥΚΙΜΗ προς ΔΑΔΙΑ (Πυρήνας)
Από ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ – ΚΙΡΚΗ – ΣΥΚΟΡΡΑΧΗ εκτός των μονίμων κατοίκων που δραστηριοποιούνται (κτηνοτρόφοι – γεωργοί)
Σε οποιοδήποτε δασικό δρόμο σε όλο το Νομό.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση όλων των χώρων αναψυχής στις ζώνες ευθύνης των Δασαρχείων ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ και ΣΟΥΦΛΙΟΥ, καθώς και χώρων αναψυχής Ν. ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
Θα πραγματοποιείται ελεγχόμενη κυκλοφορία πολιτών και μέσων στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο της ζώνης ευθύνης των Δασαρχείων ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ - ΣΟΥΦΛΙΟΥ, και Ν. ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
Η Εφαρμογή των αναφερομένων μέτρων θα υλοποιηθεί με μέριμνα των ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ – ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ – ΔΑΣΙΚΩΝ – ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΔΝΣΗΣ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΕΒΡΟΥ
Οι Τοπικές Εθελοντικές Οργανώσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλιστικής κάλυψης και είναι ενταγμένες στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Σ.Ν.Ο του Ν. ΕΒΡΟΥ, να συνεργασθούν άμεσα με τις οικείες Πυροσβεστικές υπηρεσίες.
Οι πολίτες οι οποίοι κινούνται στις παραπάνω περιοχές, παρακαλούνται όπως συνεργάζονται με τις υπηρεσίες εφαρμογής των μέτρων.
Με μέριμνα και απόφαση του Σ.Τ.Ο της Νήσου ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ θα ληφθούν έγκαιρα έκτακτα μέτρα απαγόρευσης και ελεγχόμενης κυκλοφορίας μέσων και πολιτών, τα οποία θα κοινοποιηθούν στο Σ.Ν.Ο (Τμήμα Πολιτικής Προστασίας)
-Ο-
Πρόεδρος ΣΝΟ
Νικόλαος Ζαμπουνίδης
Νομάρχης Έβρου Διαβάστε περισσότερα...

ο μεγαλος αδελφος, στην . . . υπηρεσια της επιστημης


Οι αγελάδες και τα ελάφια έχουν την τάση να προσανατολίζουν το σώμα τους κατά τον άξονα Βορρά-Νότου όταν βόσκουν ή ξεκουράζονται, αποκαλύπτει ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών στο Google Earth. Ήταν άγνωστο μέχρι σήμερα ότι τα ζώα αυτά χρησιμοποιούν βιολογική πυξίδα.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ορισμένες φορές τα κοπάδια προσανατολίζονται ανάλογα με τον άνεμο, όταν είναι πολύ ισχυρός, ή έτσι ώστε να δέχονται στο σώμα τους το φως του ήλιου τις κρύες ημέρες.
Γενικά, όμως, αγελάδες και ελάφια προτιμούν να κοιτούν προς το μαγνητικό βορρά ή νότο στο 60 με 70 τοις εκατό των περιπτώσεων, δείχνει η πρωτότυπη μελέτη.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντίσμπουργκ-Έσσης στη Γερμανία ανέλυσαν τις δορυφορικές φωτογραφίες 8.150 αγελάδων που έβοσκαν σε 308 λιβάδια σε όλο τον κόσμο, καθώς και τις εικόνες 2.794 ελαφιών σε 241 τοποθεσίες στη Δημοκρατία της Τσεχίας.
Παρά την επίδραση του καιρού στον προσανατολισμό των ζώων, το ποσοστό των ζώων που προσανατολίζεται στη διεύθυνση βορρά-νότου είναι μια «σημαντική απόκλιση από την τυχαία κατανομή», γράφει η ερευνητική ομάδα στο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Στις δορυφορικές φωτογραφίες, πάντως, οι ερευνητές δεν μπορούσαν να διακρίνουν μήπως οι αγελάδες προτιμούν να κοιτούν μόνο προς τον βορρά ή μόνο προς το νότο.
Η έρευνα βασίστηκε σε προηγούμενες ενδείξεις για μικρότερα ζώα που παρουσιάζουν παθητικό μαγνητικό προσανατολισμό, όπως οι τερμίτες και οι μέλισσες.
Οι επιστήμονες σκοπεύουν τώρα να διερευνήσουν το φαινόμενο και σε άλλα μεγάλα θηλαστικά, όπως το άλογο, το πρόβατο, η κατσίκα και το αγριογούρουνο
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008

ειπαμε καλοκαιρι, αλλα οχι κι ετσι


Ιταλός ιερέας διοργανώνει τα πρώτα καλλιστεία για καλόγριες, με σκοπό να βάλει τέλος στη φήμη που θέλει τις μοναχές γερασμένες και άσχημες. Ο Αντόνιο Ρούνγκι λέει ότι ο διαγωνισμός ομορφιάς «Η Μις Μοναχή» θα γίνει διαδικτυακά μέσω του blog του το Σεπτέμβριο.
«Οι καλόγριες είναι πάνω από όλες τις γυναίκες και η ομορφιά είναι δώρο Θεού», είπε ο εκκεντρικός ιερέας στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. Ο Ρούνγκι ζητά τώρα από καλόγριες να στείλουν τις φωτογραφίες τους σε αυτόν και μετά οι χρήστες του internet θα επιλέξουν την ομορφότερη.
Ο ιερέας ξεκαθάρισε ότι οι διαγωνιζόμενες δεν πρόκειται να παρελάσουν με μαγιό ή τουαλέτες, αλλά θα φοράνε τα παραδοσιακά τους ρούχα με ακάλυπτα όμως τα πρόσωπά τους.

zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

μαυρα σκοταδια


Όταν η οργάνωση έχει ως μόνο στόχο το κέρδος, ο καπιταλισμός σκεπάζει την .... Ελευθερία της . . . Διαφήμισης.
Διαβάστε περισσότερα...

πολυ πολυ καλο

"Απατάς τον άνδρα σου;" Μπράβο κέρδισες 200..000 δολάρια!
«ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΕΡΩΤΗΣΗ για τα 100.000 δολάρια!
Έχεις κάνει σεξ με το αφεντικό σου για να πάρεις προαγωγή;»
- «Ναι».
- «Σωστά, μόλις κέρδισες!»
Το τηλεπαιχνίδι του καναλιού FOX «The moment of truth» (η στιγμή της αλήθειας) κάνει πάταγο στην Αμερική. Παρακαλάει ο κοσμάκης να παίξει και να βγάλει τ' άπλυτά του στη φόρα. Για να κερδίσεις, πρέπει να πεις την αλήθεια σε ό,τι κι αν σε ρωτήσει ο κουτσομπόλης παρουσιαστής. Αν κάνεις τον εξυπνάκια και πεις ψέματα, ο ανιχνευτής ψεύδους, με τον οποίο σε έχουν καλωδιώσει, θα το καταλάβει και τότε... τα χάνεις όλα! ΑΥΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΚΑΙ η Lauren, που είπε όλη την αλήθεια μπροστά στους γονείς και τον άντρα της για να κερδίσει 200.000 δολάρια.
Οι ερωτήσεις στην αρχή ήταν πιο light:
«Έχεις βγάλει ποτέ τη βέρα σου για να φαίνεται ότι είσαι ελεύθερη;»
Δαγκώθηκε λίγο η Lauren, το σκέφτηκε καλά, και απάντησε θετικά.
Ο άντρας της - ένα ήσυχο αγοράκι με γυαλιά, γύρω στα 25 - χαμογελούσε αμήχανα.
Οι γονείς της, δίπλα, του χτύπαγαν τον ώμο για να τον ενθαρρύνουν. Δεν ήξεραν τι θα επακολουθούσε...
ΜΕ ΒΛΟΣΥΡΟ ΥΦΟΣ, ο παρουσιαστής της έκανε την επόμενη ερώτηση για τα 50.000 δολάρια:
«Ήσουν ερωτευμένη με κάποιον πρώην σου την ημέρα του γάμου σου;»
Εδώ σε θέλω, Lauren! Το ξανασκέφτεται αυτή, παίρνει βαθιές ανάσες και με απολογητικό ύφος απαντάει θετικά.
Ο πιτσιρικάς, ο γυαλάκιας, ήθελε να τη σκοτώσει live από τα νεύρα του.
Και ενώ όλοι λέγανε ότι δεν θα γίνουμε άλλο ρόμπα, σκάει ο πρώην γκόμενός της, ο Φρανκ, και ρωτάει: «Πιστεύεις ότι έπρεπε να παντρευτείς εμένα
ΚΟΙΤΑΖΕΙ Η LAUREN μια το τεκνό, τον πρώην της, και μια τον γυαλάκια.
«Φοβάμαι πως ναι, έπρεπε να σε είχα παντρευτεί».
Ο ανιχνευτής ψεύδους επιβεβαιώνει την απάντηση και όλη η οικογένεια μένει άφωνη.
Η μάνα της Lauren σαν να ήθελε να την αρπάξει από το μαλλί, ενώ ο πατέρας μάλλον αναλογιζόταν όλα τα έξοδα που έκανε για το γάμο με τον γυαλάκια. Αλλά η κορούλα τους που ήθελε διακαώς τα 200.000 δολάρια, δεν κώλωσε σ' αυτά.
Όταν ο παρουσιαστής τη ρώτησε αν είχε σεξουαλικές επαφές με άλλους άντρες όσο ήταν παντρεμένη, εκείνη δεν δίστασε να πει ξανά το ηχηρό «ναι»! Ο κερατάς (και επίσημα) γυαλάκιας φαινόταν πως το πήρε απόφαση ότι θα τη σκοτώσει την ατιμασμένη, ενώ ο πατέρας της δεν ήξερε από πού να φύγει...

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ, αυτή που θα της έδινε τα πολυπόθητα 200.000, ήταν η πιο ειρωνική: «Πιστεύεις ότι είσαι καλός άνθρωπος;»
- «Ναι, πιστεύω ότι είμαι καλός άνθρωπος» δηλώνει ευθαρσώς η ξετσίπωτη Lauren. Περιμένουν όλοι με αγωνία την απάντηση του ανιχνευτή ψεύδους. Για λίγα δευτερόλεπτα δεν μιλάει κανείς. Παγωμάρα. Η φωνή του ανιχνευτή έβγαλε το αποτέλεσμα: «ΑΥΤΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΗΤΑΝ ΨΕΜΑ
Τα έχασε όλα η Lauren κι έγινε και ρόμπα σε πανεθνικό δίκτυο. Απ' το αστυνομικό δελτίο δεν προκύπτει -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- ότι ο γυαλάκιας την έχει τεμαχίσει... Δείτε το video: http://www.youtube.com/watch?v=FzZWqYWhdQw&eurl=http://www.greektvsubs.gr/showthread.php?t=18344


Στείλτε μας κι εσείς, κείμενα, χιουμοριστικά, ανέκδοτα. Καλοκαίρι είναι ακόμα.... tomadak@mail.gr Διαβάστε περισσότερα...

chocolat


Διαβάστε περισσότερα...

βραβειο μεταφρασης μαριος πλωριτης

Παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων για τη 2η διοργάνωση του Βραβείου Θεατρικής Μετάφρασης «ΜΑΡΙΟΣ ΠΛΩΡΙΤΗΣ», ανακοινώνει το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης (Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ.).
Οι ενδιαφερόμενοι (θίασοι, μεταφραστές και εκδοτικοί οίκοι) μπορούν να αποστείλουν τις μεταφράσεις τους (πλην αρχαίου δράματος) που παρουσιάστηκαν (ή πρόκειται να παρουσιαστούν) για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή την περίοδο Οκτώβριος 2007 - Σεπτέμβριος 2008, σε 5 (πέντε) δακτυλογραφημένα (ή σε μορφή βιβλίου) αντίτυπα και πέντε (5) αντίτυπα στην πρωτογενή γλώσσα του έργου στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου (Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ: Λυκαβηττού 2 & Ακαδημίας - Τ.Κ. 10671 - Αθήνα), μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2008.
Την επιλογή και την πρόκριση των μεταφράσεων θα πραγματοποιήσει ειδική επιτροπή, με Πρόεδρο τον καθηγητή θεατρολογίας του ΑΠΘ Σάββα Πατσαλίδη και μέλη την Ξένια Καλογεροπούλου (ηθοποιό, μεταφράστρια, σκηνοθέτιδα, συγγραφέα), τη Μαρία Ευσταθιάδη (συγγραφέα, μεταφράστρια), τον Χριστόφορο Χαραλαμπάκη (καθηγητή γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών) και τον Βίκτωρα Αρδίττη (διευθυντή δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ.).
Το βραβείο μετάφρασης ανέρχεται στο ποσό των 3000 ευρώ.

Πληροφορίες και διευκρινίσεις:
- ΔΙΟΝΥΣΟΣ Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας: 2552028280, κιν. 6977549975
τηλ. επικοινωνίας στην Αθήνα: 2106823050
- Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ: τηλ. 2103639520, 2103639525 Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 24 Αυγούστου 2008

ελεγχεται η φωτια

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου έξω από την πόλη της Ξάνθης, στην περιοχή κοντά στο καζίνο κι έκαψε συνολικά 100 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης.
Επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής παραμένουν στην περιοχή και θα περιπολούν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας για το φόβο αναζωπυρώσεων.
zougla.gr Διαβάστε περισσότερα...

τουριστικη προβολη του εβρου

Η Νομαρχία Έβρου, στα πλαίσια της τουριστικής προβολής του Νομαρχιακού Διαμερίσματος Έβρου συμμετείχε στην έκθεση τουρισμού British Bird Watching fair 2008 η οποία πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 15 έως 17 Αυγούστου 2008 στο Lester της Αγγλίας. Η συγκεκριμένη έκθεση απευθύνεται σε παρατηρητές πουλιών (Birdwatchers), είναι πραγματικά η μεγαλύτερη στο είδος της και οργανώνεται δίπλα σε έναν υγρότοπο στο Ockham της Αγγλίας. Θα πρέπει να επισημανθεί το γεγονός ότι η Αγγλία είναι η μεγαλύτερη αγορά Birdwatchers παγκοσμίως και μόνο η RSPB (Βασιλική Εταιρία για την Προστασία των Πουλιών) έχει περισσότερα από 1.000.000 παρατηρητές πουλιών για μέλη.
Η Νομαρχία Έβρου συμμετείχε για 5η συνεχόμενη φορά σε ένα περίπτερο μαζί με την Νομαρχία Σερρών. Η παρουσία μας χαρακτηρίστηκε δυναμική και άρτια οργανωμένη.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης μοιράστηκαν φυλλάδια και διαφημιστικό υλικό που αφορά τις φυσικές ομορφιές, καθώς και τις υποδομές στον τομέα του τουρισμού του νομού Έβρου.
Οι επισκέπτες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις φυσικές ομορφιές του νομού και συγκεκριμένα για την ορνιθοπανίδα που συγκεντρώνεται στα δύο Εθνικά Πάρκα του νομού. Η συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για τις Προστατευμένες Περιοχές του Δέλτα Έβρου και του Δάσους Δαδιάς λαμβάνοντας υπόψη ότι σ' αυτά συγκεντρώνονται περισσότερα από τα τρία τέταρτα των πουλιών της Ελλάδας.
Στην αποστολή συμμετείχαν η Αντινομάρχης Ανάπτυξης και Υποδομών κ. Τσιαούση Ελένη και υπηρεσιακοί παράγοντες της Δ/νσης Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος και του Τμ. Τουριστικής Ανάπτυξης του ΝΔ Έβρου.
Κατά την διάρκεια της έκθεσης έγιναν επαφές με τουριστικούς πράκτορες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο χώρο καθώς και με φωτογράφους φύσης και με συγγραφείς τουριστικών εκδόσεων οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον νομό Έβρου. Διαβάστε περισσότερα...

ο μαγκας αντιδημαρχος

Το έχουμε ξαναπεί. Ο αντιδήμαρχος Βύσσας Τόλης Σίσκος είναι και ΠΟΛΥ Μάγκας.
Μόνος του, κατάφερε να ξεπεράσει τη γραφειοκρατεία και κανόνισε τη μεταφορά τραυματία από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα.
Ο τραυματίας είχε κτυπήσει σε τροχαίο στη Βουλγαρία καθώς επέστρεφε στη Βύσσα, από τη Ρουμανία όπου εργάζεται.
Τέτοιους μάγκες αντιδημάρχους χρειαζόμαστε κ. Δήμαρχε Βύσσας.

Υ.Γ. Πριν τρία χρόνια είχε γίνει αντίστοιχη διακομιδή τραυματία. Τότε είχε μεσολαβήσει το Δίκτυο Νομαρχιών. Τώρα το κανόνισε μόνος του ο Σίσκος. Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008

καλοκαιρι....


Για λίγες ημέρες η διαχείριση του ιστιολογίου ανήκει κυρίως στους περιφεριακούς συνεργάτες.
Διαβάστε περισσότερα...

πανελληνιο φεστιβαλ ερασιτεχνικου θεατρου


Την Κυριακή 31 Αυγούστου 2008 ανοίγει η αυλαία του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας που διοργανώνεται για ένατη συνεχή χρονιά και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου. Το Φεστιβάλ διοργανώνει το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ με το Δήμο Ορεστιάδας, τη Δ.Ε.Π.Α.Ο., τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης - Έβρου, τη Νομαρχία Έβρου, και την Τ.Ε.Δ.Κ. Έβρου και θα πραγματοποιηθεί στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Ν. Ορεστιάδας, ενώ οι παραστάσεις θα ξεκινούν κάθε βράδυ στις 9.
Στο διαγωνιστικό μέρος συμμετέχουν έξι θεατρικά σχήματα από όλη την Ελλάδα, έπειτα από επιλογή ανάμεσα σε δεκάδες αιτήσεις συμμετοχής, καθώς και το Θεατρικό Εργαστήρι Ν. Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ που συμμετέχει εκτός συναγωνισμού. Τιμώμενο Πρόσωπο του Φεστιβάλ είναι φέτος η Κάτια Δανδουλάκη, για την οποία θα μιλήσει και θα παρουσιάσει με το δικό του τρόπο ο Σταμάτης Κραουνάκης.
Η Κριτική Επιτροπή που θα παρακολουθήσει όλες τις παραστάσεις και θα απονείμει τα βραβεία αποτελείται από τους (αλφαβητικά): Αντώνης Θεοδωρακόπουλος (ηθοποιός), Σοφία Ιορδανίδου (δημοσιογράφος, πανεπιστημιακός), Κώστας Λιάκουρης (συνθέτης, θεατρικός συγγραφέας), Μάριος Ποντίκας (θεατρικός συγγραφέας), Γιάννης Ρήγας (σκηνοθέτης, ηθοποιός). Παρουσιαστές του Φεστιβάλ είναι για μία ακόμη χρονιά ο Αλέξης Κωστάλας και ο Γιώργος Παπαστεφάνου. Η οκταήμερη Γιορτή Θεάτρου θα κλείσει με μουσικές και τραγούδια του Κώστα Λιάκουρη και άλλων συνθετών, που θα ερμηνεύσει κατά την τελετή λήξης η Νένα Βενετσάνου.

Σημαντική είναι και φέτος η σύσταση της Επιτροπής Κοινού που αποτελείται, όπως πάντα, από πολίτες της περιοχής, απλούς θεατρόφιλους, που παρακολουθούν τις διαγωνιζόμενες παραστάσεις, βαθμολογούν και αποδίδουν και αυτοί το δικό τους βραβείο. Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό μελών της Επιτροπής Κοινού, επομένως έως και την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο τηλέφωνο του ΔΙΟΝΥΣΟΥ, 2552028280.
Με τη φετινή διοργάνωση η βορειότερη και νεότερη πόλη της Ελλάδας, η Νέα Ορεστιάδα γίνεται για μία ακόμη φορά πρωτεύουσα του Πανελλήνιου Ερασιτεχνικού Θεάτρου, μία προσπάθεια που ξεκίνησε το 2000 και συνεχίζεται...
Προσεχώς θα αναρτηθεί και το αναλυτικό πρόγραμμα
Διαβάστε περισσότερα...

γιορτη κυνηγιου


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Πρώτη Πανελλήνια Γιορτή Κυνηγιού, που διοργανώθηκε στο Μεγάλο Δέρειο του δήμου Ορφέα από το Νομαρχιακό Διαμέρισμα Έβρου σε συνεργασία με τους Κυνηγετικούς Συλλόγους του νομού και τη συμπαράσταση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης
Στη διάρκεια της τριήμερης γιορτής, που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο του Μεγάλου Δερείου περισσότερα από 15.000 άτομα επισκέφθηκαν το χώρο της έκθεσης όπου λειτούργησαν περίπτερα με είδη κυνηγιού και με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, ενώ πήραν μέρος και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς. από θρακιώτικους πολιτιστικούς συλλόγους.
Κυνηγοί από τον Έβρο, τη Θράκη, απ’ όλη την Ελλάδα και πολλοί κάτοικοι της περιοχής και από όλο το νομό έζησαν ένα τριήμερο γιορτής και χάρηκαν την μοναδική φύση του ορεινού όγκου του Μεγάλου Δερείου.
Την ικανοποίηση του εξέφρασε, μετά το τέλος της γιορτής, ο Νομάρχης Έβρου κ. Νικόλαος Ζαμπουνίδης: «Ήταν συγκλονιστική η μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή του κόσμου στην πρώτη γιορτή κυνηγιού που διοργανώσαμε στον Έβρο. Αγκαλιάστηκε από όλους, κυρίως από την τοπική κοινωνία που την είδε σαν μια δική της γιορτή και συμμετείχε ενεργά, τους κυνηγετικούς συλλόγους του νομού, την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος και την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης, τους εκθέτες που μας εμπιστεύθηκαν και πήραν δυναμικά μέρος. Νοιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας και θέλω να υποσχεθώ ότι η γιορτή κυνηγιού, που πλέον γίνεται θεσμός, του χρόνου θα είναι ακόμη καλύτερη, με μόνιμες υποδομές που θα δημιουργήσουμε, πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, που θα έχουν, όπως έχω τονίσει, στόχο να αναδείξουν την πανέμορφη αυτή περιοχή και να την καταστήσουμε έναν νέο τουριστικό προορισμό» είπε ο κ. Ζαμπουνίδης και πρόσθεσε:
«Στον Έβρο δημιουργούμε γεγονότα που πάνω τους στρέφει το βλέμμα της όλη η Ελλάδα. Μετά το Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Σαμοθράκης, το Φεστιβάλ Νέων στον Άρδα, το Τρένο του Πολιτισμού, τώρα με τη Γιορτή Κυνηγιού δημιουργούμε έναν ακόμη θεσμό πανελλήνιας εμβέλειας που από την πρώτη διοργάνωση του καταξιώνεται ήδη».
Ο Νομάρχης επέδωσε σε όλους όσους συμμετείχαν στη γιορτή, εκθέτες, κυνηγητικούς συλλόγους, πολιτιστικούς συλλόγους αναμνηστικές βεβαιώσεις ευχαριστώντας τους για την ευγενή συμμετοχή τους η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στην επιτυχία της διοργάνωσης
Την πρωτοβουλία της Νομαρχίας Έβρου να διοργανώσει την πρώτη γιορτή κυνηγιού εξήρε ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Νικόλαος Παπαδοδήμας, τονίζοντας ότι δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ανάλογες γιορτές που γίνονται στην Ευρώπη. Ανέφερε μάλιστα, ότι ως αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων κυνηγών, στη δεύτερη γιορτή κυνηγιού που θα γίνει στον Έβρο το 2009, θα προσκαλέσει να πάρουν μέρος και συνάδελφοί του από την Ευρώπη οι οποίοι θα προσδώσουν ένα διεθνές κύρος στην όλη διοργάνωση.
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2008

εθνικος

Στα βάσανα μπαίνουν από σήμερα οι παίκτες του Εθνικού Αλεξανδρούπολης καθώς δίνεται το έναυσμα της προετοιμασίας ενόψει του νέου πρωταθλήματος της Α1 ανδρών του βόλεϊ από τον νέο προπονητή Γιάννη Ανδρεάδη. Η ομάδα του Έβρου θα αγωνιστεί ακόμη μια φορά μεταξύ των μεγάλων του αθλήματος και με μικρές αλλά προσεκτικές και μεθοδευμένες κινήσεις συμπληρώνει το παζλ για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Τα νεότερα είναι ότι έχουν σταλεί υπογεγραμμένα τα νέα δελτία δυο Βραζιλιάνων παικτών που θα ενισχύσουν τον Εθνικό. Πρόκειται για τον 26χρονο διαγώνιο (1,99 μ.) Ντιάγκο Μάσιελ και τον 32χρονο ακραίο (1,92 μ.) Λαφίτ Αλβες. Πλέον αναζητείται ένας ικανός ακραίος με καλά στοιχεία – αλλά σε λογική τιμή – προκειμένου να κλείσει το βασικό κομμάτι του ρόστερ. Προ ημερών έγινε πρόταση στον Γιάννη Κυριακίδη για τη θέση του βασικού ακραίου. Ο Ανδρεάδης θέλησε να δώσει ευκαιρία στον πρώην διεθνή να επιστρέψει στην ενεργό δράση και να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο μετά τον τραυματισμό του αλλά αυτός τελικά προτίμησε την Ευρωπαία Λαμία. Πλέον η προσοχή είναι στραμμένα σε δυο αξιόλογες περιπτώσεις από την Βραζιλία. Εντός των ημερών θα ξεκαθαρίσει το θέμα του Νίκου Σαμαρά για το εάν θα αναλάβει το ρόλο του τρίτου ακραίου.Εχουν παράπονοΠολύ κοντά στην απόκτηση του Ουκρανού Ντιμίτρο Βντόβιν βρίσκεται η Κηφισιά, η οποία ήδη έχει εξασφαλίσει συμβόλαιο με τον Βραζιλιάνο Μοντέιρο. Πάντως στη διοίκηση της ομάδας των βορείων προαστίων δεν έχουν ξεπεράσει ακόμη το σοκ της απώλειας του Κονσεϊσάο και έχουν παράπονα από τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα ο τεχνικός του Ηρακλή και πρώην της Κηφισιάς, Κώστας Αρσενιάδης. Ενισχύσεις στον ΜίλωναΔυναμική επιστροφή του Φαμπρίς Μπρι στην Α1 Ανδρών. Ο «θρυλικός» Γάλλος διαγώνιος που τη σεζόν 2001-02 φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού, του Πανερυθραϊκού (2005-06) και της ΑΕΚ (2006-07) γυρίσει και πάλι για λογαριασμό του Μίλωνα, ο οποίος και φέτος ενισχύθηκε σημαντικά με στόχο την παραμονή του στη μεγάλη κατηγορία. «Χαίρομαι που γυρίζω στην Ελλάδα και στην Α1 που έχει συγκινήσεις και έντονο ανταγωνισμό» είπε ο Μπρι.Ο Μίλωνας σχεδόν έκλεισε το ρόστερ του, καθώς έχει ήδη αποκτήσει και τους Βρετανούς ακραίους Αντριου Πινκ και Μαρκ Πλότιντζερ, που τον περασμένο Μάιο αγωνίστηκαν κόντρα στην Εθνική Ελλάδας για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Επίσης έχει αποκτηθεί ο Σέρβος κεντρικός Γκάμπριελ Ράντιτς, ενώ δεύτερος κεντρικός θα είναι ο Ιωνας Χατζηπροδρόμου. Ο Χρήστος Ντόζης θα εμπιστευτεί τη θέση του πασαδόρου στον Αγγελο Καρακίτσο, ενώ το μεγάλο στοίχημα θα είναι η περίπτωση του Θανάση Πανούσου για τη θέση του λίμπερο.

εφ. Η Γνώμη Διαβάστε περισσότερα...

χιλια

Ο ιδρυτής του Σωματείου Νεολαίας Μειονότητας Νομού Έβρου (Μπεκίρ Ουστά), κάθε άλλο παρά νέος είναι, και σίγουρα δεν υπήρξε νέος, σύμφωνα με το ληξιαρχείο, κατά την ίδρυσή του μια και εμφανώς φλερτάρει, αν δεν έχει ήδη κατακτήσει, αισίως τα 50 έτη. Ποιος ο ρόλος του λοιπόν ως συντονιστή προσπαθειών της Νεολαίας;
Καθόλου αθώα δεν είναι η εμπλοκή μουσουλμάνων της Βουλγαρίας στην εκδήλωση του Χίλια. Στη Βουλγαρία αναγνωρίζεται ύπαρξη τουρκικής μειονότητας η οποία και συμμετέχει σε κυβερνητικά σχήματα.
Ούτε οι ξεχωριστές αναφορές στον λαό της Δυτικής Θράκης είναι τυχαίες. Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει ετοιμάσει ακόμη και … σημαία για το κράτος της Δυτικής Θράκης.
Την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου προσυπογράφουν ο Έλληνας δικαστής, κ. Χρήστος Ροζάκης, και ο Κύπριος Δικαστής, Λουκής Λουκαΐδης, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο. Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης κ. Χαλίτ Χαμπίπογλου ευχαριστεί τον κ. Χρήστο Ροζάκη και τον κ. Λουκή Λουκαΐδη, αναφέροντας ότι " το γεγονός ότι οι πρωταγωνιστές της απόφασης ήταν ένας Έλληνας και ένας Ελληνοκύπριος ευρωδικαστής δείχνει ξεκάθαρα πόσο δίκιο έχουν οι τούρκοι της Δυτικής Θράκης". Συμπληρώνει μάλιστα πως " η Ελλάδα πλέον είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει την τουρκική ταυτότητα της μειονότητας’.

εφ. Θάρρος

Γ.Τ. Κάποιοι θέλουν να μην κοιτάνε την πραγματικότητα στα μάτια.
Κάποιοι θέλουν μόνο στενά κομματικά και ψηφοθυρικά να βλέπουν τα πράγματα. Εμείς οι απλοί πολίτες και μόνο μπορούμε να τους γυρίσουμε την πλάτη.
ΞΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΘΟΡΥΒΟ, όπως κάναμε και σε άλλους πολλούς που ζουν το δικό τους παραμύθι. Διαβάστε περισσότερα...

πηγη δεβετζη

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ
ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΕΒΡΟΥΝΙΚΟΛΑΟΥ ΖΑΜΠΟΥΝΙΔΗ
«Την πόλη της Αλεξανδρούπολης, τον Έβρο και την Ελλάδα τίμησε ξανά η Χρυσοπηγή Δεβετζή κερδίζοντας το 3ο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2008 στο Πεκίνο.
Όπως και τα μονογράμματα στο χέρι της την Χρυσοπηγή χαρακτηρίζει η Δύναμη, η Ψυχή και η Τιμή με την έννοια της τιμιότητας.
Της ευχόμεθα ολόψυχα Δύναμη και πάντα επιτυχίες.
Την ευχαριστούμε θερμά για τη μεγάλη τιμή που μας έκανε, τη χαρά και υπερηφάνεια που μας χάρισε.»


Γ.Τ. Κακά τα ψέματα, την πηγή ο Νίκος Ζαμπουνίδης την βοήθησε πολύ, όταν ήταν πρόεδρος του Ο.Π.Α.Π..
Μακάρι να στηρίξει η πολιτεία και τους υπόλοιπους Θρακιώτες αθλητές, όσο περισσότερο μπορεί. Διαβάστε περισσότερα...

γιορτη κυνηγιου





Περισσότερα από 5.000 άτομα, κυνηγοί από όλη την Ελλάδα και κάτοικοι της περιοχής, πήραν μέρος στην τελετή έναρξης της πρώτης Γιορτής Κυνηγιού, που διοργανώνεται στο Μεγάλο Δέρειο του δήμου Ορφέα από το Νομαρχιακό Διαμέρισμα Έβρου σε συνεργασία με τους Κυνηγετικούς Συλλόγους του νομού και τη συμπαράσταση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας και της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης
«Η πρώτη γιορτή κυνηγιού που διοργανώνουμε στον Έβρο, εδώ στον ορεινό όγκο του Μεγάλου Δερείου, ήδη γίνεται θεσμός. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό γεγονός, που αγκαλιάστηκε από όλους, από την τοπική κοινωνία, τον δήμο, τους κυνηγετικούς συλλόγους, το δασαρχείο, όλους τους φορείς. Τέτοιες πρωτοβουλίες αναδεικνύουν τις ομορφιές του τόπου, δημιουργούν γεγονότα» τόνισε ο Νομάρχης Έβρου κ. Νικόλαος Ζαμπουνίδης εγκαινιάζοντας χθες το βράδυ την πρώτη Γιορτή Κυνηγιού.
«Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την περιοχή, τον ορεινό όγκο του Δερείου, έναν από τους πιο πλούσιους ορεινούς όγκους της χώρας μας, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, να γνωρίσουν όλοι τις ομορφιές του, την μοναδική φύση που διαθέτει, να τον αξιοποιήσουμε ώστε να γίνει ένας τουριστικός προορισμός. Με τη συνεργασία όλων θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τη γιορτή αυτή, να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές, να την εμπλουτίσουμε με ημερίδες και συζητήσεις γύρω από το κυνήγι και το περιβάλλον, ώστε να γίνει σημείο αναφοράς σε όλη την Ελλάδα, να γίνει ένα πολύ μεγάλο πολιτιστικό γεγονός» υπογράμμισε στην ομιλία του ο κ. Ζαμπουνίδης.
Αναφερόμενος στο ρόλο των κυνηγών στην προστασία του περιβάλλοντος, ο Νομάρχης Έβρου ανέφερε ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ συμβάλλουν στην προστασία και ανάπτυξη του θηραματικού πλούτου της χώρας .
«Ο κυνηγός αγαπά το περιβάλλον, αγαπά τη φύση και την προστατεύει. Κι αυτή την ευαισθησία του τη δείχνει σε όλα τα επίπεδα. Πέρα από την προστασία του περιβάλλοντος, τους κυνηγούς τους είχαμε δίπλα μας, όπου τους χρειαστήκαμε, σε θέματα πολιτικής προστασίας. Στις πυρκαγιές, στις πλημμύρες, στα χιόνια οι κυνηγητικοί σύλλογοι του νομού λειτούργησαν ως εθελοντικές ομάδες δείχνοντας το κοινωνικό πρόσωπό τους» τόνισε ο κ. Ζαμπουνίδης.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης-Έβρου κ. Γεώργιος Μηνόπουλος, ο Δήμαρχος Ορφέα κ. Ευάγγελος Πουλιλιός, ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας κ. Νικόλαος Παπαδοδήμας, ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης κ. Ιωάννης Πολυχρόνης, ο εκπρόσωπος των Κυνηγετικών Συλλόγων Έβρου κ. Επαμεινώνδας Τερζής και ο εκπρόσωπος του τοπικού συμβουλίου κ. Μεμέτ Τσιλιγκίρ.
Στην τελετή έναρξης παραβρέθηκαν ο βουλευτής Έβρου κ. Γεώργιος Ντόλιος, ο πρώην υφυπουργός κ. Απόστολος Φωτιάδης, οι αντινομάρχες κ. Μιχάλης Κογιομτζής, κ. Ελένη Τσιαούση, κ. Θεόδωρος Γκουσκουσκίδης, ο Δήμαρχος Τριγώνου κ. Μανώλης Χατζηπαναγιώτου κι εκπρόσωποι τοπικών φορέων.
Το πρόγραμμα έκλεισε με παραδοσιακά τραγούδια από το συγκρότημα του Βαγγέλη Δημούδη και τη συμμετοχή των χορευτικών συγκροτημάτων των πολιτιστικών συλλόγων της Καρωτής και του Αμορίου.
Στη διάρκεια της τριήμερης γιορτής, που πραγματοποιείται στο γήπεδο του Μεγάλου Δερείου λειτουργούν περίπτερα με είδη κυνηγιού, έκθεση με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει και πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις με έμφαση στο Θρακιώτικο τραγούδι.
Το σημερινό και αυριανό πρόγραμμα της γιορτής:

ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2008:
· 10:00 π.μ. – 14:00 μ.μ. ΕΚΘΕΣΗ ΚΥΝΗΓΙΟΥ
(ΓΗΠΕΔΟ ΜΕΓ. ΔΕΡΕΙΟΥ)
· 18:00 μ.μ. – 21:00 μ.μ. ΕΚΘΕΣΗ ΚΥΝΗΓΙΟΥ
(ΓΗΠΕΔΟ ΜΕΓ. ΔΕΡΕΙΟΥ)
· 21:00 μ.μ.
(ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΕΓ. ΔΕΡΕΙΟΥ)
ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ
ΒΑΛΚΑΝΑΤΟΛΙΑ

ΤΡΙΤΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2008:
· 10:00 π.μ. – 14:00 μ.μ. ΕΚΘΕΣΗ ΚΥΝΗΓΙΟΥ
(ΓΗΠΕΔΟ ΜΕΓ. ΔΕΡΕΙΟΥ)
· 18:00 μ.μ. – 21:00 μ.μ. ΕΚΘΕΣΗ ΚΥΝΗΓΙΟΥ
(ΓΗΠΕΔΟ ΜΕΓ. ΔΕΡΕΙΟΥ)
· 21:00 μ.μ.
(ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΕΓ. ΔΕΡΕΙΟΥ)
ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ
ΤΟΥ ΘΥΜΙΟΥ ΓΚΟΓΚΙΔΗ, ΚΑΙ ΤΑ
ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΕΡΩΝ
«ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΘΕΙΑΣ «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ»
Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 17 Αυγούστου 2008

χειμωνιασε;













Έμαθε ο αναγνώστης πως λείπουμε σε διακοπές και είπε να μας κάνει πλάκα.

Στείλτε κι εσείς, κείμενα, φωτογραφίες, μηνύματα κι ότι τραβάει η όρεξή σας.

Η δύναμη των ιστιολογίων είναι οι ενεργοί αναγνώστες.

Διαβάστε περισσότερα...

ο εβρος ψηλα



Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΗΓΗ

Μπορεί να μην είναι χρυσή, όμως είναι χρυσάφι.

Ακολουθεί η συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο περιοδικό "Σταθμός" τον Σεμπτέμβριο του 2006.

Τότε μίλησε και για το Πεκίνο. Το χρυσό δεν ήρθε, όμως με την επιτυχία της απέδειξε ότι ο Ελληνικός Αθλητισμός είναι ζωντανός.

Το Χρυσό κορίτσι της Αλεξανδρούπολης, μας έκανε για ακόμα μία φορά να αισθανθούμε υπερηφάνεια. Σήκωσε την Ελληνική σημαία ψηλά, κατακτώντας ένα ακόμα αργυρό μετάλλιο, αυτή τη φορά στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία.
Η Χρυσοπηγή Δεβετζή, μίλησε στο Σταθμός Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα, από τη Σουηδία.


Πηγή συγχαρητήρια. Γι’ ακόμα μία φορά μας έκανες υπερήφανους. Είσαι ικανοποιημένη με τη 2η θέση που κατέκτησες στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Γκέτεμποργκ;
Είμαι ικανοποιημένη. Δυστυχώς ή ευτυχώς, έτσι είναι ο αθλητισμός. Κάποιος βγαίνει πρώτος, κάποιος δεύτερος. Μακάρι να ‘μασταν πάντα πρώτοι.
Μετά την Ολυμπιάδα πέρασες ένα στάδιο ξεκούρασης. Πάντως επανήλθες πολύ γρήγορα.
Ξεκουράστηκα δύο περίπου μήνες. Επέστρεψα αμέσως στους στίβους και συμμετείχα σε αγώνες. Ήμουνα ψηλά στις επιδόσεις μου και τον καλύτερο αγώνα μου, τον έκανα στο Μοναχό πέρυσι το Σεπτέμβρη.
· Φέτος θα προλάβεις να πας διακοπές;
Διακοπές δεν έχω πάει καθόλου τα τελευταία χρόνια. . .
· Δεν θα κάνεις ούτε βουτιά;
Μπάνια θα κάνω. Άλλωστε με βοηθάει πάρα πολύ το θαλασσινό νερό. Διακοπές δεν προλαβαίνω να κάνω, γιατί οι αγώνες τελειώνουν Σεπτέμβριο και μετά δε σου μένουν πολλές μέρες. Πρέπει να ανέβω και στην Αλεξανδρούπολη, να δω και με τα μαγαζιά τι γίνεται.
· Γνωρίζουμε όλοι ότι έχεις ένα πρακτορείο ΠΡΟΠΟ, ετοιμάζεσαι να κάνεις και κάτι άλλο;
Ναι. Τέλος Σεπτέμβρη ανοίγουμε κι ένα άλλο μαγαζί με τον αρραβωνιαστικό μου, καφέ μπαρ.
· Σίγουρα θα έρθουμε στα εγκαίνια.
Σας περιμένω.
· Σε επηρέασε η αλλαγή του προπονητή;
Με επηρέασε θετικά. Ήθελα αυτή την αλλαγή. Πιστεύω ότι ο Θανάσης με ‘χει βοηθήσει περισσότερο από κάθε άλλο προπονητή, την προηγούμενη προπονήτριά μου ας πούμε. Εγώ έχω μεγάλους στόχους και η προπονήτριά μου δεν μπορούσε να με βοηθήσει. Ο Σιούντρης είναι πιο μεθοδικός, πιο οργανωτικός, πιο έμπειρος. Τον εμπιστεύομαι πάρα πολύ, όπως αυτός εμένα και γι’ αυτό έχουμε αυτά τα αποτελέσματα.
· Με τη Σοφία την Μπακατσάκη, είχατε κάποια ρήξη στη σχέσης σας;
Υπήρχε, ναι.
· Όλοι θεωρούσαμε ότι είσαστε πολύ καλές φίλες.
Δεν ήμασταν τόσο καλές φίλες. Αυτό φαινότανε προς τα έξω. Υπήρχανε στιγμές που βοηθούσε η μία την άλλη, αλλά δεν μπορούσα να συνεχίσω μαζί της. Όταν μια αθλήτρια έχει βλέψεις και η προπονήτρια δεν την ακολουθεί, δεν μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία. Εξάλλου πιστεύω ότι οι αθλητές έχουνε την περισσότερη ευθύνη και αναλόγως πως είναι ο αθλητής σωματικά, ψυχολογικά μπορεί να κάνει και προπόνηση. Αν ο προπονητής δεν μπορεί να σε βοηθήσει άλλο αλλάζεις.
· Την περίοδο αυτή, πόσες ώρες προπονείσαι την ημέρα;
Γύρω στις τρεις ώρες στον Άγιο Κοσμά.
· Στην Αλεξανδρούπολη, θα ανέβεις για προπονήσεις;
Τώρα όχι. Δε θα ανέβω, γιατί έχω τον τελικό του grand prix στις 10 Δεκέμβρη στη Στουργκάδη και μετά στις 16-17 Σεπτεμβρίου τον τελικό του παγκόσμιου κυπέλλου στην Αθήνα, αλλά θα ανέβω μετά.
· Το χρυσό που λείπει σε όλους μας, θα το κατακτήσεις στο Πεκίνο;
Θέλω να πιστεύω πως ναι. Ο στόχος μου αυτός είναι. Να πάω στο Πεκίνο και να κατακτήσω το χρυσό μετάλλιο, στους σημαντικότερους αγώνες που υπάρχουν για ένα αθλητή, τους ολυμπιακούς.
· Φαντάζομαι πως είναι και το όνειρο των γονιών σου, τους οποίους βλέπουμε να είναι μακριά σου στους αγώνες, αλλά να τους ζουν μέσα από την τηλεόραση σαν να είναι δίπλα σου.
Το ‘νειρο των γονιών μου ήταν να πάω στην Ολυμπιάδα της Αθήνας και από κει και πέρα περιμένουνε πως και πώς να πάω στην ολυμπιάδα του Πεκίνου. Πρώτα απ’ όλα όμως να είμαστε υγιείς, γιατί σε μας τους αθλητές οι τραυματισμοί είναι συχνοί. Γι’ αυτό λέω, πρώτα απ’ όλα να ‘χουμε την υγειά μας.
· Ήμαστε σίγουροι ότι όλα θα πάνε καλά, γιατί όλοι οι Έλληνες εύχονται τα καλύτερα για σένα.
Μακάρι.
Οι δικοί σου έρχονται σ’ αγώνες;
Όπου μπορούν μ’ ακολουθούν. Αυτή την περίοδο κάνουν και οικονομίες, για να έρθουν και στο Πεκίνο.
Πηγή, επιστρέφοντας στο παρελθόν, αντικρίζεις τις δύσκολες στιγμές που πέρασες, όταν δεν σε δέχονταν στο ολυμπιακό στάδιο για προπονήσεις και πολλές άλλες δύσκολες καταστάσεις. Τι έχεις να πεις στα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό;
Για να κάνεις πρωταθλητισμό, πρέπει να το έχεις μέσα σου. Να το αγαπάς πάρα πολύ και να έχεις τη στήριξη των δικών σου ανθρώπων. Σ’ όποιον έχει αυτά τα στοιχεία, του λέω να προσπαθήσει.
Πέρα από τον αθλητισμό, τα άμεσά σου σχέδια για το προσεχές διάστημα;
Θέλω να παντρευτώ, όταν βρω χρόνο και να κάνω ένα παιδί, μετά την ολυμπιάδα του Πεκίνο.

Διαβάστε περισσότερα...

κκε για υγεια

Ένας χρόνος από το ατύχημα στο Τρίγωνο
Οι υποσχέσεις ξεχάστηκαν
Τα προβλήματα Υγείας στο βόρειο Έβρο παραμένουν και οξύνονται
Ένας χρόνος πέρασε από τότε που συνέβη στο Ορμένιο του Τριγώνου το τραγικό ατύχημα , το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό ενός νέου ανθρώπου . Το ατύχημα αυτό έφερε τότε στην επιφάνεια τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στον τομέα Υγείας στον βόρειο Έβρο. Και δυστυχώς για άλλη μια φορά οι βαρύγδουπες υποσχέσεις της κυβέρνησης και των τοπικών της στελεχών ξεχάστηκαν πολύ γρήγορα.
Σήμερα, ένας χρόνος μετά, τα προβλήματα Υγείας στο Βόρειο Έβρο όχι μόνο παραμένουν αλλά και οξύνονται . Συνεχίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύει την ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα με την υποβάθμιση του Εθνικού συστήματος Υγείας :
Στα Κέντρα Υγείας
Ø Παραμένουν οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλιστικά μέσα στα Κέντρα Υγείας των Δικαίων, της Ορεστιάδας και στα Αγροτικά Ιατρεία
Ø Το Κέντρο Υγείας Δικαίων εξακολουθεί να μην διαθέτει ασθενοφόρο όλο το 24ωρο για την μεταφορά των εκτάκτων περιστατικών και αυτό το πληρώνουν πολύ ακριβά οι κάτοικοι του Τριγώνου.
Ø Αγροτικά ιατρεία χωρίς τον στοιχειώδη εξοπλισμό και χωρίς νοσηλεύτριες π.χ Θούριο
Στο Νοσοκομείο του Διδυμοτείχου
Ø Σημαντικές είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό σε όλα τα τμήματα – κλινικές. Οι βάρδιες των εργαζομένων είναι δυσβάστακτες, με συχνό το φαινόμενο της περικοπής των ρεπό και των αδειών.
Ø Δεν υπάρχει οφθαλμίατρος και δερματολόγος και υπάρχει μόνο ένας πνευμονολόγος.
Ø Οι νυχτερινές βάρδιες είναι ελλιπείς με σοβαρούς κινδύνους στην παρεχόμενη υγεία, ιδιαίτερα σε έκτακτα περιστατικά.
Ø Οι εφημερεύοντες νοσηλευτές – νοσηλεύτριες ταυτόχρονα έχουν και την ευθύνη των τμημάτων τους , εκτελούν δηλαδή ταυτόχρονα δυο καθήκοντα με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τους ασθενείς.
Ø Από την έλλειψη προσωπικού δεν λειτουργούν διάφορες κλινικές π.χ η παιδιατρική.
Ø Οι τραυματιοφορείς δεν επαρκούν
Ø Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε σύγχρονα εξοπλιστικά μέσα.
Ø Ο Αξονικός τομογράφος « σκουριάζει » στις αποθήκες και δεν λειτουργεί επειδή δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό. Οι ανάγκες καλύπτονται από ιδιωτικούς τομογράφους.
Ø Τις ελλείψεις προσπαθούν να περιορίσουν με νοσηλεύτριες από προγράμματα stage και ασκούμενες νοσηλεύτριες με κανονικό οκτάωρο χωρίς πληρωμή !!! ( άγρια εκμετάλλευση των νέων )
Στα ιατρεία του ΙΚΑ
Ø Σοβαρές είναι οι ελλείψεις γιατρών στο ΙΚΑ Διδυμοτείχου ( ΩΡΛ , Οφθαλμίατρος ) Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 16 Αυγούστου 2008

εδω και εβδομαδες




Αυτό το τρακαρισμένο φορτηγό στη Λύρα, θα το μαζέψει κανείς;
Διαβάστε περισσότερα...

εχει πανσεληνο αποψε....


Πανσέληνος ονομάζεται η σεληνιακή φάση κατά την οποία ο δορυφόρος της Γης, η Σελήνη φαίνεται «πασιφαής», δηλαδή όλο το ημισφαίριό της, το στραμμένο προς τη Γη φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος.
Στη φάση της Πανσελήνου η Σελήνη διέρχεται κατά το μεσονύκτιο από τον μεσημβρινό του τόπου που παρατηρείται, δηλαδή 12 ώρες ακριβώς μετά τη διάβαση του Ήλιου από τον ίδιο μεσημβρινό.
Συνεπως την ώρα που ανατέλλει η Πανσέληνος δύει ο Ήλιος. Κατι που αποδεικνύει πως η Σελήνη στη φάση αυτή βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Γης από ό,τι ο Ήλιος, και όταν τα τρία αυτά σώματα βρίσκονται πάνω στην ίδια ευθεία γραμμή, ή μάλλον όσο πλησιέστερα στη γραμμή αυτή είναι δυνατό.
Στην αστρονομική «γλώσσα» λέμε ότι ο Ήλιος και η Σελήνη βρίσκονται σε συζυγία και πιο συγκεκριμένα σε αντίθεση. Σε αυτή τη χρονική στιγμή, όπως φαίνεται από τους παρατηρητές πάνω στη Γη, το ημισφαίριο του φεγγαριού που βλέπει τη Γη φωτίζεται πλήρως από τον Ήλιο και εμφανίζεται στρογγυλό. Κατά τη φάση της πανσελήνου, η αόρατη πλευρά της Σελήνης, που δεν είναι ποτέ ορατή από τη Γη, είναι τελείως σκοτεινή.
Η πανσέληνος αποκαλείται στην κοινή γλώσσα ή στη λογοτεχνία και ολόγιομο φεγγάρι.
Επειδή ένας συνοδικός μήνας διαρκεί περίπου 29,53 γήινες ημέρες, η πανσέληνος «πέφτει» είτε τη 14η είτε τη 15η μέρα του σεληνιακού μήνα σε εκείνα τα ημερολόγια που αρχίζουν τον καινούργιο μήνα με τη φάση της Νέας Σελήνης.
Οσον αφορά στην παράδοση τώρα, η πανσέληνος συνδέεται στη λαϊκή αντίληψη με την αϋπνία, τις επιληπτικές κρίσεις (από όπου και η συνώνυμη λέξη «σεληνιασμός» για την ασθένεια επιληψία) και διάφορα μαγικά «φαινόμενα» όπως η λυκανθρωπία.
Ωστόσο, οι ψυχολόγοι δεν έχουν βρει πειστικές ενδείξεις ότι η πανσέληνος έχει επιδράσεις πάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Οι σχετικές στατιστικές μελέτες δεν συμφωνούν μεταξύ τους, καθώς άλλες δείχνουν θετική και άλλες αρνητική συσχέτιση.
Πολλοί νεοπαγανιστές πραγματοποιούν ένα μηνιαίο τελετουργικό, το Esbat, σε κάθε πανσέληνο, ενώ οπαδοί παραδοσιακών κινέζικων θρησκευτικών δοξασιών ετοιμάζουν τις προσφορές τους προς τους προγόνους τους και θεότητες σε κάθε πανσέληνο και νέα σελήνη.
protothema.gr

φώτο: chrisandtheothers.blogspot.com

Διαβάστε περισσότερα...

ορθοδοξια στα βαλκανια

Τέταρτη επέτειος αναβίωσης της Ιεράς Μονής Μπάνισκα. Η Ιερά Μονή Μπάνισκα, κοντά στην Κόσοβσκα Μίτροβιτσα, εορτάζει σήμερα τη μοναστηριακή εορτή του Αγίου Αρχιδιακόνου Στεφάνου, και την τέταρτη επέτειο από την έναρξη της αναστήλωσης. Πριν από τέσσερα χρόνια η μοναχική αδελφότητα μετακόμισε σε χώρο προσωρινού χαρακτήρα, κτισμένου στα ερείπια του μεγαλύτερου ιδρύματος του βασιλιά Μιλούτιν και του πιο μνημειώδους σερβικού μοναστηρίου του μεσαίωνα, και με τον τρόπο αυτό σημειώθηκε η έναρξη πλήρους αναστήλωσης του μονής Μπάνισκα. Ο σκοπός της αναστήλωσης της μονής Μπάνισκα πριν από όλα είναι η ανέγερση εκκλησίας του Αγίου Αρχιδιακόνου Στεφάνου, καθώς και η καθίδρυση όλων των μοναστηριακών κτισμάτων, αλλά, επίσης και η αναζωογόνηση της λουτρόπολης Μπάνισκα, όπως και η σχεδιασμένη ανάπτυξη του οικισμού Μπάνισκα. Με την έννοια αυτή ήδη άρχισαν οι δραστηριότητες ευρείας κλίμακας ως προς την προετοιμασία της τεκμηρίωσης σχεδίου. Η Ιερά Μονή Μπάνισκα σε μια περίοδο της τουρκικής δουλείας μετατράπηκε σε τζαμί, αλλά η αδελφότητα κατά την εγκατάστασή της στο μοναστήρι το 2004 αποφάσισε να απομακρύνει όλα τα ίχνη και τις συνέπειες τις ισλαμικής βίας, και ως πρώτη φάση αυτής της διαδικασίας ήδη πραγματοποιήθηκε η αποσυναρμολόηση του οθωμανικού τοίχους. Το πρότυπο και ο τρόπος αναστήλωσης της Ιεράς Μονής Μπάνισκα επιβλήθηκε ως δείγμα και παράδειγμα της πλήρους και διατηρήσιμης αναστήλωσης, όχι μόνο των καταστραμμένων εκκλησιών στο Κόσσοβο και τα Μετόχια, αλλά και ως πετυχημένο υπόδειγμα φροντίδας και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς ενός λαού. Ως ειδική συμβολή στην αναστήλωση της Μπάνισκας σχεδιάζεται η επιστροφή του γλυπτού Θεοτόκου της Μπάνισκας με τον Χριστό, το οποίο προσωρινά τοποθετήθηκε στο μοναστήρι Σόκολιτσα κοντά στη Μπάνισκα. Η Θεοτόκος της Μπάνισκα είναι γνωστή στον κόσμο ως αριστούργημα της σερβικής μεσαιωνικής εκκλησιαστικης τέχνης. Κατά την τέταρτη επέτειο αναστήλωσης της Μπάνισκα την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τέλεσαν τρεις Μητροπολίτες, ο κ. Αρτέμιος της Ράσκας και Πριζρένης, ο κ. Νικάνορας του Μπάνατ και ο κ. Λουκιανός του Μπουντίμ, με τη συλλειτουργία περίπου τριάντα ιερέων και διακόνων, και το ευρύχωρο ιερό Βήμα της Μπάνισκας ήταν μικρό να δεχτεί όλους τους λειτουργούς. Στην Θεία Λειτουργία σε τάγμα ιερομόναχου χειροτονήθηκε ο ιεροδιάκονος Ποιμήν, μοναχός της Ιεράς Μονής Μπάνισκα. Η Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Μπάνισκα τελέστηκε κατά την καθιερωμένη αιώνια τάξη της Εκκλησίας, η οποία με φροντίδα τηρείται στη Μητρόπολη Ράσκας και Πριζρένης, χωρίς τις συμμείξεις των καινοτομιών, οι οποίες, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, με μεγάλη βία, επιχειρούνται να επιβληθούν στις ακολουθίες. Η Μητρόπολη Ράσκας και Πριζρένης, με όχι λίγο αριθμό των άλλων Μητροπόλεων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αποτελεί προπύργιο διαφύλαξης της Παράδοσης και της αρχέγονης πίστης της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η Μητρόπολη Ράσκας και Πριζρένης με επικεφαλής τον Αρχιερέα τον Μητροπολίτη Αρτέμιο, αποτελεί φράγμα κατά των δυτικοποιημένων τάσεων στη Σερβική Εκκλησία, και υψηλός φάρος της αληθινής πίστης της Μίας Καθολικής Εκκλησίας.
Υπηρεσία Τύπου της Μητρόπολης Ράσκας και Πριζρένης Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008

παναγια κοσμοσωτηρα


Γιορτή της Παναγίας αύριο, και η ορθόδοξη εκκλησία τιμά τη μητέρα του Ιησού και γιορτάζει μια από της μεγαλύτερες εορτές του έτους. Κέντρο λατρείας και φέτος θα αποτελέσει η Παναγία η Κοσμοσώτηρα στις Φέρες, όπου αναμένεται η προσέλευση χιλιάδων πιστών από ολόκληρο το νομό. Η πανηγυρική θεία λειτουργία και η λιτανεία θα τελεστούν στον αύλειο χώρο της εκκλησίας, ενώ αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί συνέλευση των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος των απανταχού Θρακών .
Διαβάστε περισσότερα...

αυγουστος στον εβρο

Ο Έβρος κάθε εποχή είναι όμορφος. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, υπάρχουν δεκάδες εκδηλώσεις. Ορισμένες από αυτές ακολουθούν.
14 έως 17/8/2008
Τυχερό Ν. Έβρου
Συνδιοργάνωση Πολιτιστικών Εκδηλώσεων με τίτλο «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΥΧΕΡΟΥ 2008» σε συνεργασία με την Πολιτιστική Επιχείρηση Πολύκεντρου, τον Δήμο Τυχερού, και το Τοπικό Συμβούλιο Νέων.
17/8/2008
Μεγάλο Δέρειο
Διοργάνωση Εκδηλώσεων και Πανελλήνια Έκθεση με τίτλο « ΓΙΟΡΤΗ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ» στην οποία θα παίξει το Παραδοσιακό Θρακιώτικό Μουσικό Συγκρότημα του Βαγγέλη Δημούδη
18/7/2008
Μεγάλο Δέρειο
Διοργάνωση Εκδηλώσεων και Πανελλήνια Έκθεση με τίτλο « ΓΙΟΡΤΗ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ»θα παίξει το 7μελές Μουσικό Συγκρότημα Βαλκανατόλια
19/8/2008
Μεγάλο Δέρειο
Διοργάνωση Εκδηλώσεων και Πανελλήνια Έκθεση με τίτλο « ΓΙΟΡΤΗ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ»θα παίξει το Μουσικό Συγκρότημα Θύμιου Γκογκίδη
23/8/2008
Κορνοφωλιά Περιοχής Σουφλίου
«Πολιτιστικό Καλοκαίρι Κορνοφωλιάς 2008» Όρθρος – Θεία Λειτουργία.
Ομιλία Προέδρων, Πολιτιστικού Συλλόγου και Τοπικού Συμβουλίου.
Έκθεση Τοπικών Παραδοσιακών Προϊόντων, προσφορά εδεσμάτων σε όλους τους επισκέπτες.
Συναυλία με το 6μελές συγκρότημα του Θύμιου Γκογκίδη με παραδοσιακή μουσική και άλλα τραγούδια
23-24/8/2008
Λεπτοκαρυά Αισύμης
Διοργάνωση Πολιτιστικών Εκδηλώσεων με τίτλο «ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ _ ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ» στον Παραδοσιακό Σαρακατσάνικο Οικισμό της Λεπτοκαρυάς Αισύμης
σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Εβρου στην Λεπτοκαρυά Αισύμης.
27-28-29/8/2008
Ν. Χειμώνιο Δήμου Ορεστιάδος
Διοργάνωση Πολιτιστικών Εκδηλώσεων για την εορτή του Ι.Ν. Αποτομή Ιωάννη Προδρόμου με τίτλο «ΖΑΛΟΥΦΙΩΤΙΚΑ 2008» σε συνεργασία με τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Ν. Χειμωνίου «ΤΑ ΖΑΛΟΥΦΙΩΤΙΚΑ».
30/8 έως 7/9-2008
Ορεστιάδα Ν. Έβρου
Διοργάνωση Θεατρικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων με τίτλο «Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ν. Ορεστιάδας 2008»
31/8/2008
Μάνη Δήμου Διδυμοτείχου
Διοργάνωση Πολιτιστικών Εκδηλώσεων με τίτλο «2ο Αντάμωμα των Απανταχού Μανιωτών» σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Μάνης . Διαβάστε περισσότερα...

δικτυο νομαρχιων

Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τις δράσεις του δικτύου νομαρχιών που εδρεύει στην Ορεστιάδα, θα βρείτε στην παρακάτω διεύθυνση:
http://etour.no-ip.info/prefnet/news/show.cfm?area Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008

697289....


Τι το βάλανε στα χωράφια;
Διαβάστε περισσότερα...

βηρεια 2008

Οι εκδηλώσεις στο Δήμο Φερών συνεχίζονται...

Τετάρτη 13 Αυγούστου
Ώρα 21:00
Πλατεία Αρδανίου
Βραδιά παραδοσιακών χορών από το, παιδικό τμήμα του
Πολιτιστικού – Επιμορφωτικού Συλλόγου Φερών ¨ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ¨.
και παραδοσιακό γλέντι.

Παρασκευή 15 Αυγούστου
Ώρα 7:00 π.μ.
Ι.Ν. Παναγίας Κοσμοσώτηρας
Έναρξη Θείας Λειτουργίας
Ώρα 10:30 π.μ.
Λιτάνευση Ιεράς Εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου
προστάτιδος της Θράκης.
Ώρα 21:30
Υπαίθριο Θέατρο Φερών
Μουσική Συναυλία με τους : Μελίνα Κανά – Ορφέα Περίδη
Λιζέτα Καλημέρη

Δευτέρα 18 Αυγούστου
Ώρα 21:30
Αύλιο χώρο Γυμνασίου Φερών
Με εισιτήριο
Μουσική Συναυλία με την Πέγκυ Ζήνα.

( Ένα μέρος των εσόδων από την Συναυλία θα διατεθεί στο
Παιδικό Χωριό SOS στην Τραϊανούπολη Έβρου).

Τετάρτη 20 Αυγούστου
Ώρα 21:00
Αμφιθέατρο Δήμου Φερών
Παιδική θεατρική παράσταση με τίτλο ¨Η παράξενη νύχτα ¨
Του Γ. Ιωάννου, από τους μαθητές του
Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ). Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 12 Αυγούστου 2008

απορω

Γ.Τ. Παρακολουθώ Ολυμπιακούς αγώνες. Μου αρέσει. Μου αρέσει να βλέπω ειδικά κολύμβηση και πόλο. Αναρωτιέμαι όμως αν τα παιδιά μας μπορούν να καταλάβουν αυτά τα αθλήματα….
Το κολυμβητήριο της Ορεστιάδας, για ποιος ολυμπιακούς θα κατασκευάζονταν; Διαβάστε περισσότερα...

καναλι βυσσας (ποταμουδι)







Ο αντιδήμαρχος Βύσσας Τόλης Σίσκος, που όπως έχουμε ξαναπεί είναι πολύ μάγκας, έβαλε μπρος τις μηχανές και έδωσε εντολή να καθαριστεί το κανάλι της Βύσσας.
Για το θέμα είχαμε ξαναγράψει και παρουσιάσει την κατάσταση.
tomadakis.blogspot.com/2008/08/blog-post_3700.html
Πρέπει να τονίσουμε ότι ο Δήμος δραστηριοποιήθηκε έστω και αργά, αλλά πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι ο αντιδήμαρχος μόλις έλαβε γνώση δεν το άφησε το θέμα.
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2008

γιορτη κυνηγιου

Εκατοντάδες κυνηγοί απ όλη την Ελλάδα θα πάρουν μέρος στην πρώτη Πανελλήνια Γιορτή Κυνηγιού που θα πραγματοποιηθεί στο Μεγάλο Δέρειο του Δήμου Ορφέα από τις 17 έως τις 20 Αυγούστου 2008, από το Νομαρχιακό Διαμέρισμα Έβρου σε συνεργασία με την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης και τους κυνηγετικούς συλλόγους του νομού.
Στη διάρκεια της τριήμερης γιορτής θα λειτουργήσουν περίπτερα με είδη κυνηγιού, έκθεση με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει και πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις με έμφαση στο Θρακιώτικο τραγούδι.
Τα εγκαίνια της γιορτής θα γίνουν από τον Νομάρχη Έβρου κ. Νικόλαο Ζαμπουνίδη την Κυριακή 17 Αυγούστου στις 8 το βράδυ στο γήπεδο του Μεγάλου Δερείου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2008:
· 10:00 π.μ. – 14:00 μ.μ. ΕΚΘΕΣΗ ΚΥΝΗΓΙΟΥ
(ΓΗΠΕΔΟ ΜΕΓ. ΔΕΡΕΙΟΥ)
· 18:00 μ.μ. – 21:00 μ.μ. ΕΚΘΕΣΗ ΚΥΝΗΓΙΟΥ
(ΓΗΠΕΔΟ ΜΕΓ. ΔΕΡΕΙΟΥ)
· 20:00 μ.μ. ΕΓΚΑΙΝΙΑ
ΟΜΙΛΙΕΣ: ΝΟΜΑΡΧΗ ΈΒΡΟΥ, ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΡΦΕΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ,
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
· 21:00 μ.μ.
(ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΕΓ. ΔΕΡΕΙΟΥ)
ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥΔΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΙ ΤΑ
ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΚΑΡΩΤΗΣ ΚΑΙ ΑΜΟΡΙΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2008:
· 10:00 π.μ. – 14:00 μ.μ. ΕΚΘΕΣΗ ΚΥΝΗΓΙΟΥ
(ΓΗΠΕΔΟ ΜΕΓ. ΔΕΡΕΙΟΥ)
· 18:00 μ.μ. – 21:00 μ.μ. ΕΚΘΕΣΗ ΚΥΝΗΓΙΟΥ
(ΓΗΠΕΔΟ ΜΕΓ. ΔΕΡΕΙΟΥ)
· 21:00 μ.μ.
(ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΕΓ. ΔΕΡΕΙΟΥ)
ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ
ΒΑΛΚΑΝΑΤΟΛΙΑ

ΤΡΙΤΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2008:
· 10:00 π.μ. – 14:00 μ.μ. ΕΚΘΕΣΗ ΚΥΝΗΓΙΟΥ
(ΓΗΠΕΔΟ ΜΕΓ. ΔΕΡΕΙΟΥ)
· 18:00 μ.μ. – 21:00 μ.μ. ΕΚΘΕΣΗ ΚΥΝΗΓΙΟΥ
(ΓΗΠΕΔΟ ΜΕΓ. ΔΕΡΕΙΟΥ)
· 21:00 μ.μ.
(ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΕΓ. ΔΕΡΕΙΟΥ)
ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ
ΤΟΥ ΘΥΜΙΟΥ ΓΚΟΓΚΙΔΗ, ΚΑΙ ΤΑ
ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΕΡΩΝ
«ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΘΕΙΑΣ «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» Διαβάστε περισσότερα...

προς υπουργο παιδειας

Κύριε Υπουργέ,
Είναι γνωστό τοις πάσι ότι η Πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Ενώ όμως το ξέρουμε όλοι ή σχεδόν όλοι λίγοι το εφαρμόζουν στην πράξη. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία του πολίτη και αυτό δεν γίνεται άμεσα, ούτε ξεκινώντας από την ενήλικη ζωή.
Η προσπάθεια για αλλαγή της νοοτροπίας των Ελλήνων πρέπει οπωσδήποτε να αρχίσει από την παιδική ηλικία και τουλάχιστον από την αρχή της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και να συνεχίζεται σταθερά μέχρι και την ολοκλήρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Βορείου Έβρου, συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις της σε θέματα υγείας του κοινωνικού συνόλου, μετά το πρόγραμμα Υγειονομικής Ενημέρωσης του πληθυσμού του Ν. Έβρου το οποίο εφαρμόζει εδώ και τρία χρόνια σε συνεργασία με τη Νομαρχία Έβρου, καταθέτει σήμερα προς εσάς την ακόλουθη συγκεκριμένη πρόταση η οποία να αρχίσει να εφαρμόζεται το συντομότερο δυνατό σε όλη την Ελληνική Επικράτεια.
Προτείνεται να μπει στο κανονικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τόσο του Δημοτικού όσο και του Γυμνασίου και Λυκείου, το μάθημα: Αγωγή Υγείας.
Το μάθημα να διδάσκεται σε όλες τις τάξεις είτε ως αυτόνομο μάθημα, είτε ως ενότητα στα πλαίσια άλλου μαθήματος ή κύκλου μαθημάτων, ή «ζώνης», με συγκεκριμένες όμως ώρες για κάθε έτος (π.χ. 20 - 30 ώρες κατά έτος).
Τα θέματα που θα διδάσκονται σε κάθε τάξη της εκπαίδευσης θα είναι ανάλογα και προσαρμοσμένα για την ηλικία των παιδιών, ενώ ορισμένα θέματα μπορούν και πρέπει να επαναλαμβάνονται σε όλες τις πράξεις (π.χ. παχυσαρκία, κάπνισμα, ναρκωτικά, αγωγή κολύμβησης κ. ά.).
Επίσης μπορούν και πρέπει να μπουν οι Πρώτες Βοήθειες σε κάθε τάξη και στις μεγαλύτερες οι μαθητές μπορούν και πρέπει να μαθαίνουν τη Βασική Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση.
Μόνο έτσι κύριε Υπουργέ θα αρχίσει να αλλάζει η νοοτροπία των Ελλήνων, να αρχίσουν να εφαρμόζουν την πρόληψη και την Προληπτική Ιατρική στη ζωή τους και να αποφεύγουν τις πολύ δυσάρεστες συνέπειες ορισμένων σοβαρών παθήσεων, οι οποίες μπορούν και πρέπει να προλαμβάνονται με οφέλη πολύ σημαντικά για το άτομο, την οικογένειά του, την πολιτεία και την κοινωνία.
Ίσως εκφρασθούν ενστάσεις κατά πόσο «χωράει» ένα επιπλέον μάθημα σε ένα ήδη φορτωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Όμως πρέπει όλοι να το συνειδητοποιήσουμε ότι η υγεία προηγείται έναντι όλων καθώς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε μας δραστηριότητα. Η αλλαγή της νοοτροπίας μας επιβάλλεται. Τα οφέλη θα φανούν μετά από 1 - 2 δεκαετίες τουλάχιστον. Θα είναι όμως μόνιμα και ανεκτίμητα.
Κύριε Υπουργέ, είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή συνεργασία για την πρόταση που σας καταθέσαμε. Διαβάστε περισσότερα...

χιλια

Διαβάστε περισσότερα...

ορεσταρα

Νέο βίντεο για την Ορεστάρα στο YouTube και στο www.orestiadavolley.blogspot.com Διαβάστε περισσότερα...

να το δουμε ξανα




Να το ξαναδούμε και να το ξανασκεφτούμε.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση.
Διαβάστε περισσότερα...

βορεας

ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΡΙΓΩΝΟΥ – Τ.Θ. 5 - 68007 ΔΙΚΑΙΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ : 25520 – 0 – 26777 E-Mail: rissos@otenet.gr
«ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΟ ΜΟΥ ΠΟΥΛΙ…»
Ένας θεσμός για τους μετανάστες και τη μετανάστευση
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων, που αναπτύσσουμε εδώ και τριάμισι χρόνια, πήραμε την πρωτοβουλία για την υλοποίηση ενός τετραημέρου υπό τον τίτλο «ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΟ ΜΟΥ ΠΟΥΛΙ …», το οποίο θα είναι αφιερωμένο στο πρόβλημα της μετανάστευσης και τους μετανάστες. Επιδίωξή μας είναι η εκδήλωση αυτή να καταστεί θεσμός και να αποτελέσει μια γέφυρα επικοινωνίας με τους Θρακιώτες της εσωτερικής και της εξωτερικής διασποράς και ένα παράθυρο στον κόσμο καθώς το πρόβλημα της μετακίνησης των πληθυσμών συνιστά ένα τεράστιο κεφάλαιο στον παγκόσμιο πολιτισμό, το οποίο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα μας επηρεάσει και ενδεχόμενα να επιδράσει καταλυτικά στη φυσιογνωμία, την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική πραγματικότητα των περιοχών και των χωρών.
Η επιλογή του Σπηλαίου δεν είναι τυχαία. Είναι ένα χωριό στο κέντρο, στην καρδιά του Δήμου Τριγώνου, το οποίο είναι συνώνυμο της μετανάστευσης. Μέσα σε σαράντα χρόνια, από το 1961 έως το 2001, ο πληθυσμός της περιοχής μειώνεται κατά 50,85% και από 13.540 φτάνει στις 6.656 το 2001. Η μείωση της δεκαετίας 1991-2001 φτάνει στο 24,91%. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το χωρίο Πετρωτά που παρουσιάζει την πλέον αρνητική εξέλιξη της 40ετίας με το συγκλονιστικό ποσοστό 82,24%!!! Από τους 1.740 κατοίκους το 1961, έφτασε το 2001 να αριθμεί μόλις 309 κατοίκους. Το Σπήλαιο, που θα φιλοξενήσει τις εκδηλώσεις, είδε τον πληθυσμό του να μειώνεται κατά 56,20% και από 1009 να φτάνει στους 442 κατοίκους. Μέσα σ’ αυτή την 40ετία το Τρίγωνο έχασε συνολικά 6.884 κατοίκους. Τα περισσότερα χωριά του Τριγώνου έχουν μεγάλες παροικίες μεταναστών-αποδήμων στην ευρύτερη περιοχή της Στουτγάρδης. Κι αν η συνέχειά τους στον ελληνικό χώρο δεν είναι βιώσιμη, σίγουρα θα συνεχίσουν να υφίστανται ως ακμάζουσες κοινότητες στη Γερμανία!!!
Η πρωτοβουλία για το τετραήμερο εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΟ ΜΟΥ ΠΟΥΛΙ …» έρχεται να υπογραμμίσει αυτήν ακριβώς την πλευρά της σύγχρονης πραγματικότητα όχι μόνο του Τριγώνου αλλά και όλης της ελληνικής περιφέρειας που βλέπει διαρκώς τον πληθυσμό της να μειώνεται και επιδίωξή μας είναι να ξεφύγουμε από το πλαίσιο μιας απλής καταγραφής του φαινομένου ή του προβλήματος της μετανάστευσης και να φροντίσουμε για μια πολυπρισματική προσέγγιση και ανάδειξή του.
Οι μετανάστες –απόδημοι συνιστούν ένα τεράστιο εθνικό κεφάλαιο. Ένα δυναμικό δίκτυο με έντονους και ισχυρούς συναισθηματικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με το εθνικό κέντρο. Η επιρροή τους στην οικονομική και πολιτιστική ζωή της χώρας θα είναι διαρκής και ευεργετική. Είναι ένας πολυπλόκαμος και αποτελεσματικός μηχανισμός εκπροσώπησης σε δεκάδες χώρες του πλανήτη και οι καλύτεροι πρεσβευτές και υποστηρικτές των εθνικών μας θέσεων, απόψεων και συμφερόντων. Η ελληνική οικονομία τους οφείλει πάρα πολλά. Η ελληνική γαστρονομία τη διεθνοποίησή της πριν η διεθνής γαστρονομία ανακαλύψει τη μεσογειακή διατροφή. Τα ελληνικά προϊόντα τη διεθνή σταδιοδρομία και την κατανάλωσή τους σε δύσκολες αγορές, στις οποίες κάτω από άλλες συνθήκες θα ήταν αδύνατη η προώθησή τους σε ικανοποιητικά ποσοστά. Το σημαντικότερο όμως είναι οι μετανάστες μας ως αναπόσπαστο κεφάλαιο του ανθρώπινου δυναμικού της πατρίδας μας με δεξιότητες και ικανότητες, τις οποίες οφείλουμε να καταγράψουμε και να αξιοποιήσουμε σε μια πορεία ανάπτυξης, προόδου και ευημερίας.
Όλα αυτά τα στοιχεία και τις πτυχές επιθυμούμε να αγωνιζόμαστε με γνώση και σεβασμό να αναδείξουμε. Η φωτογραφία, της πρώτης σελίδας της πρόσκλησης, παραδείγματος χάριν, μας δείχνει μια οικογένεια μεταναστών που με τις τέσσερις γενιές της έρχεται να υπογραμμίσει την ποιοτική αλλαγή της μετεξέλιξης των μεταναστών σε απόδημους, γεγονός που οφείλουμε να κατανοήσουμε και να το λάβουμε υπόψη στο σχεδιασμό και στη διαμόρφωση μιας στρατηγικής για τους μετανάστες και το φαινόμενο της μετανάστευσης. Ο δρόμος και ο τρόπος μας στοχεύει στην πολύπλευρη ανάδειξη αυτού του σημαντικού κεφαλαίου και στην αποκατάσταση διαύλων και δεσμών επικοινωνίας και συνεργασίας με αποκλειστικό γνώμονα το κοινό καλό του τόπου. Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 10 Αυγούστου 2008

το νησι της θρακης


Σαμοθράκη είναι νησί του Θρακικού Πελάγους. Βρίσκεται στο Βορειοανατολικό τμήμα του Αιγαίου μεταξύ των νησιών Λήμνος, Ίμβρος και Θάσος, και απέχει 24 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη. Η επιφάνεια του νησιού είναι 178 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η υψηλότερη κορυφή του έχει υψόμετρο 1.664 μέτρα. Με αυτό το ύψος, η Σαμοθράκη είναι το ψηλότερο ελληνικό νησί -με την εξαίρεση των δύο μεγαλονήσων, της Κρήτης και της Εύβοιας. Το όνομα του βουνού είναι Σάος, αλλά οι ντόπιοι το ονομάζουν «Φεγγάρι», καθώς είναι «τόσο ψηλό που κρύβει το φεγγάρι». Εξάλλου, το όνομα του νησιού σημαίνει «ψηλή Θράκη» -από το αρχαιοελληνικό σάμος = υψηλή.
Η Σαμοθράκη υπάγεται διοικητικά στο Νομό Έβρου -αποτελεί το μοναδικό νησί του νομού- και συνιστά την ομώνυμη επαρχία και τον ομώνυμο δήμο. Ο μόνιμος πληθυσμός κατά την απογραφή του 2001 ήταν 2.723 κάτοικοι. Μέσω του λιμανιού της Καμαριώτισσας η Σαμοθράκη συνδέεται ακτοπλοϊκά κυρίως με την Αλεξανδρούπολη και δευτερευόντως με την Καβάλα, το Λαύριο καθώς και με άλλα νησιά του Αιγαίου. Η οικονομία της Σαμοθράκης βασίζεται επί το πλείστον στον τουρισμό και την αλιεία.
Η Σαμοθράκη είναι παγκοσμίως γνωστή λόγω του διάσημου αρχαιοελληνικού αγάλματος της Νίκης, το οποίο βρέθηκε το 1863 στο νησί. Το άγαλμα, ύψους 2,75 μέτρων, εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι. Επιπλέον, στην αρχαιότητα, στο νησί λάμβαναν χώρα τα Καβείρια Μυστήρια, αποκρυφιστικές τελετές που το περιεχόμενο τους δεν έχει διαλευκανθεί απόλυτα μέχρι σήμερα.
wikipedia
Διαβάστε περισσότερα...